H πλατφόρμα αξιολόγησης του Δημοσίου,axiologisi.ypes.gov.gr , από τους πολίτες; παρουσιάστηκε σήμερα Τρίτη από τον υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και έδωσαν όλες τις απαντήσεις για το πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα, Η κυβέρνηση μέσω της πλατφόρμας που θα αξιολογεί τις επιδόσεις τους, επιχειρεί να αλλάξει σελίδα στις πολυτάραχες σχέσεις των πολιτών με νευραλγικές υπηρεσίες του Δημοσίου.
Στην πλατφόρμα περιλαμβάνονται κρίσιμες υπηρεσίες που παρέχει σε καθημερινό επίπεδο, αλλά και σε σημαντικούς τομείς, το κεντρικό κράτος και η αξιολόγηση θα γίνεται ανώνυμα, μέσω ερωτηματολογίου, που θα μπορεί να συμπληρώνει ο οποιαδήποτε.
Το ερωτηματολόγιο
Η αξιολόγηση θα γίνεται ανώνυμα μέσα από ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα συμπληρώνουν όσοι επιθυμούν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10. Πρόκειται για περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας και οι οποίοι θα λαμβάνουν το ερωτηματολόγιο δυο φορές το χρόνο ώστε να υπάρχει ένα είδους «αρχείο» αλλά και συνέχεια στην αξιολόγηση των υπηρεσιών.
Ειδικότερα, στο νέο σύστημα αξιολόγησης του Δημοσίου περιλαμβάνονται υπηρεσίες, όπως:
-
- Ο e-ΕΦΚΑ.
- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
- Η καθαριότητα, ο φωτισμός στους δρόμους, οι χώροι στάθμευσης και οι παιδικοί σταθμοί των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Η ΑΑΔΕ.
- Η ΔΥΠΑ.
- Το Κτηματολόγιο.
- Τα ΚΑΠΗ.
- Οι Πολεοδομίες.
- Η ανακύκλωση.
- Οι χώροι πρασίνου.
- Η κάλυψη των αναγκών ατόμων με αναπηρία.
- Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- Τα δημοτικά ιατρεία.
Στη λίστα θα βρεθούν και ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και υπηρεσίες που πλέον παρέχονται μέσω του gov.gr, όπως η συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης, ο ψηφιακός έλεγχος εισιτηρίων για γήπεδα και το e-παράβολο.
Οι απαντήσεις Λιβάνιου για το ερωτηματολόγιο
Ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος μίλησε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για το Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης των υπηρεσιών Δημόσιας Διοίκησης από τους πολίτες. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Είναι ένας πυλώνας από μία σειρά δράσεων οι οποίες έχουν να κάνουν με την αξιολόγηση. Υπάρχουν τα συστήματα και το σύστημα εσωτερικής αξιολόγησης, το οποίο εφαρμόζεται για 2η χρονιά και ολοκληρώνεται αυτή τη στιγμή και έχει να κάνει με την αξιολόγηση των υφισταμένων από τους προϊσταμένους αλλά και των ιδίων των προϊσταμένων τους. Δεύτερος πυλώνας είναι αυτό που σας παρουσιάζουμε σήμερα και ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με τη δυνατότητα που θα έχουν σε λίγους μήνες οι πολίτες που προσέρχονται στις τοπικές υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως είναι τα ΚΕΠ για παράδειγμα, όπως είναι ο ΕΦΚΑ, να μπορούν να αξιολογήσουν τη συγκεκριμένη εργασία για την οποία προσήλθαν στο κατάστημα».
Τι είναι και πώς λειτουργεί
«Η εφαρμογή είναι πάρα πολύ απλή στη λειτουργία της. Το ερωτηματολόγιο φτιάχτηκε και σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι κάτι το οποίο χονδρικά μέσα σε ένα μήνα σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και εκτελέστηκε.
Είναι ένα ολοκληρωμένο ερωτηματολόγιο ποσοτικής έρευνας. Αυτό θα τρέχει δύο φορές τον χρόνο, μία την περίοδο Απριλίου – Μαΐου και μία την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου μια την εαρινή περίοδο και μία τη φθινοπωρινή περίοδο.
Συγκεκριμένα, το ερωτηματολόγιο είναι ήδη ανοιχτό και μπορείτε έως 24 Μαΐου να υποβάλετε και να υποβάλετε την αξιολόγησή σας και η οποία θα συμπεριληφθεί και θα παρουσιαστεί περίπου στις αρχές Ιουνίου.
Προφανώς είναι εθελοντική η συμμετοχή. Τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σε όλους.
Δικαίωμα πρόσβασης έχουν όλοι οι ενήλικοι ενήλικες πολίτες αλλά και κάτοικοι μόνιμοι της Ελλάδας, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας.
Οι χρήστες θα εισέρχονται με κωδικούς TaxisNet.
Μετράμε υπηρεσίες του κεντρικού κράτους, την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ, το Κτηματολόγιο, την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, τις αστικές συγκοινωνίες.
Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι η διοίκηση του Οργανισμού μπορεί να κάνει τις απαραίτητες δράσεις προκειμένου να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών στο συγκεκριμένο σημείο. Είναι πάρα πολύ σημαντικός ο περιοδικός χαρακτήρας της έρευνας, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε και τη μεταβολή των ποσοτικών δεικτών μέσα σε χρονικό διάστημα».
«Εκεί λοιπόν θα έχουμε ένα άλλο σύστημα το οποίο θα αξιολογεί πραγματικούς χρήστες μιας υπηρεσίας, ώστε και από εκεί να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας», πρόσθεσε.
«Θέλουμε 7-8 λεπτά για να κάνουμε το Δημόσιο καλύτερο, είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαστεργίου. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν για την ώρα ερωτήσεις για το θέμα της υγείας, γιατί δημιουργείται ξεχωριστό ερωτηματολόγιο για τις υπηρεσίες Υγείας.
«Είναι μια κομβική στιγμή για το ελληνικό δημόσιο, δεν έχει κανένα πρόβλημα το Δημόσιο να εκτεθεί για να πάρει πίσω απαντήσεις», κατέληξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Μητσοτάκης για αξιολόγηση στο Δημόσιο: Ερωτηματολόγιο στους πολίτες κάθε άνοιξη και φθινόπωρο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε το πρωί σε διυπουργική σύσκεψη όπου παρουσιάστηκε η νέα ηλεκτρονική αξιολόγηση δεκάδων υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα από τους πολίτες.
«Είναι πραγματικά ξεχωριστή η σημερινή μας συνάντηση, καθώς ουσιαστικά αφορά κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα. Σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες έχουν τη δυνατότητα να βαθμολογούν οι ίδιοι τις δημόσιες υπηρεσίες, έχοντας πια τον πρώτο λόγο, με στόχο ένα κράτος το οποίο να είναι πιο αποτελεσματικό και πιο φιλικό. Έτσι μπορούν να στείλουν το δικό τους μήνυμα για όσα απασχολούν την καθημερινότητά τους, από τον ΕΦΚΑ, το Κτηματολόγιο, την ΑΑΔΕ, τις δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στις γειτονιές, στα σχολεία, την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό και πολλά ακόμα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.
«Ουσιαστικά ζητάμε λίγο από τον χρόνο των πολιτών για να μας δώσουν εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Αυτός είναι ο κεντρικός σκοπός αυτής της προσπάθειας: να μπορούμε να εντοπίζουμε αδυναμίες και να μπορούμε να επιτυγχάνουμε πραγματική πρόοδο. Είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο λογοδοσίας. Δίνουμε τον λόγο στους πολίτες και φυσικά η υποχρέωσή μας την επόμενη μέρα δεν είναι απλά να θέσουμε στο δημόσιο διάλογο τα στοιχεία αυτά, αλλά να τα αξιοποιήσουμε έτσι ώστε πραγματικά να στρέψουμε την προσοχή μας εκεί που οι πολίτες μας υποδεικνύουν ότι υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δίνω πολύ μεγάλη έμφαση σε μία δράση η οποία θα ξεδιπλωθεί σύντομα από το Υπουργείο Υγείας. Ποιος είναι ο σκοπός μας; Όταν ένας πολίτης εξέρχεται του νοσοκομείου ή οποιασδήποτε άλλης δομής υγείας, να μπορεί σύντομα να μας δίνει τη βαθμολογία του για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στη δομή υγείας την οποία επισκέφθηκε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Το ερωτηματολόγιο για τη μέτρηση της ικανοποίησης των πολιτών προγραμματίζεται να στέλνεται μία φορά ανά εξάμηνο, κάθε άνοιξη και κάθε φθινόπωρο, αφενός ώστε να γίνεται τακτική αξιολόγηση και αφετέρου ώστε συγκεντρωθεί μία πλούσια βάση δεδομένων, η οποία θα επιτρέπει τον καλύτερο εντοπισμό προβλημάτων, δυσλειτουργιών και αναποτελεσματικών διαδικασιών. Οι ερωτήσεις θα επικαιροποιούνται, ανάλογα με τις παρατηρήσεις των πολιτών και λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση του κράτους.
«Ουσιαστικά αυτό το οποίο κάνουμε είναι η μεγαλύτερη έρευνα η οποία έχει γίνει ποτέ, όσον αφορά τις σχέσεις της πολιτείας με την κοινωνία, με τους πολίτες. Μόνο που αυτή τη φορά είναι ο πολίτης αυτός ο οποίος υποδεικνύει στη διοίκηση πού πρέπει να στρέψει την προσοχή της και πού πρέπει να βελτιώσει τη λειτουργία της», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η υποβολή των απαντήσεων θα γίνεται ανώνυμα, με απόλυτη ασφάλεια. Τα μόνα στοιχεία που θα συλλέγονται είναι η ηλικία κάθε πολίτη που συμμετέχει και η περιοχή διαμονής τους, ώστε να γίνεται ανάλυση των απαντήσεων με βάση την ηλικιακή ομάδα και ανά Δήμο ή Περιφέρεια. Η μελέτη των στοιχείων θα είναι πολυεπίπεδη, με γεωγραφικά, ηλικιακά και υπηρεσιακά κριτήρια, για τον καλύτερο εντοπισμό των βελτιώσεων που απαιτούνται.

Παρουσίαση της πλατφόρμας αξιολόγησης δημοσίων υπηρεσιών από πολίτες, στο Μέγαρο Μαξίμου© eurokinissi
Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού
«Είναι πραγματικά ξεχωριστή η σημερινή μας συνάντηση, καθώς ουσιαστικά αφορά κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα. Σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες έχουν τη δυνατότητα να βαθμολογούν οι ίδιοι τις δημόσιες υπηρεσίες, έχοντας πια τον πρώτο λόγο, με στόχο ένα κράτος το οποίο να είναι πιο αποτελεσματικό και πιο φιλικό.
Έτσι μπορούν να στείλουν το δικό τους μήνυμα για όσα απασχολούν την καθημερινότητά τους, από τον ΕΦΚΑ, το Κτηματολόγιο, την ΑΑΔΕ, τις δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στις γειτονιές, στα σχολεία, στην καθαριότητα, στον ηλεκτροφωτισμό και πολλά ακόμα.
Ουσιαστικά αυτό το οποίο κάνουμε είναι η μεγαλύτερη έρευνα η οποία έχει γίνει ποτέ, όσον αφορά στις σχέσεις της πολιτείας με την κοινωνία, με τους πολίτες. Μόνο που αυτή τη φορά είναι ο πολίτης αυτός ο οποίος υποδεικνύει στη διοίκηση πού πρέπει να στρέψει την προσοχή της και πού πρέπει να βελτιώσει τη λειτουργία της.
Και όλα αυτά γίνονται με μία απλή διαδικασία, ανώνυμη διαδικασία, πέραν της αρχικής ταυτοποίησης, και αυτό το οποίο νομίζω ότι πρέπει να τονίσουμε είναι ότι αυτή η πανελλαδική έρευνα θα μπορεί να γίνεται -κι αυτός είναι και ο στόχος μας-, να διεξάγεται κάθε εξάμηνο. Τα δεδομένα θα είναι ανοιχτά, θα είναι προσβάσιμα σε όλους.
Ουσιαστικά αξιοποιούμε ένα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, που είναι το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, στο οποίο έχουν εγγραφεί πια σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες. Θα δεχτούν, όπως είπε και ο Υπουργός, όλοι αυτοί οι πολίτες μία ψηφιακή ειδοποίηση. Κι εφόσον συμφωνούν θα μπορούν να απαντούν σε 50 ερωτήσεις, όπως είπαμε, για ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης, η ικανοποίηση θα βαθμολογείται σε μία κλίμακα από το 1 μέχρι το 10.
Ουσιαστικά ζητάμε λίγο από τον χρόνο των πολιτών για να μας δώσουν εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Αυτός είναι ο κεντρικός σκοπός αυτής της προσπάθειας: να μπορούμε να εντοπίζουμε αδυναμίες και να μπορούμε να επιτυγχάνουμε πραγματική πρόοδο.
Είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο λογοδοσίας. Δίνουμε τον λόγο στους πολίτες και φυσικά η υποχρέωσή μας την επόμενη μέρα δεν είναι απλά να θέσουμε στο δημόσιο διάλογο τα στοιχεία αυτά, αλλά να τα αξιοποιήσουμε έτσι ώστε πραγματικά να στρέψουμε την προσοχή μας εκεί που οι πολίτες μας υποδεικνύουν ότι υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες.
Τέλος, αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι αυτή είναι μία μόνο δράση από τις πολλές οι οποίες αναπτύσσονται σχετικά με την αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους πολίτες.
Δίνω πολύ μεγάλη έμφαση σε μία δράση η οποία θα ξεδιπλωθεί σύντομα από το Υπουργείο Υγείας. Ποιος είναι ο σκοπός μας; Όταν ένας πολίτης εξέρχεται του νοσοκομείου ή οποιασδήποτε άλλης δομής υγείας, να μπορεί σύντομα να μας δίνει τη βαθμολογία του για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στη δομή υγείας την οποία επισκέφθηκε. Και αυτά τα δεδομένα θα είναι δημόσια και προφανώς και ο δημόσιος χαρακτήρας αυτών των δεδομένων λειτουργεί, θα έλεγα, ως παρότρυνση για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε πάντα τις υπηρεσίες μας.
Τονίζω ότι ο σκοπός αυτών των προσπαθειών δεν είναι ουσιαστικά ποτέ τιμωρητικός, είναι πώς θα γίνουμε καλύτεροι και πού οι πολίτες μας ζητούν να στρέψουμε με μεγαλύτερη ένταση την προσοχή μας.
Να ζητήσω, λοιπόν, κι εγώ με τη σειρά μου από τους πολίτες οι οποίοι θα λάβουν αυτό το push notification, αυτό το μήνυμα από την ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι, να μην το αγνοήσουν. Λίγα λεπτά ζητάμε μόνο από τον χρόνο σας, για να μπορούμε όλοι ουσιαστικά να γίνουμε καλύτεροι».