Μητσοτάκης – Μελόνι: Συμφωνία 2 δισ. για νέα καλώδια και 760 εκατ. στον Σιδηρόδρομο

Νέα τρένα στέλνει στην Ελλάδα η Ιταλία. Η συμφωνία για τον Σιδηρόδρομο, το deal για δύο νέα καλώδια και οι δηλώσεις Μητσοτάκη και Μελόνι

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μελόνι στη Ρώμη © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, το μήνυμα που έστειλαν στις κοινές τους δηλώσεις από τη Ρώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. Είχε προηγηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, κατά τη διάρκεια της οποίας το μεταναστευτικό, η άμυνα, ο Σιδηρόδρομος και η ενέργεια βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα. Πριν από τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών έπεσαν οι υπογραφές σε σειρά εμπορικών, οικονομικών και ενεργειακών συμφωνιών. Πρόκειται για πρωτόκολλα συνεργασίας που καλύπτουν σχεδόν όλους τους τομείς της πολιτικής των δύο χωρών (σ.σ. κοινές περιπολίες τουριστικών περιοχών, παροχή βοήθειας σε πυρκαγιές, μεταφορές κ.α.). Μεταξύ των συμφωνιών ξεχωρίζουν τα deals για τον Σιδηρόδρομο και την ηλεκτρική διασύνδεση.

Ειδικότερα, Ελλάδα και Ιταλία υπέγραψαν ενεργειακή συμφωνία, ύψους 2 δισ. ευρώ, για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο κρατών, με τη δημιουργία δύο νέων καλωδίων. Παράλληλα, στον Σιδηρόδρομο η συμφωνία προβλέπει δαπάνες 400 εκατ. ευρώ από την ελληνική πλευρά για την αποκατάσταση και την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου στις περιοχές που σαρώθηκαν από την κακοκαιρία Daniel, με παράλληλη τοποθέτηση σύγχρονων μέσων παρακολούθησης των δρομολογίων. Παράλληλα, η Ιταλία θα δαπανήσει 360 εκατ. ευρώ για την αγορά νέων υπερσύγχρονων τρένων και τη δημιουργία νέων αμαξοστασίων. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το πρόσφατο ρεπορτάζ του powergame.gr για την αναβάθμιση του Σιδηροδρόμου και τη σχεδιαζόμενη αγορά υπερσύγχρονων τρένων.

«Σήμερα οι χώρες μας ενισχύουν τις θέσεις μεταξύ τους» σημείωσε η Τζόρτζια Μελόνι στις δηλώσεις της, υπογραμμίζοντας ότι «δεσμευόμαστε να προωθήσουμε νέα υποθαλάσσια καλώδια». Και εξήγησε: «Αναφέρομαι στη συμφωνία των 2 δισ. ευρώ, για την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στις δύο χώρες μας». Από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη συμφωνία, σχολίασε: «Θέλουμε να τριπλασιάσουμε τη διασύνδεση, κάτι που έχει εξαιρετική σημασία. Η Ελλάδα είναι εξαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατεύθυνση που δίνουμε στην ΤΕΡΝΑ και στον ΑΔΜΗΕ είναι να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στην υλοποίηση του έργου».

Για το μπαράζ επενδύσεων στον Σιδηρόδρομο, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στη συνεργασία μεταξύ του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato (σ.σ. μητρική της Hellenic Train) και του υπουργείου Μεταφορών. «Οικοδομούμε νέα σχέση» τόνισε, σημειώνοντας ότι οι επενδύσεις ύψους 360 εκατ. ευρώ από την Ιταλία θα επιτρέψουν «να αποκτήσουμε νέα τρένα και αμαξοστάσια ώστε να φτάσουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι στο επίπεδο που βρίσκονται οι ιταλικοί». Και ευχαρίστησε την Τζόρτζια Μελόνι για την προσωπική της συμβολή στη συμφωνία.

Οι δύο συμφωνίες για Σιδηρόδρομο και Ηλεκτρική Διασύνδεση

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, κατά το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, που συνεδρίασε σήμερα στη Ρώμη, οριστικοποιήθηκαν συμφωνίες στα πεδία της ενέργειας και των επενδύσεων στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

  1. Υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του διαχειριστή δικτύου της Ιταλίας TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ώστε να τριπλασιαστεί η υφιστάμενη δυνατότητα, από 500 MW σε 1.500 MW. Καθώς η Ελλάδα αυξάνει την εγκατεστημένη ηλεκτροπαραγωγική ισχύ, ειδικά μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, αναβαθμίζει τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Πέρυσι η Ελλάδα ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά μετά το 2000. Η Ιταλία, από την πλευρά της, εισάγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, άρα πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Το έργο ευθυγραμμίζεται επίσης με τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην κατασκευή διακρατικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνιες τιμολογιακές στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, αλλά και προκειμένου να διασφαλιστεί ο καλύτερος εφοδιασμός, μειώνοντας τον κίνδυνο μπλακ-άουτ, σαν αυτό που συνέβη πριν λίγες εβδομάδες στην Ισπανία.
  2. Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train, για την αναβάθμιση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα. Με δεδομένη τη σειρά επενδύσεων του ελληνικού κράτους για την υλικοτεχνική αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, ο ιταλικός όμιλος δεσμεύτηκε να προβεί σε επενδύσεις ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ για:
  • Την αγορά συνολικά 23 τρένων, οκτώ υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακού τύπου.
  • Τη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων ώστε να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια συντήρηση των αμαξοστοιχιών

Οι δεσμεύσεις του ομίλου Ferrovie dello Stato θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train, με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα. Τα δύο παραπάνω Μνημόνια περιλαμβάνονται στις συνολικά 12+2 συμφωνίες και MoUs’ τα οποία υπεγράφησαν στο πλαίσιο του 2ου ΑΣΣ Ελλάδας – Ιταλίας και που περιγράφονται αναλυτικά στην Κοινή Διακήρυξη των δύο ηγετών.

Το μήνυμα Μελόνι για την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Πέρασαν 8 χρόνια από την προηγούμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας» ανέφερε αρχικά η κα Μελόνι στις κοινές της δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη Ρώμη, εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι δεν θα περάσει αντίστοιχο χρονικό διάστημα μέχρι οι δύο χώρες να τα ξαναπούν στο ανώτατο επίπεδο. Και ξεκαθάρισε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό υπάρχει κοινή γραμμή στο μεταναστευτικό, καθώς τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής των μεταναστών. «Μεταφέραμε το κέντρο βάρους στην άμυνα των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων και την καταπολέμηση των διακινητών -από την ανακατανομή των μεταναστών που ίσχυε παλαιότερα» συνέχισε.

Για την Ουκρανία σχολίασε ότι Ελλάδα και Ιταλία συμμερίζονται τις προσπάθειες για μια «ασφαλή ειρήνη», με εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο, γι’ αυτό και «περιμένουμε τη ρωσική απάντηση» τόσο στην πρόταση για μια άμεση εκεχειρία άνευ όρων όσο και στη σχεδιαζόμενη συνάντηση των Πούτιν και Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη. «Ιταλία και Ελλάδα υποστηρίζουν τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα δυτικά Βαλκάνια» είπε ακόμη, ενώ για τα ενεργειακά τόνισε πως και οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση στρέφεται και η συμφωνία για τη δημιουργία δύο νέων καλωδίων.

Από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Τζόρτζια Μελόνι για την «πολύ ζεστή», όπως είπε, φιλοξενία που επεφύλαξε η Ρώμη στην ελληνική αντιπροσωπεία. Δεν ήταν μια «τυπική συνάντηση», αλλά μια ευκαιρία «να συζητήσουμε για όλα τα μείζονα ζητήματα» που απασχολούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Ταυτιζόμαστε απόλυτα για την εκεχειρία 30 ημερών με την υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών χωρών» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας τις κοινές δράσεις Ελλάδας και Ιταλίας προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή άμυνα. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις», αναφέροντας με νόημα πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία προσβλέπουν «σε μια συμφωνία, καθώς θέλουμε να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο», καθώς κοινός στόχος αποτελεί «να κρατήσουμε τη Δύση ενωμένη στις μεγάλες προκλήσεις».

Ολόκληρες οι δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με Μελόνι

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με την ομόλογό του, μετά το πέρας των εργασιών του ΑΣΣ, έχει ως εξής: «Αξιότιμη κυρία Πρωθυπουργέ, αγαπητή Giorgia, σε ευχαριστώ για τα θερμά σου λόγια και για την πολύ ζεστή φιλοξενία που μας επιφύλαξες εσύ και η ιταλική αντιπροσωπεία στη Ρώμη. Νομίζω ότι όλοι αντελήφθησαν ότι σήμερα δεν είχαμε απλά μία τυπική διπλωματική συνάντηση, αλλά μία πραγματικά ουσιαστική ευκαιρία να συντονίσουμε τον βηματισμό μας σε όλα τα επίπεδα, με πολύ μεράκι, όπως είπε και η Giorgia, και με πολύ καλή διάθεση να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα μείζονα ζητήματα που μας απασχολούν: τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, τη μετανάστευση, την ασφάλεια, την ενέργεια, την κλιματική κρίση.

Εκπροσωπούμε, άλλωστε, δύο ιστορικά μεσογειακά έθνη. Δεν βρισκόμαστε κοντά μόνο λόγω γεωγραφίας. Μοιραζόμαστε βαθύτατους ιστορικούς, πολιτιστικούς, αλλά και οικονομικούς δεσμούς, που πλέον ενώνονται από κοινές προκλήσεις, αλλά και από κοινές ευκαιρίες. Και γι’ αυτό νομίζω ότι καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε αυτή τη στρατηγική σχέση, σε έναν κόσμο μεταβαλλόμενης ισχύος και αυξανόμενης αβεβαιότητος.

Συγκαλέσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Ιταλίας οκτώ χρόνια μετά την πρώτη του συνεδρίαση στην Κέρκυρα και το πλήθος των συμφωνιών που υπογράψαμε, νομίζω υποδηλώνει την ανάγκη αυτό το Ανώτατο Συμβούλιο να συνεδριάζει σίγουρα πολύ πιο τακτικά, διότι οι συμφωνίες που υπογράψαμε, αλλά και οι συζητήσεις που είχαμε, νομίζω αντανακλούν την κοινή μας βούληση να διευρύνουμε τη συνεργασία μας σε διμερές επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε διεθνές επίπεδο.

Όπως είπε και η Giorgia, έχουμε τη χαρά να καθόμαστε δίπλα-δίπλα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι το οποίο, εκτός από πολύ ευχάριστο, υποδηλώνει όμως και κάτι το οποίο έχει ξεχωριστή σημασία, αναφέρθηκε σε αυτό και η Giorgia: το γεγονός ότι η Ιταλία θα ακολουθήσει την Ελλάδα στην κυλιόμενη Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης -η Ελλάδα θα την αναλάβει το δεύτερο εξάμηνο του 2027, η Ιταλία το πρώτο εξάμηνο του 2028-, οπότε για έναν ολόκληρο χρόνο Ελλάδα και Ιταλία θα καθορίσουν ουσιαστικά, σε επίπεδο Συμβουλίου, τις προτεραιότητές μας και πρέπει από τώρα να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε γι’ αυτή τη μεγάλη πρόκληση.

Αναφέρθηκε και η Ιταλίδα Πρωθυπουργός στην κοινή δήλωση την οποία υπογράψαμε, που νομίζω ότι αποτυπώνει όλους τους τομείς της στρατηγικής μας συνεργασίας. Επιτρέψτε μου να σταθώ εν συντομία σε κάποιες πτυχές της δήλωσης στις οποίες αποδίδω ιδιαίτερη σημασία.

Η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών μας, συμφωνία η οποία υπεγράφη μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της TERNA. Ουσιαστικά θέλουμε να τριπλασιάσουμε τη δυνατότητα διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών μας, από τα 500 MW στα 1.500 MW. Αυτό αποκτά εξαιρετικά μεγάλη σημασία σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον όπου συζητάμε συνέχεια για την ένωση των ευρωπαϊκών δικτύων. Η Ελλάδα είναι πια μια εξαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας, πρωτίστως ενέργειας που παράγεται από τον ήλιο και από τον άνεμο, και μια τέτοια διασύνδεση θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών μας. Και νομίζω ότι η κατεύθυνση που δίνουμε, και στην TERNA και στον ΑΔΜΗΕ, είναι να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου.

H δεύτερη συμφωνία που νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία, ειδικά για εμάς στην Ελλάδα, είναι η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ ουσιαστικά της Ferrovie, της ιταλικής εταιρίας κρατικών σιδηροδρόμων, και του Υπουργείου Μεταφορών. Ουσιαστικά είναι μια επανεκκίνηση της σχέσης, την οποία αυτή τη στιγμή οικοδομούμε. Μια σχέση η οποία δοκιμάστηκε υπό την σκιά μιας μεγάλης τραγωδίας, της τραγωδίας των Τεμπών, που κόστισε τη ζωή σε 57 συμπολίτες μας.

Αλλά είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία, διότι αφενός η Ελλάδα καλείται να επενδύσει παραπάνω από 400 εκατομμύρια στην ουσιαστική αναβάθμιση του δικτύου, στην επισκευή ζημιών από μια μεγάλη κλιματική καταστροφή, μια μεγάλη πλημμύρα που είχαμε πέρυσι, στην εγκατάσταση των πιο σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας. Και με τη σειρά της η ιταλική πλευρά δεσμεύεται να επενδύσει 360 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουμε καινούργια τρένα, καινούργια αμαξοστάσια, έτσι ώστε να μπορέσουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι να φτάσουν στο επίπεδο που είναι σήμερα οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι.

Και θέλω να τονίσω ότι δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτή τη συμφωνία χωρίς την προσωπική στήριξη της Ιταλίδας Πρωθυπουργού, την οποία και θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά, αναγνωρίζοντας το πόσο μεγάλη σημασία έχει για την πατρίδα μου να αποκτήσει σύγχρονα, τα πιο σύγχρονα και τα πιο ασφαλή τρένα, εφάμιλλα των τρένων που έχετε εσείς στην Ιταλία.

Συζητήσαμε για τις οικονομικές σχέσεις, για το διμερές μας εμπόριο. Έχουμε 12 δισ. διμερές εμπόριο, δεν θα το πει κανείς και λίγο, αλλά μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερες ιταλικές επενδύσεις στην πατρίδα μας, μπορούμε να δρομολογήσουμε περισσότερες ελληνικές επενδύσεις στην Ιταλία.

Στον τομέα της ενέργειας υπάρχουν και άλλες πτυχές που προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασία, όπως τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, όπου η Ελλάδα έχει τεχνογνωσία και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η Ιταλία έχει τις κοιλότητες, τους χώρους όπου μπορεί να αποθηκευτεί αυτό το διοξείδιο. Και θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ένα πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα για να δείξουμε ότι οι χώρες του νότου, αγαπητή Giorgia, είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της μεγάλης τεχνολογικής επανάστασης.

Και δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι σήμερα οι ευρωπαϊκές σχέσεις και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την ισορροπία των δυνάμεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι πια ο ίδιος με αυτόν που ήταν πριν από δέκα χρόνια. Πριν από κάποιο διάστημα ο νότος φαινόταν να είναι η πηγή των προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα οι οικονομίες του νότου αναπτύσσονται πιο γρήγορα από πολλές οικονομίες του βορρά, έχοντας αποδείξει ότι έχουμε τη βούληση, οι κυβερνήσεις μας, να υλοποιούμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών και τελικά να μπορούμε να είμαστε και στην πρώτη γραμμή σημαντικών εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλήσαμε για τα θέματα της ευρύτερης περιοχής, για τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, για την ανάγκη να υπάρχει μία πολιτική μετάβαση χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, όλοι οι εμπλεκόμενοι να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Εκφράσαμε και οι δύο τον αποτροπιασμό μας για τις πρόσφατες σφαγές οι οποίες έγιναν στη Συρία, χριστιανικών πληθυσμών. Αναφερθήκαμε στη Λιβύη, μία χώρα στην οποία πιστεύω ότι ενώνονται τα γεωπολιτικά μας συμφέροντα και τα γεωπολιτικά μας ενδιαφέροντα, στην ανάγκη ελέγχου των μεταναστευτικών ροών.

Θέλω να τονίσω ότι στο πρόσωπο της Giorgia η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία αγωνίζεται από το 2020 να αλλάξει την ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, βρήκε ίσως τον πιο δυνατό της σύμμαχο. Και θέλω να την ευχαριστήσω σε αυτό και νομίζω ότι είναι μια κοινή μας επιτυχία το γεγονός ότι σήμερα στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια δεν μιλάμε πια για εσωτερικές ανακατανομές προσφύγων, για τις δευτερογενείς ροές, αλλά μιλάμε για την ανάγκη να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, να “τσακίσουμε” τα δίκτυα των διακινητών, να μπορούμε εμείς οι ίδιοι να καθορίζουμε ποιοι εισέρχονται στις χώρες μας και στην ευρωπαϊκή ήπειρο, να υλοποιήσουμε μία πολιτική επιστροφών η οποία θα είναι αποτελεσματική και ταυτόχρονα να μπορούμε να έχουμε και πολιτικές υποδοχής μεταναστών, νόμιμων μεταναστών, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας μας.

Μιλήσαμε για την Ουκρανία. Συμμετείχαμε και οι δύο το Σάββατο σε μία ακόμα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο Zelenskyy. Ταυτιζόμαστε απόλυτα στην ανάγκη να πάμε το ταχύτερο δυνατόν σε μία άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών, όπως έχει ήδη προταθεί από την ουκρανική πλευρά, με την υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Είμαστε απόλυτα ταυτισμένοι στον τομέα αυτό.

Και να κάνω και μία ξεχωριστή αναφορά στις κοινές μας δράσεις να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή άμυνα αλλά και η ελληνοϊταλική αμυντική συνεργασία. Στον τομέα αυτό μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Είμαστε, νομίζω, και οι δύο υπέρμαχοι της άποψης ότι το να έχουμε απλά διευκολύνσεις ως προς τις αμυντικές δαπάνες σε εθνικό επίπεδο, δεν μπορεί να δώσει από μόνο του τη λύση στο πρόβλημα μια κοινής ευρωπαϊκής πρόκλησης και ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά κάποιο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο να μπορεί να υποστηρίξει έργα ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία να μην βαρύνουν μόνο τον εθνικό προϋπολογισμό της Ελλάδος και της Ιταλίας.

Όλοι ξέρουμε ότι έχουμε τις αντοχές μας στο τι μπορούμε να κάνουμε. Αλλά από τη στιγμή που τα έργα αυτά έχουν ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, θα πρέπει να συζητήσουμε και να διερευνήσουμε αν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κάποιο ευρωπαϊκό εργαλείο.

Μπορούμε να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας βιομηχανίες. Μπορούμε να επενδύσουμε στην έρευνα, την τεχνολογία, να διαμορφώσουμε μία κοινή στρατηγική ασφάλειας. Και στο πλαίσιο αυτό νομίζω ότι είναι πολύ κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με βασικό κριτήριο αν τελικά ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και με τα συμφέροντα της Ένωσης.

Γιατί, σίγουρα, η ευρωπαϊκή άμυνα, η στρατηγική μας αυτονομία, δεν εξυπηρετούνται δημιουργώντας νέες εξαρτήσεις. Και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει μια συμπόρευση ως προς τα κοινά μας ενδιαφέροντα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, βεβαίως και είμαστε ανοιχτοί σε τέτοιου είδους συνεργασίες.

Τέλος, να πω ότι με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό συμμεριζόμαστε και την άποψη ότι η συνεργασία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αναγκαία και απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες κοινές προκλήσεις προς όφελος και των δύο πλευρών. Προσβλέπουμε στην επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας σύντομα, αμοιβαία ωφέλιμης, και νομίζω ότι θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο και αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι οι στρατηγικές σχέσεις τις οποίες έχουμε αναπτύξει με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ βαθιές.

Στην περίπτωση της Ελλάδος υπάρχει στρατηγική συμφωνία, στρατηγική συμμαχία, την οποία και εμείς τιμούμε και πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να κρατήσουμε τη Δύση ενωμένη απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών.

Να ευχαριστήσω και πάλι, λοιπόν, την Giorgia για την εξαιρετική φιλοξενία και να επαναλάβω ότι πράγματι η σημερινή μας συνάντηση δεν ήταν μια τυπική διπλωματική διεκπεραίωση, αλλά μια πολύ ουσιαστική συζήτηση που κατέδειξε τον βαθμό των κοινών μας συμφερόντων αλλά και τη διάθεση, νομίζω, την οποία έχουμε να συντονίσουμε ακόμα περισσότερο τον κοινό μας βηματισμό.

Σας ευχαριστώ».

Επί τάπητος Άμυνα και μεταναστευτικό στο τετ α τετ Μητσοτάκη και Μελόνι

Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, Άμυνας Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Τσάφο.

Όπως τόνισαν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές, Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες-μέλη της ΕΕ με λόγο και ρόλο στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου, όπως η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα και η ασφάλεια της ΕΕ και το μεταναστευτικό. Ειδικά για το μεταναστευτικό, Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν χώρες πρώτης γραμμής, που επανειλημμένα έχουν υπογραμμίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες και την ενίσχυση των επιστροφών, καθώς και την ισορροπία ανάμεσα στην ευθύνη και την αλληλεγγύη.

