Αλλαγή δεδομένων με τα μπλόκα των αγροτών μετά το νέο κάλεσμα για διάλογο από την κυβέρνηση. Η πρόσκληση που απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, για συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου την ερχόμενη Τρίτη 13 Ιανουαρίου, φαίνεται πως έπιασε τόπο, με τις πρώτες αντιδράσεις από τα αγροτικά μπλόκα να είναι θετικές.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε στο κάλεσμά του προς τους παραγωγούς ότι για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση απαιτούνται δύο βασικές και αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις:
- Να παραμείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί και
- Να υπάρξει ουσιαστική και αντιπροσωπευτική συμμετοχή αγροτών απ’ όλα τα μπλόκα.
Τι θα γίνει με τα μπλόκα των αγροτών μέχρι τη συνάντηση με Μητσοτάκη στο Μαξίμου
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αγρότες θα κάνουν στην άκρη τα τρακτέρ, προκειμένου να μπορούν οι διερχόμενοι οδηγοί να περνούν με τα οχήματά τους. Ωστόσο, τα τρακτέρ θα παραμείνουν δεξιά και αριστερά των εθνικών οδών. Και αυτό, καθώς -όπως διαμηνύουν οι συνδικαλιστές που εντάσσονται στα λεγόμενα «σκληρά» μπλόκα- η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δεν σημαίνει ότι «τελειώσαν οι κινητοποιήσεις», υπογραμμίζοντας ότι μια νέα κλιμάκωση δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Σαββατοκύριακο αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική σύσκεψη η οποία θα ορίσει, μεταξύ άλλων, την επιτροπή που θα εκπροσωπήσει τα μπλόκα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη 13 Ιανουαρίου, στο Μαξίμου.
Το νέο μήνυμα της κυβέρνησης στους αγρότες για διάλογο
Όπως ανέφερε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, η κυβέρνηση δηλώνει ξεκάθαρα ότι επιθυμεί τον διάλογο και την εκτόνωση της κατάστασης, καθώς τα μπλόκα στους δρόμους «δεν βοηθούν πουθενά».
Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε εκ νέου τους αγρότες να προσέλθουν σε συνάντηση την ημέρα που ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο γραφείο του, υπό την προϋπόθεση ότι η εκπροσώπηση θα είναι αναλογική και θα καλύπτει το σύνολο των κινητοποιήσεων, ώστε να μπορεί να αναζητηθεί συνολική λύση. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι διάλογος δεν μπορεί να διεξαχθεί όσο βρίσκονται σε ισχύ αποκλεισμοί δρόμων.
Υπενθυμίζεται ότι χθες κυβερνητικές πηγές είχαν ξεκαθαρίσει πως συνάντηση με τον πρωθυπουργό μπορεί να γίνει μόνο με εκπροσώπους όλων των αγροτικών μπλόκων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ακόμη ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, εξαντλούν τα διαθέσιμα περιθώρια και πως δεν υπάρχει δυνατότητα για πρόσθετες παρεμβάσεις τόσο λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών όσο και εξαιτίας του ευρωπαϊκού πλαισίου. «Για να είμαστε απολύτως σαφείς, δεν υπάρχει περιθώριο για νέα μέτρα» ξεκαθάρισε.