Μαρινάκης: Είμαστε η κυβέρνηση που διαλευκαίνει όλες τις υποθέσεις

Επίθεση στην αντιπολίτευση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Στο επίκεντρο το σκάνδαλο του μπάσκετ, οι συμφωνίες για Μονή Σινά και ΑΟΖ με την Αίγυπτο, και οι πρωτοβουλίες Καραμανλή-Σαμαρά

Ο Παύλος Μαρινάκης © EUROKINISSI

Το σύνθημα «νομιμότητα παντού» σχετικά με τα αποτελέσματα της δράσης κατά της φοροδιαφυγής, η αναφορά στη συμφωνία για το καθεστώς της Ιεράς Μονής Σινά και στις διαβουλεύσεις Ελλάδας και Αιγύπτου για επέκταση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ, το σαφές μήνυμα «πρώτο και τελευταίο λόγο έχει η δικαιοσύνη» για την υπόθεση των χειραγωγημένων αγώνων μπάσκετ, και η ρύθμιση για την προστασία των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον ήταν τα κεντρικά ζητήματα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με το θέμα της Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι πρόκειται για συμφωνία μεταξύ της Μονής και του αιγυπτιακού κράτους, η οποία θα δημοσιοποιηθεί μόλις ολοκληρωθεί. Όπως σημείωσε, επιλύεται εκκρεμότητα 1.500 ετών.

«Έχουμε μια εξέλιξη που χαιρετίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας, της Κύπρου και έρχεται η αντιπολίτευση και θέτει ερωτήματα με μια ξεκάθαρη στάση εναντίον της. Είναι ο ορισμός της μικροψυχίας και είναι ένας βασικός λόγος που τα ποσοστά τους είναι τόσο χαμηλά».

Σε ερώτηση για το αν στήριζε στο παρελθόν η κυβέρνηση τους συλληφθέντες για την υπόθεση των χειραγωγημένων αγώνων μπάσκετ Βαγγέλη Λιόλιο και Γιώργο Μαυραγάνη μετά τη δημοσίευση φωτογραφίας του 2021 με τον δεύτερο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε: «Είναι σοβαρά πράγματα αυτά που λέγονται; Είναι θλιβερή αυτή η λογική. Σε λίγο θα ακούσουμε ότι, επειδή κάποιος παρήγγειλε πίτσες από τη γνωστή αλυσίδα, μπορεί να έχει σχέση με την υπόθεση. Αυτή είναι η λογική της αντιπολίτευσης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «επί των ημερών της κυβέρνησής μας έχουν διαλευκανθεί περισσότερες υποθέσεις από όσες στο παρελθόν».

Σχετικά με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «πόσες φορές έχουμε ακούσει από την αντιπολίτευση αναφορές για εθνικές ήττες και τώρα η απάντηση ήταν σαφής». «Αυτοί που μιλούσαν για ήττα τώρα θα μιλήσουν για νίκη; Και αυτή η αντίδραση και όλες οι επίσημες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συντάσσονται με τη νομιμότητα, με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και αποτελούν απάντηση σε όσους προσπαθούν να βρουν ήττες», πρόσθεσε.

«Γνωστή τακτική της αντιπολίτευσης και κάποιων μέσων, όταν ξεσπάει μια υπόθεση, να προσπαθούν να της προσδώσουν πολιτικά χαρακτηριστικά. Θυμάστε μέχρι και για παιδεραστές. Απίστευτα άλματα. Σε λίγο θα ακούσουμε ότι μπορεί κάποιος που παρήγγειλε πίτσες από τη γνωστή αλυσίδα, να έχει σχέση με την υπόθεση. Το μείζον είναι ότι επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης ξεκίνησε αυτή η έρευνα. Τι θα πει η δικαιοσύνη, το ξέρει μόνο η δικαιοσύνη. Επί των ημερών μας προχωράει και αυτή η υπόθεση. Ερευνώνται υποθέσεις, παιχνίδια και πριν το 2019. Αυτό σημαίνει ότι έχει ευθύνη και η προηγούμενη κυβέρνηση; Είναι σοβαρή η λογική της ευθύνης του ραντεβού; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά να λέγονται; Προφανώς δεν είναι και γι’ αυτό ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη στα κόμματα αυτά. Η νομοθετική ρύθμιση στην οποία αναφέρονται ήρθε πράγματι από τον κ. Αυγενάκη και εφαρμόστηκε κατόπιν αιτήματος και αφορούσε όρια και θητείες όλων των ομοσπονδιών», απάντησε σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν την κυβέρνηση να έχει σχέση με αυτούς που συνελήφθησαν για την υπόθεση του μπάσκετ. «Προσπάθεια που δείχνει απελπισία της αντιπολίτευσης. Είναι αχαρακτήριστη», συμπλήρωσε.

Σχετικά με όσα είπε ο Γ. Γεραπετρίτης περί ενημέρωσης της Τουρκίας για το καλώδιο, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: «Έχει απαντήσει ο υπουργός σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Είναι κρίσιμο να διαχωρίσουμε. Άλλο η αίτηση για έκδοση άδειας και άλλο η ενημέρωση. Άδεια ζητήθηκε μόνο από τις ελληνικές αρχές. Ούτε πρόκειται να ζητηθεί από κανένα άλλο κράτος. Γιατί όταν αιτούμαι άδεια σημαίνει ότι αναγνωρίζω τη δικαιοδοσία του παράκτιου κράτους όπου κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί με καμία άλλη χώρα πέραν από ελληνικής αρχής. Το άλλο είναι η απλή ενημέρωση. Ακολουθείται η διαδικασία απλής ενημέρωσης, όπως γίνεται σε κάθε τέτοιο έργο γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει καμία νομική συνέπεια. Είναι λάθος να τα μπλέκουμε μεταξύ τους. Θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για αυτά τα έργα απλής ενημέρωσης, κάτι που δεν παράγει καμία συνέπεια».

Σε ερώτηση πώς απαντάει η κυβέρνηση σε όσα είπε την Κυριακή ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Οι τίτλοι και οι ερμηνείες που δίνουν κάποιοι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Σεβόμαστε απολύτως τον πρώην πρωθυπουργό και ακούμε με πολλή μεγάλη προσοχή τα όσα λέει και τις παραινέσεις του. Κάθε φορά, ειδικά για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Και κρατάω και το κλείσιμο της ομιλίας του όπου καλεί τους πάντες σε ενότητα και ομοψυχία. Εγώ εκεί θέλω να μείνω».

Για την κοινή παρουσία των Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε εκδηλώσεις, αλλά όχι προ ημερών στην εκδήλωση για τα γενέθλια της ΝΔ, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: «Καθόλου δεν έχουν γυρίσει την πλάτη τους, ούτε ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος συναντήθηκε προ ημερών με τον πρωθυπουργό. Ο Κώστας Καραμανλής ποτέ δεν έχει πει κάτι εναντίον της παράταξης ή της ενότητάς της, εκφράζει τις θέσεις του, τις απόψεις του με έναν κόσμιο τρόπο και πάντοτε τις λαμβάνουμε υπόψη μας. Και ο κ. Σαμαράς διεγράφη από τη ΝΔ, μια εξέλιξη που καθόλου ευχάριστη δεν ήταν αλλά ήταν αναπόφευκτη. Άρα μη βάζουμε τρεις πρώην προέδρους της ΝΔ, δύο εκ των οποίων ήταν και πρώην πρωθυπουργοί, στην ίδια μοίρα ή στο ίδιο τσουβάλι».

«Η Ελλάδα έχει μια ξεκάθαρη πολιτική. Η Ευρώπη έχει ξεκάθαρη θέση. Οι ΗΠΑ κάνουν τις δικές τους επιλογές. Αυτές οι ακροβασίες δεν αποτελούν σοβαρή συζήτηση», απάντησε σε ερώτηση για την συμφωνία των ΗΠΑ να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο.