Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιος θα ζητήσει συγγνώμη για τις αθλιότητες

Οι εννέα αποδεικνύονται απολύτως αθώοι και 4 θα εξεταστούν περαιτέρω για απλά πλημμελήματα», σημείωσε για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ ο Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης, ©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

«Έντιμοι πολιτικοί διασύρθηκαν επί εβδομάδες, ποιος θα ζητήσει συγγνώμη για τις αθλιότητες». Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις διώξεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε εν ενεργεία βουλευτές για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.  Ο πρωθιυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση, αλλά και σαφείς αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η τελευταία ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αποκαθιστά την πραγματική εικόνα της υπόθεσης. «Με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αναδεικνύεται η πραγματική διάσταση και η πλήρης αλήθεια για τον ΟΠΕΚΕΠΕ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε, 13 υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν βρεθεί στο στόχαστρο, με τις υποθέσεις για τους εννέα να έχουν πλέον αρχειοθετηθεί, ενώ τέσσερα ακόμη στελέχη θα εξεταστούν περαιτέρω για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος.

«Οι εννέα αποδεικνύονται απολύτως αθώοι και τέσσερα ακόμη στελέχη μας θα εξεταστούν περαιτέρω για απλά πλημμελήματα», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι είχε ζητήσει την παραίτηση τριών υπουργών για λόγους πολιτικής ευθιξίας, κάνοντας λόγο για έντιμους πολιτικούς οι οποίοι στοχοποιήθηκαν και διασύρθηκαν πριν ακόμη αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

«Έντιμοι πολιτικοί που επί εβδομάδες διασύρθηκαν, καθώς κάποιοι μας αποκαλούσαν “κυβέρνηση υποδίκων”. Σήμερα ποιος θα ζητήσει συγγνώμη για εκείνες τις αθλιότητες;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν σεβάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας και επιχείρησε να αξιοποιήσει πολιτικά τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Παράλληλα, άφησε ευθείες αιχμές και κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, υποστηρίζοντας ότι «φάνηκε να εμπλέκεται στον εσωτερικό κομματικό ανταγωνισμό».«Αφορά και την αντιπολίτευση του τόπου μας, που δεν σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά, δυστυχώς, και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που φάνηκε να εμπλέκεται στον εσωτερικό κομματικό ανταγωνισμό», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Μηταράκης: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν διαπίστωσε καμία επιλήψιμη ενέργεια από μέρους μου

Στην αρχειοθέτηση των καταγγελιών που είχαν σε γίνει σε βάρος του για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρεται με δήλωσή του ο βουλευτής Χίου της ΝΔ Νότης Μηταράκης. Ο κ. Μηταράκης επισημαίνει ότι «η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκληρώθηκε, με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να μην διαπιστώνει καμία παράνομη ή επιλήψιμη ενέργεια από μέρους μου».

«Εξαρχής, τήρησα απολύτως θεσμική στάση, με πλήρη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Συνεχίζω με την ίδια συνέπεια να είμαι δίπλα στους πολίτες της Χίου. Ευχαριστώ θερμά τον δικηγόρο μου, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, για την καθοριστική συμβολή του» καταλήγει ο κ. Μηταράκης.

Ποινικές διώξεις κατά 22 προσώπων, μεταξύ τους τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές

Νωρίτερα, ποινικές διώξεις κατά 22 προσώπων, μεταξύ των οποίων τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές, άσκησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στο πλαίσιο της έρευνας για φερόμενες παρατυπίες στη διαχείριση αγροτικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η υπόθεση αφορά αποκλειστικά πράξεις που φέρεται να τελέστηκαν το 2021 και συνδέονται με τη διαχείριση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Όπως έγινε γνωστό, οι τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές είναι οι Σκρέκας, Μπουκώρος, Σενετάκης και Παπακώστα.

Εκτός από τους προαναφερθέντες, στους κατηγορουμένους περιλαμβάνονται πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, δημόσιοι λειτουργοί, πολιτικοί συνεργάτες και δικαιούχοι αγροτικών ενισχύσεων.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την απόφαση της Βουλής, στις 24 Απριλίου 2026, να εγκρίνει το αίτημα της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως για την άρση της ασυλίας συνολικά 11 εν ενεργεία βουλευτών, προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα και να αξιολογηθούν τόσο τα ενοχοποιητικά όσο και τα απαλλακτικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, οι τρεις από τους τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές διώκονται για ηθική αυτουργία σε απιστία, ενώ ο τέταρτος κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε παράνομη διαχείριση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένας από τους τέσσερις βουλευτές αντιμετωπίζει επιπλέον κατηγορίες για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση και απόπειρα απάτης με υπολογιστή.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε επίσης κατά του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ για πέντε πράξεις απιστίας και κατά του πρώην γενικού διευθυντή Άμεσων Ενισχύσεων για δύο πράξεις απιστίας. Δύο πρώην περιφερειακοί διευθυντές του Οργανισμού κατηγορούνται για απιστία και παράνομη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Στους υπόλοιπους κατηγορουμένους περιλαμβάνονται υπάλληλος πολιτικού γραφείου εν ενεργεία βουλευτή, συνεργάτης πρώην υπουργού, κτηνίατρος που υπηρετούσε ως δημόσιος λειτουργός, καθώς και δικαιούχοι αγροτικών ενισχύσεων.

Τα αδικήματα που τους αποδίδονται περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, απάτη σχετική με επιδοτήσεις, απόπειρα απάτης με υπολογιστή, ψευδή βεβαίωση σε δημόσια έγγραφα και ηθική αυτουργία σε πράξεις που φέρονται να έχουν τελέσει στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ.