Οι ανακατατάξεις στην ελληνική διπλωματία με αλλαγές σε κρίσιμες πρεσβείες, η στήριξη Γεραπετρίτη και οι σκέψεις Αποστολάκη να “κρεμάσει παπούτσια”

Γιατί ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Ευάγγελος Αποστολάκης το σκέφτεται να αποχωρήσει από την πολιτική

Ευάγγελος Αποστολάκης © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

*** Θα ξεκινήσω σήμερα τη στήλη με μια αποχώρηση. Αυτή της Ελένης Σουρανή, από την ενεργό δράση, που απ’ ό,τι ακούω, πλησιάζει. Η πρώην διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού και νυν πρέσβειρα της Ελλάδας στη Ρώμη, ετοιμάζεται «να κρεμάσει τα παπούτσια της».

*** Σύμφωνα με μια εκδοχή, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην προηγούμενη θέση της στο Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά τελικώς η ιδέα δεν προχώρησε, για πολλούς λόγους. Η θέση είναι πολύ απαιτητική και η Σουρανή δεν έχει πολύ καιρό που αποχώρησε από αυτήν.

*** Υπό αυτές τις συνθήκες, το μείζον θέμα είναι, τώρα, ποιος θα αντικαταστήσει τον Μίλτων Νικολαΐδη, σημερινό διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργό (αν κι όποτε αποχωρήσει). Δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, μην νομίζετε. Οι αποφάσεις, μου λένε, θα παρθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

*** Γιατί τότε; Επειδή εκείνη την περίοδο πρόκειται να δρομολογηθούν οι εξελίξεις σε πολλά διπλωματικά επίπεδα. Για να καταλάβετε, τέλη Δεκεμβρίου θα γίνει και η αντικατάσταση της σημερινής πρέσβειρας στην Ουάσιγκτον. Η Κατερίνα Νασίκα επιστρέφει στην Αθήνα.

*** Θυμίζω ότι στο πόστο της Ουάσιγκτον θα μετακινηθεί ο νυν πρέσβης μας στο Παρίσι. Αν και οι πρώτες πληροφορίες από την ομογένεια στην αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι δεν τυγχάνει της γενικής αποδοχής. Αλλά και ποιος τυγχάνει;

*** Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, πάντως, προχθές που πήγε στο Παρίσι, συναντήθηκε μαζί του. Γεγονός που ερμηνεύεται ως καθαρή στήριξη. Άρα, το θέμα έκλεισε.

*** Κι αφού είμαι σε περιβάλλον πρεσβειών, να αναφέρω και κάτι ακόμα, που έχει να κάνει με την Αθήνα. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι οι εδώ διπλωματικές αποστολές μεγάλων χωρών, τις τελευταίες ημέρες, λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

*** Ότι οι υπάλληλοι τους είχαν πάρει εντολή να μείνουν σπίτια τους, λόγω της μεγάλης έντασης στη Μέση Ανατολή και των κάθε είδους απειλών. Και να εργάζονται από εκεί.

*** Φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεται να σας γράψω ότι την παραπάνω τακτική ακολούθησαν πρεσβείες όπως αυτές των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Κίνας και όχι μόνο. Λογικό είναι κάπου.

*** Μου λένε ότι ο ναύαρχος Αποστολάκης εξετάζει και το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την πολιτική. Με το τέλος της παρούσας τετραετούς θητείας. Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός φαίνεται ότι δεν θέλει να συνεχίσει.

*** Η αλήθεια είναι ότι μετά την αποχώρησή του και τη «συστράτευσή» του με τον Στέφανο Κασσελάκη, φάνηκε κάπου να χάνει τον προσανατολισμό του. Όλοι περίμεναν ότι θα ενταχθεί στο νεοσύστατο Κίνημα Δημοκρατίας, κάτι που ποτέ δεν έκανε.

*** Ωστόσο, ταυτίστηκε τόσο πολύ με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε σήμερα πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι είναι στέλεχός του. Και μάλιστα, σημαίνον. Αλλά δεν είναι.

*** Στο μεταξύ, κάποιες απόπειρες προσέγγισης που έγιναν με το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τώρα, δεν απέδωσαν. Οπότε η προοπτική της αποχώρησής του από την ενεργό πολιτική είναι ορατή.