Νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, το οποίο ψηφίζεται αύριο Τρίτη στη Βουλή, κατέθεσε η κυβέρνηση. Με τη ρύθμιση αυτή διευκρινίζεται ότι περίπου 14.000 εκκρεμείς αιτήσεις για την ειδική «άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους» δεν θα εξεταστούν με βάση το νέο πλαίσιο, αλλά σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς. Όπως εξήγησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στη διαρκή επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, οι αιτήσεις αυτές αφορούν μετανάστες που ζουν τουλάχιστον επτά συνεχόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Πρόκειται για άτομα που είχαν στο παρελθόν άδεια διαμονής, την απώλεσαν και τώρα περιμένουν νέα απόφαση.
Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «οι αιτήσεις θα κριθούν βάσει του καθεστώτος που ίσχυε όταν κατατέθηκαν και όχι βάσει του νέου νομοσχεδίου». Υπενθύμισε μάλιστα ότι τον Νοέμβριο του 2024 οι εκκρεμείς αιτήσεις ανέρχονταν σε 13.793, κυρίως από μετανάστες οι οποίοι είτε δεν ανανέωσαν εγκαίρως τα χαρτιά τους λόγω προσωρινής απώλειας ασφαλιστικής ικανότητας, είτε έχασαν τις προβλεπόμενες προθεσμίες.
Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές προϋποθέσεις για την ανανέωση αδειών παραμονής, ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτές θα καθοριστούν σε νέο νομοσχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευση, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή προς τα τέλη του φθινοπώρου.