Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη νέα του επίσκεψη στην Τρίπολη, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω διαλόγου». Και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι σήμερα στην Τρίπολη. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, σας μεταφέρω ένα μήνυμα ειρήνης, φιλίας και καλής γειτονίας. Η Λιβύη είναι ο φυσικός γείτονας της Ελλάδας, ένας σύμμαχος με κοινό πολιτισμό και ιστορία. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε μαζί την περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη. Τα ζητήματα που μας ενώνουν, όπως η γεωγραφία και η ιστορία, είναι περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν. Ελπίζω η επίσκεψή μου να σηματοδοτήσει την αρχή μιας εποικοδομητικής και καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των κυβερνήσεών μας».
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη και τη συνάντησή του με την πολιτική ηγεσία της Λιβύης, παρουσιάζει τις σταθερές θέσεις της Ελλάδας, βασισμένες στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτοντας για άλλη μια φορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο ως αβάσιμο και παράνομο. Στο τραπέζι τίθεται και το μεταναστευτικό ζήτημα, με τις αυξημένες ροές στην Κρήτη.
«Είμαστε λαοί της Μεσογείου και οι σχέσεις Λιβύης και Ελλάδας είναι ιστορικά καλές. Φυσικά, όπως σε κάθε σχέση μεταξύ κρατών, υπάρχουν ζητήματα που μπορούν να δημιουργήσουν τριβές, αλλά αυτά δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την εξέλιξη και ενίσχυση των διμερών σχέσεων» ανέφερε από τη μεριά του ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, Ταχέρ Αλ-Μπάουρ.
Το δύσκολο ταξίδι Γεραπετρίτη στη Λιβύη
Η επίσκεψη Γεραπετρίτη πραγματοποιείται στον απόηχο της ρηματικής διακοίνωσης της λιβυκής μεταβατικής κυβέρνησης στα Ηνωμένα Έθνη, με την οποία η Τρίπολη αμφισβητεί τη μέση γραμμή ως βάση για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, υιοθετώντας ουσιαστικά τα όσα προβλέπονται στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο «εξαφανίζει» από τον χάρτη ελληνικά νησιά, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κάσος.