*** Όποιος νομίζει ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στον Περσικό Κόλπο, το πολύ – πολύ, φτάνουν ως την αντλία του γειτονικού βενζινάδικου, ζει στον δικό του (μικρό)κοσμο. Γιατί, απλώς, τα γεγονότα που εξελίσσονται γύρω μας, το διαψεύδουν πανηγυρικά. Ας ρίξουμε μια ματιά.
*** Λοιπόν, μόνο ο κλάδος της κρουαζιέρας «πρόλαβε» και έχασε δυο μήνες, λόγω της ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή. Πώς; Είναι απλό. Πάρτε, για παράδειγμα την περίπτωση της Celestyal Cruises.
*** Για όποιον δεν την ξέρει, είναι μια από τις εταιρίες leader του κλάδου, παγκοσμίως.
*** Τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο λοιπόν (σχεδόν) κανένα κρουαζιερόπλοιο της δεν κινήθηκε στα νερά μας κι αυτό γιατί αυτά που ήταν προγραμματισμένο να το κάνουν είχαν εγκλωβιστεί. Πού; Στον Περσικό Κόλπο.
*** Φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεται να αναφέρω το πλήγμα στον (τουριστικό και όχι μόνο) κλάδο από αυτή την εξέλιξη. Που επαναλαμβάνω: Δεν είναι η μοναδική, αλλά είναι σίγουρα ενδεικτική. Και πάμε παρακάτω…
*** …αλλά πάντα στον τουριστικό κλάδο. Για να σας γράψω ότι οι Iσραηλινοί που ήρθαν στην Αθήνα και επένδυσαν από το τέλος της κρίσης και μετά, σχεδόν σαν να μην υπάρχει επόμενη μέρα, συνεχίζουν να το κάνουν, αλλά εκτός των ορίων της πρωτεύουσας τώρα. Ίσως γιατί την «εξάντλησαν» γεωγραφικά.
*** Εδώ και καιρό, λοιπόν, έχουν ανοιχτεί στη Βόρεια Ελλάδα, κάνοντας την αρχή από τη Χαλκιδική, αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Προχθές άκουσα ότι η Fattal, που έχει αφήσει το ίχνος της στην χώρα μας, ήδη, ετοιμάζει, για να δώσει στην «κυκλοφορία», και το Bain Capital. To οποίο εξαγόρασε πριν από λίγο καιρό.
*** Είχε προηγηθεί το NYX Hotel Thessaloniki, το οποίο είναι δικό της και λειτουργεί εδώ και καιρό στην περιοχή των Λαδάδικων. Συνεπώς, επεκτείνεται. Και συνεπώς, ήρθε για να μείνει.
*** Παρένθεση: Κάπου πήρε το αυτί μου ότι ο απόστρατος στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος ενδεχομένως να είναι ένα από τα πρόσωπα που θα εξετάσει η Πειραιώς για την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Υπό την έννοια του να είναι υποψήφιος με την ΝΔ.
*** Δεν παίρνω όρκο, για έναν λόγο. Δεν έχω τίποτα με τον άνθρωπο, αλλά επειδή το όνομα του ακούγεται εδώ και περίπου 15 χρόνια κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές – πότε για το ένα και πότε για το άλλο κόμμα – το πιθανότερο είναι να μην ισχύει και πάλι τίποτα.
*** Και είμαι σίγουρος ότι και ο ίδιος ο στρατηγός έχει κουραστεί να διαβάζει τα ίδια και τα ίδια, όλα αυτά τα χρόνια. Σε βαθμό που να αναρωτιέται: Δεν κουράζονται να τα γράφουν; Τέλος πάντων, το άκουσα και το κατέθεσα.
*** Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, πάντως, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις επόμενες εκλογές, ούτως ή άλλως. Για όλα τα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ ψάχνεται για ένα όσο το δυνατόν πιο καλό ψηφοδέλτιο, εξ ου και οι συνεχείς επισκέψεις του Νίκου Ανδρουλάκη στην συμπρωτεύουσα.
*** Το μόνο σίγουρο εν προκειμένω είναι ότι από το ψηφοδέλτιο, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, θα λείπει το όνομα του Χάρη Καστανίδη. Οι σχέσεις του με την σημερινή Χαριλάου Τρικούπη, εδώ και καιρό, ήταν χείριστες και χθες κατέληξαν στο διαζύγιο.
*** Το πιθανότερο είναι ότι ο Καστανίδης θα κατέβει σε αυτές τις εκλογές με το ψηφοδέλτιο του κόμματος Τσίπρα. Αυτό λένε τουλάχιστον οι τελευταίες πληροφορίες από τον Θερμαϊκό. Αν και ο ίδιος ο Καστανίδης τις διαψεύδει.