THEPOWERGAME
*** Η 13η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας (μην το ξεχνάμε..) ξεκίνησε, με μια διαφορά: τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών (τι θυμηθήκαμε τώρα!) κάνουν τη δουλειά τους, αλλά διαδικτυακά κι εξ αποστάσεως, λόγω κορονοΐού. Ωστόσο, πιστέψτε μας, αυτό δεν τα εμποδίζει από το και στοιχεία να ζητούν και να ρωτούν πράγματα και να κάνουν ό,τι ξέρουν να κάνουν τέλος πάντων. Οι τύποι, κατά το κοινώς λεγόμενο, «δεν καταλαβαίνουν τίποτα».
^^^ Η παρέα θα συμπληρωθεί στις 25 του μηνός, όταν στο παιχνίδι θα μπουν και οι επικεφαλής των κλιμακίων. Κι εκείνοι διαδικτυακά, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου που έχει να κάνει πάντα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Με την ευκαιρία: Αλήθεια, ποιος ξέρει σήμερα ποιοι είναι οι εν λόγω επικεφαλής; Έστω, να αναφέρει τα ονόματα τους. Πιστέψτε μας, με εξαίρεση τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ που τους έχουν «χρεωμένους», κανείς άλλος. Και να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πριν δυο – τρία χρόνια ξέραμε γι’ αυτούς τα πάντα. Όχι μόνο ποιοι είναι, αλλά από πού είναι, τι τρώνε, που πίνουν, αν έχουν οικογένεια, που την έχουν, κάθε πότε την επισκέπτονται (σ.σ για έναν Γερμανό είχαμε μάθει ακόμα και το ότι η γυναίκα του δεν του επιτρέπει να έρχεται κάθε τόσο στην Ελλάδα). Αλλά είπαμε, τέλος πάντων.
### Τα ονόματά τους μπορεί να χάθηκαν στην αφάνεια, όμως, να ξέρετε, η αποστολή τους παραμένει κρίσιμη, για τη χώρα. Κι αυτό γιατί από την τελική έκθεση που θα συντάξουν – θα συζητηθεί στο Eurogroup του Μαρτίου μάλλον ή το αργότερο του Απριλίου – θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό ένας μεγάλος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για φέτος: να βγει η χώρα από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, το συντομότερο.
ΥΓ: Ιδανικά, η Αθήνα θα ήθελε κάτι τέτοιο να συμβεί τον Μάιο – Ιούνιο. Στη λογική του όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο, για ευνόητους λόγους. Αν καταφέρει να βγάλει από πάνω της αυτό το βάρος, τότε το περιθώριο των κινήσεων και των ελιγμών της στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη (αλλά και κατ’ επέκταση τις αγορές) θα είναι ασφαλώς μεγαλύτερο. Εν μέσω πανδημίας, πάντα και τηρουμένων των αναλογιών.
ΥΓ 1: Το πιθανότερο σενάριο, ωστόσο, είναι ότι η Ελλάδα θα αποβάλει το συγκεκριμένο βάρος προς το τέλος του 2022. Ακόμα και τότε, όμως, πάλι καλά να λέμε. Θα συμπέσει χρονικά και με την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας (αυτό υπολογίζεται ότι θα γίνει του χρόνου τέτοια εποχή), οπότε η Ελλάδα θα έχει «να πουλήσει» θετικό αφήγημα και για το 2023.
*** Η φετινή πρώτη κρίσιμη ημερομηνία για τα δημόσια οικονομικά είναι η 14η Ιανουαρίου. Δηλαδή, μεθαύριο Παρασκευή. Τι θα γίνει τότε; Αργά το απόγευμα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους του κλάδου, παγκοσμίως, θα εκπέμψει τον πρώτο χρησμό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και κυρίως, τις προοπτικές της.
^^^ Ανεξαρτήτως του τι θα πει, το σίγουρο είναι ότι «θα φτιάξει κλίμα». Υπάρχει πιθανότητα αναβάθμισης της; Μικρή. Αν όμως έστω αφήσει υποσχέσεις για την επόμενη φορά, η δουλειά θα έχει γίνει. Με βάση τις αξιολογήσεις της Fitch, η Ελλάδα απέχει δυο σκαλιά από την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
### Προλαβαίνουμε να πετύχουμε το στόχο φέτος; Ναι, γιατί ο εν λόγω οίκος θα κάνει άλλες δυο αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2022.
ΥΓ: Συμπέρασμα; Όλα είναι ανοικτά.