Η προσεκτική αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, η ζήλια των Τούρκων και ο μυστηριώδης Σουδανός στην Κύπρο που έχει δεσμούς με τη Χαμάς

Η οργάνωση της αποστολής της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα και οι ζηλιάρηδες Τούρκοι, που προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στην Ελλάδα

Ελληνική φρεγάτα © Eurokinissi / ΓΕΝ

*** Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι πράγματι η αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα έχει κλειδώσει. Όσο κι αν φωνάζει η αντιπολίτευση.

*** Όμως (και) επειδή φωνάζει, θα οργανωθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιχειρησιακού λάθους. Βλέπετε, μετά την πρόσφατη τραγωδία της Λιβύης δεν υπάρχουν περιθώρια.

*** Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι κατ’ αρχάς θα επιλέγει πολύ προσεκτικά η φρεγάτα που θα περάσει το Σουέζ.

*** Μου λένε ότι η αποστολή αργεί. Άρα οι τεχνικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα οι επιχειρησιακοί παράγοντες λάβουν εγγράφως τις λεπτομέρειες από τους υπευθύνους της.

*** Ο κύβος θα ριφθεί όταν συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, μετά τις γιορτές. Και τότε θα συγκεκριμενοποιηθεί και το ποια φρεγάτα θα είναι αυτή που θα συμμετάσχει στην επιχείρηση.

*** Έναν Σουδανό επιχειρηματία, ονόματι Αμπντελμπασίτ Χάμζα, θεωρούν ύποπτο οι ΗΠΑ ότι χρηματοδοτεί τη Χαμάς. Μέσω εταιρείας, στην οποία συμμετέχει, στην Κύπρο.

*** Εννοείται ότι ο ίδιος το διαψεύδει. Όμως φαίνεται να έχει πιαστεί στην τσιμπίδα των Αμερικανών. Το όνομά του βρίσκεται όχι σε μία, αλλά σε δύο σχετικές λίστες.

*** Επανέρχομαι στην πρώτη είδηση της σημερινής ενημέρωσης, για να προσθέσω κάτι που έμαθα εν τω μεταξύ: οι Τούρκοι είναι ανήσυχοι για το γεγονός ότι η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα.

*** Οι ίδιοι -εννοείται ότι- δεν στέλνουν, αλλά δεν ήθελαν να στείλουμε ούτε… εμείς! Οι τύποι είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικοί, αλλά έτσι έμαθαν.

*** Με την ευκαιρία, ακούω επίσης ότι κατάφεραν να καθυστερήσουν και το deal της πώλησης των αμερικανικών F-35 στην Ελλάδα. Γιατί αλλιώς δεν εξηγείται το εξής γεγονός:

*** Οι Αμερικανοί καθυστερούν -χαρακτηριστικά πλέον- να βάλουν την υπογραφή τους στη σχετική συμφωνία. Τι υποψιάζομαι;

*** Ότι όσο καθυστερεί η πώληση των βελτιωμένων F-16 στην Τουρκία, οι ΗΠΑ θα αναβάλλουν και το δικό μας deal. Ανεξάρτητα από το τι έλεγαν, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον.

*** Αυτό κυριολεκτικά δεν έχει ξαναγίνει: το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα προκύψει έπειτα από εσωκομματικές εκλογές!

*** Όπερ σημαίνει πως όποιος θέλει να πάει στις Βρυξέλλες θα μπει στην κρίση των συντρόφων του, οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι ικανός να θέσει υποψηφιότητα.

*** Μόνο οι δύο εν ενέργεια ευρωβουλευτές του κόμματος (Αρβανίτης, Κουντουρά) θα αποφύγουν αυτήν την «κρησάρα». Οι υπόλοιποι θα υποστούν τη βάσανο της προκριματικής κάλπης.

*** Βέβαια, εδώ γεννάται το ερώτημα: προβλέπει κάτι τέτοιο το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ; Άμεσα όχι. Διασταλτικά, όμως, όλα γίνονται.

*** Α, και κάτι ακόμα. Ο Στέφανος Κασσελάκης οριστικά δεν θα είναι υποψήφιος. Για τις Ευρωεκλογές…

*** Τι στάση θα κρατήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ; Ερμαφρόδιτη. Κι εξηγούμαι:

*** Ο Νίκος Ανδρουλάκης λέει ότι το κόμμα του δεν θα σταθεί εμπόδιο, αλλά μαθαίνω ότι ψάχνει και ψάχνεται για μια αφορμή που θα του επιτρέψει να ανάψει κόκκινο. Μεταξύ μας; Θα τη βρει.

*** Ο δε Στέφανος Κασσελάκης πρόλαβε ήδη κι έκανε τη στροφή. Ενώ το πρώτο διάστημα της προεδρίας του άφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, τώρα είναι ξεκάθαρα αρνητικός στην προοπτική.

*** Σε κάθε περίπτωση, αν στο Μαξίμου ετοιμάζονται για ήρεμη και διαφωτιστική συζήτηση, σύντομα θα αντιληφθούν ότι κάνουν μέγα λάθος.

*** Εννοείται ότι στο παιχνίδι θα μπουν δυνατά και οι φοιτητικές παρατάξεις. Οι οποίες, με την εξαίρεση της ΔΑΠ, διαφωνούν κάθετα.

*** Καλό κουράγιο σε όλους μας. Αναμένονται ατέλειωτες πορείες στο κέντρο.