Σε εξέλιξη η συνάντηση Γεραπετρίτη με Ρούμπιο

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Μάρκο Ρούμπιο, έχοντας στην ατζέντα του ενέργεια, άμυνα, περιφερειακή ασφάλεια και περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

Ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Γιώργος Γεραπετρίτης © EUROKINISSI

Στην Αθήνα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, για σειρά επαφών με την ελληνική πολιτική ηγεσία, με βασικά θέματα την ενέργεια, την άμυνα, την περιφερειακή ασφάλεια και την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έφθασε το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα και το πρόγραμμα της επίσκεψής του περιλαμβάνει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, συμμετοχή στον 6ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η ενεργειακή συνεργασία, με ιδιαίτερη έμφαση στον Κάθετο Διάδρομο, στις εισαγωγές αμερικανικού LNG και στον ρόλο της Ελλάδας ως πύλης μεταφοράς φυσικού αερίου προς τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται επίσης στην παρουσία αμερικανικών ενεργειακών ομίλων στην Ελλάδα και στις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, αλλά και στην αξιοποίηση των ελληνικών υποδομών LNG.

Άμυνα και F-35

Σημαντικό μέρος της ατζέντας αφορά και την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, με φόντο την απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα, την αναβάθμιση των F-16 σε Viper και τη συνολικότερη ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Παράλληλα, στις επαφές αναμένεται να συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, οι σχέσεις με την Τουρκία και οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην ατζέντα εντάσσεται επίσης το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ

Η επίσκεψη Ρούμπιο συμπίπτει με τον 6ο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, ο οποίος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ενέργεια και την άμυνα έως το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ασφάλεια και τις περιφερειακές εξελίξεις. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της χώρας ως σταθερού εταίρου των ΗΠΑ στην περιοχή, με αιχμή τις ενεργειακές υποδομές, τις αμυντικές συμφωνίες και τις νέες επενδύσεις.

Ξεχωριστό σημείο του προγράμματος αποτελεί και η ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο στην Πνύκα, πριν από τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα μηνύματα που θα στείλει για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τη συνεργασία ΗΠΑ – Ευρώπης. Η συνάντηση Ρούμπιο – Μητσοτάκη έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αναμένεται να γίνει συνολική αποτίμηση της συνεργασίας των δύο χωρών και να συζητηθούν τα επόμενα βήματα στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας και της περιφερειακής ασφάλειας.

Το πρόγραμμα Ρούμπιο

Μετά τη συνάντησή τους, στις 10:30, αναμένεται να πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο και θα κηρύξουν από κοινού την έναρξη των εργασιών του 6ου Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ. Στην συνέχεια, ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, όπου θα δώσει το «παρών» στα εγκαίνια των έργων ανακαίνισής της.

Στις 12:00 το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο η συνεδρία του Στρατηγικού Διαλόγου, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του Αμερικανού ομολόγου του, Μάρκο Ρούμπιο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στις 18:30, μία ώρα πριν τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη θα μιλήσει στην Πνύκα. Στις 19:00 θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ θα ακολουθήσει δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν.