Το ενδεχόμενο μεταφοράς της πυροβολαρχίας Patriot που βρίσκεται στην Κάρπαθο προς τη Σούδα εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς τα νέα δεδομένα ασφαλείας στην περιοχή επαναφέρουν στο προσκήνιο την προστασία κρίσιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Η εξέλιξη συνδέεται με δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο πλήγματος κατά αμερικανικών στρατιωτικών στόχων στην Ευρώπη, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Μεταξύ των περιοχών που φέρονται να εξετάζονται βρίσκονται χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, αλλά και η Κύπρος.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει νέο σχεδιασμό για την ασφάλεια στην περιοχή. Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι αφορά τη μετακίνηση της πυροβολαρχίας Patriot από την Κάρπαθο, όπου έχει αναπτυχθεί από τον περασμένο Μάρτιο, προς τη Σούδα.
Η νέα ανάφλεξη δημιουργεί νέα δεδομένα
Η μεταφορά δεν έχει αποφασιστεί και θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των δεδομένων και της κατάστασης ασφαλείας. Εφόσον εκτιμηθεί ότι υπάρχει σημαντική απειλή για τη Σούδα, η πυροβολαρχία ενδέχεται να μετακινηθεί εκεί, προκειμένου να ενισχυθεί η αντιαεροπορική άμυνα και η κάλυψη των εγκαταστάσεων της στρατιωτικής βάσης.
Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο ελληνικής συνδρομής προς τη Βουλγαρία. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι η Αθήνα είναι διατεθειμένη να εξετάσει την κάλυψη του βουλγαρικού εναέριου χώρου με Patriot, εφόσον προηγηθεί σχετικό αίτημα από τη Σόφια. Σε αυτή την περίπτωση, το ζήτημα θα τεθεί προς αξιολόγηση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για μια τέτοια ανάπτυξη.
Την ίδια ώρα, οι ελληνικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί για την ασφάλεια της Κύπρου παραμένουν στην περιοχή. Πρόκειται για τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και τη φρεγάτα τύπου S «Νικηφόρος Φωκάς».
