Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Εγκρίθηκε η Διακήρυξη, τέθηκαν οι στόχοι

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα με ομιλίες συνέδρων και την ψηφοφορία για την εκλογή μελών της ΚΠΕ

Ανδρουλάκης - Δούκας, ©ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Προς ολοκλήρωση βαίνει σήμερα, Κυριακή, 29 Μαρτίου, το 4ο τακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Το Συνέδριο έχει εγκρίνει δια ανατάσεως των χεριών τη Διακήρυξη και τις πολιτικές θέσεις, καθώς και το Πρόγραμμα του κόμματος. Επίσης με συντριπτική πλειοψηφία και μόνο με οκτώ κατά, εγκρίθηκαν οι αλλαγές στο Καταστατικό.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα με ομιλίες συνέδρων έως το μεσημέρι και την ψηφοφορία για την εκλογή μελών της ΚΠΕ και των Περιφερειακών Συμβουλίων που θα διεξάγεται από τις 08:00 έως τις 18.00.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το κλίμα του συνεδρίου, το οποίο χαρακτηρίζεται ενωτικό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Συνομιλώντας με δημοσιογράφους, τόνισε ότι οι «Πράσινοι» βρίσκονται σε καλή πορεία και επισήμανε ότι η κύρια αλλαγή στο καταστατικό αφορά τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε έναν ενιαίο πολιτικό φορέα με το Κίνημα Αλλαγής, με στόχο τη διεκδίκηση του μπόνους των 50 εδρών.

Σε μία από ομιλίες του Σαββάτου, 28/03, που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας τόνισε, πριν την έγκριση της Διακήρυξης, ότι ως κόμμα πρέπει «να παλέψουμε για την ανατροπή και τη νίκη, πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε να νικήσουμε. Σε εμάς ανήκει η ευθύνη να το κάνουμε πράξη, το πώς πρέπει να αναζητήσουμε σε αυτό το συνέδριο».

Ως προς το ζήτημα της απόρριψης οποιασδήποτε συνεργασίας με τη ΝΔ, ο κ. Δούκας είπε μεταξύ άλλων, με αφορμή και τη σχετική διατύπωση που περιλαμβάνεται στη Διακήρυξη που τελικά εγκρίθηκε από το Συνέδριο, ότι αναγνωρίζει «το θετικό της προσπάθειας και πως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

Οι αλλαγές που εγκρίθηκαν από το Συνέδριο: Όρια στις θητείες

Στις αλλαγές που εγκρίθηκαν περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων διάταξη κατά την οποία στα αριστίνδην μέλη για την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που θα εκλεγεί, συμπεριλαμβάνονται και όσοι διετέλεσαν Γραμματείς του ΠΑΣΟΚ και παραμένουν στο κόμμα, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, καθώς επίσης και οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ.

Δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, καθώς αποσύρθηκε λόγω έντονων ενστάσεων που καταγράφηκαν κατά τη διαδικασία του συνεδρίου, η πρόταση που προέβλεπε να διεξάγεται συνέδριο πριν από την εκλογή του προέδρου του κόμματος. Επίσης, μεταξύ άλλων εγκρίθηκαν όρια στις θητείες των εκλεγμένων βουλευτών και ευρωβουλευτών ως εξής: οι μεν βουλευτές για πέντε πλήρεις θητείες ή συνολικά είκοσι χρόνια και οι ευρωβουλευτές για τρεις θητείες (συνολικά δεκαπέντε χρόνια). Ακόμη προβλέπεται όριο τεσσάρων θητειών (συνολικά 16 χρόνια) σε ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο.

Το σύνολο των μελών της ΚΠΕ θα είναι 271 και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου θα είναι 23 (από 31 που ήταν έως τώρα). Ακόμη θα εκλέγονται 13 περιφερειακά συμβούλια.