To τηλεφώνημα Τραμπ στον Ερντογάν, η συνομιλία Γεραπετρίτη με τον πρόεδρο της βουλής της Λιβύης και ο αγώνας του Φάμελλου για να κρατήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν με φόντο τον Χαμενεΐ, οι πιέσεις στη Λιβύη και η δύσκολη εναλλακτική για τον Φάμελλο

Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © EPA/TATYANA ZENKOVICH

*** Μερικές πολύ ενδιαφέρουσες τηλεφωνικές επικοινωνίες, που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, λίγο πριν δρομολογηθούν κάποιες κρίσιμες εξελίξεις, πληροφορούμαι μόλις τώρα. Και θα τις μοιραστώ, τώρα, μαζί σας, έστω και λίγο καθυστερημένα.

*** Μαθαίνω, καταρχήν, από ελληνικές πηγές, για ένα τηλεφώνημα που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν. Πότε; Λίγο πριν την εντολή για τον βομβαρδισμό του Ιράν!

*** Εκείνες τις ώρες εξελίσσονταν στην Πόλη η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Ισλαμικών Χωρών. Με τη συμμετοχή του Iρανού υπουργού Εξωτερικών. Υπήρχε, λοιπόν, μια φήμη ότι μπορεί να έδινε το παρόν και ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.

*** Ο Τραμπ ήθελε να το τσεκάρει και να ενημερώσει τον Ερντογάν ότι αν ίσχυε, τότε θα έπαιρνε το Air Force One και θα πήγαινε κι αυτός στην Τουρκία για να τον συναντήσει. Όμως, ο Αλί Χαμενεΐ δεν εμφανίστηκε ποτέ, η συνάντηση δεν έγινε, αλλά έγινε ο βομβαρδισμός.

*** Και πάμε τώρα στο δεύτερο τηλεφώνημα. Αυτό έχει περισσότερο ελληνικό ενδιαφέρον, υπό την έννοια ότι συνομίλησαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον πρόεδρο της βουλής της Λιβύης. Το ενδιαφέρον στοιχείο, εν προκειμένω, έχει να κάνει με τον χρόνο που έγινε το τηλεφώνημα.

*** Με βάση τα όσα ακούω, προηγήθηκε κατά μόλις μερικές ώρες των ανακοινώσεων που έκανε η πλευρά της Λιβύης για τα θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Οι οποίες θεωρήθηκαν – και σωστά – ως προκλητικές.

*** Και το θέμα είναι: Γιατί συνομίλησε με τον Έλληνα υπουργό ο Λίβυος επίσημος;

*** Με την ευκαιρία, ωστόσο, να καταθέσω εδώ και κάτι ακόμα, σχετικό, που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όταν αναλύουμε την κατάσταση στη Λιβύη. Λέγεται λοιπόν, ότι ασκούνται πιέσεις στην χώρα να αλλάξει την σημερινή μεταβατική της κυβέρνηση. Η οποία, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα της, πέραν όλων των άλλων, είναι ισλαμική.

*** Μας ενδιαφέρει ως Ελλάδα; Βεβαίως. Η επικύρωση του τουρκολυβικού συμφώνου είναι ημιτελής. Δεν έχει «περάσει» από την Βουλή. Έτσι εξηγείται, εν μέρει, και το άνοιγμα της Τουρκίας προς την Βεγγάζη.

*** Ας αλλάξουμε, τώρα, θεματολογία. Θα σας πάω σε μια ιδιότυπη προεκλογική εκστρατεία, που έχει ξεκινήσει στο παρασκήνιο και αφορά στην εκλογή του νέου επικεφαλής του Eurogroup. Για να ξέρετε, εμείς, ως χώρα, θα στηρίξουμε την επανεκλογή του σημερινού προέδρου, Πασκάλ Ντόναχιου.

*** Ωστόσο, δεν θα είναι εύκολη διαδικασία για τον Ιρλανδό. Η μάχη θα είναι δύσκολη.

*** Αυτή θα είναι μια τελευταία προσπάθεια του Σωκράτη Φάμελλου να κρατήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγοντας όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη μπορεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Θα τα καταφέρει;

*** Δύσκολο. Το κόμμα ούτως ή άλλως δεν το ήλεγχε ποτέ. Συνεπώς, δεν θα μπορέσει να το ελέγξει ούτε τώρα. Μπορεί, ωστόσο, να κάνει κάτι άλλο, εναλλακτικά. Τι;

*** Να τα καταφέρει και να αναδείξει μια νέα ηγετική ομάδα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή θα είναι όντως μια (ρεαλιστική) ευκαιρία. Και προχωρώντας έναν βήμα παρακάτω, να τοποθετήσει κάποια απ΄ τα πρόσωπα που θα αναδείξει σε θέσεις – κλειδιά μέσα στην Κουμουνδούρου.

*** Αυτή θα ήταν πράγματι μια κίνηση – ματ από τον Φάμελλο. Πολύ φοβάμαι όμως ότι είναι αργά για αυτόν. Έστω κι αν οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.