ΙΛΥΔΑ
0.00%
2.30
AKTR
1.14%
5.31
ΔΕΗ
1.97%
13.95
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0.00%
3.90
ΕΛΠΕ
2.01%
7.87
ΠΕΤΡΟ
2.31%
8.86
ΟΛΠ
-1.05%
42.35
TITC
1.75%
40.70
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
0.32%
18.95
ΕΥΑΠΣ
0.00%
3.30
ΛΟΥΛΗ
1.69%
3.62
ΛΕΒΠ
0.00%
0.00
ΠΡΕΜΙΑ
3.00%
1.24
NOVAL
1.27%
2.40
ΙΝΤΚΑ
0.66%
3.06
ΧΑΙΔΕ
-2.94%
0.66
ΔΡΟΜΕ
0.32%
0.31
ACAG
-0.33%
5.96
ΑΣΚΟ
0.58%
3.49
ΚΥΡΙΟ
16.91%
1.12
ΣΑΤΟΚ
0.00%
0.00
ΛΕΒΚ
-3.25%
0.24
ΝΑΚΑΣ
0.66%
3.06
BOCHGR
4.33%
6.26
ΚΕΚΡ
-2.76%
1.24
ΠΛΑΘ
0.26%
3.86
ΡΕΒΟΙΛ
0.62%
1.64
ΕΛΛ
0.37%
13.75
ΥΑΛΚΟ
0.00%
0.00
ΙΚΤΙΝ
0.15%
0.35
ΟΠΑΠ
-0.91%
19.56
ΜΥΤΙΛ
1.59%
42.14
ΔΟΜΙΚ
-4.78%
1.99
ΦΡΛΚ
1.90%
4.03
ΜΕΡΚΟ
4.07%
35.80
ΣΑΡ
-0.29%
13.80
ΟΤΟΕΛ
1.92%
11.66
ΚΡΙ
1.32%
16.90
ΙΑΤΡ
0.28%
1.81
ΠΑΙΡ
4.01%
0.83
ΜΟΤΟ
0.00%
2.71
ΣΠΕΙΣ
1.01%
6.02
ΚΟΡΔΕ
1.74%
0.41
ΠΡΟΦ
0.71%
5.66
ΒΟΣΥΣ
0.00%
2.10
ΕΛΙΝ
1.40%
2.18
OPTIMA
1.89%
16.20
ΑΚΡΙΤ
2.52%
0.98
ΚΕΠΕΝ
-1.16%
1.70
EVRR
47.06%
0.25
ΔΟΥΡΟ
0.00%
0.00
ΠΡΔ
1.71%
0.24
ΑΑΑΚ
4.95%
5.30
ΑΤΡΑΣΤ
0.23%
8.70
ΒΙΟΚΑ
0.60%
1.69
ΠΑΠ
1.12%
2.71
ΙΝΤΕΤ
0.00%
1.25
ΠΕΙΡ
1.96%
5.40
ΜΙΝ
0.00%
0.46
ΕΤΕ
3.11%
10.11
ΒΙΟΤ
-3.85%
0.20
ΑΛΜΥ
0.78%
5.18
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
0.93%
1.64
ΜΕΝΤΙ
0.93%
2.16
ΜΟΗ
2.36%
22.52
ΟΛΘ
1.18%
34.20
ΣΕΝΤΡ
-1.24%
0.32
ΕΕΕ
-3.80%
44.00
ΚΟΥΕΣ
0.74%
6.82
ΕΥΔΑΠ
0.69%
5.81
ΜΙΓ
1.01%
3.00
ΦΛΕΞΟ
0.65%
7.70
ΦΡΙΓΟ
-2.76%
0.28
ΔΑΙΟΣ
-0.48%
4.18
ΦΑΙΣ
0.40%
3.74
ΛΑΝΑΚ
-2.25%
0.87
CENER
2.79%
9.22
ΝΑΥΠ
-1.41%
0.70
ΙΝΤΕΚ
-0.48%
6.26
ΜΑΘΙΟ
0.00%
0.61
ΚΑΡΕΛ
1.27%
320.00
ΑΤΤ
2.26%
0.77
ΑΤΤΙΚΑ
0.00%
2.12
ΕΣΥΜΒ
1.35%
1.20
ΕΥΡΩΒ
4.02%
2.59
ΚΤΗΛΑ
5.00%
2.10
ΕΛΣΤΡ
4.35%
2.16
ΑΔΜΗΕ
-0.34%
2.95
DIMAND
0.70%
8.64
ΒΙΟΣΚ
2.23%
1.61
ΑΒΑΞ
2.31%
2.04
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-1.56%
1.26
ΠΛΑΚΡ
-1.38%
14.30
ΛΑΒΙ
1.24%
0.82
EVR
9.93%
1.66
ΓΕΒΚΑ
1.37%
1.49
ΑΛΦΑ
4.51%
2.55
ΟΤΕ
2.26%
17.18
ΜΕΒΑ
1.31%
4.64
ΑΣΤΑΚ
2.46%
7.50
ΞΥΛΠ
0.00%
0.00
ΙΝΛΟΤ
-0.19%
1.06
CNLCAP
-0.74%
6.75
ΑΤΕΚ
-23.66%
0.86
ΛΑΜΨΑ
0.00%
0.00
ΕΚΤΕΡ
1.52%
2.00
ΔΑΑ
-0.27%
9.08
ΑΝΔΡΟ
0.59%
6.80
ΞΥΛΚ
0.85%
0.24
ΠΡΟΝΤΕΑ
0.00%
5.90
ΜΠΕΛΑ
2.05%
28.90
ΚΟΥΑΛ
2.58%
1.11
ΕΛΒΕ
-1.60%
4.92
ΤΖΚΑ
0.00%
1.24
ΕΛΧΑ
6.97%
2.15
ΑΡΑΙΓ
1.75%
12.78
ΕΠΙΛΚ
0.00%
0.00
ΜΟΝΤΑ
1.01%
4.00
ΜΟΥΖΚ
0.00%
0.00
ΙΝΛΙΦ
1.22%
4.97
ΟΛΥΜΠ
0.90%
2.24
ΑΒΕ
3.90%
0.48
ΛΟΓΟΣ
-0.60%
1.67
ΠΕΡΦ
1.18%
5.99
ΤΡΑΣΤΟΡ
-0.83%
1.20
ΕΛΤΟΝ
0.30%
1.69
ΣΠΥΡ
-10.00%
0.14
ΣΑΡΑΝ
0.00%
0.00
ΛΑΜΔΑ
-0.91%
6.53
AEM
-0.48%
4.11
ΒΙΟ
1.79%
5.70
ΜΠΤΚ
0.00%
0.00
ΕΧΑΕ
5.12%
5.75
ΟΡΙΛΙΝΑ
0.00%
0.77
ΣΙΔΜΑ
-0.35%
1.42
ΣΠΙ
1.87%
0.54
ΕΒΡΟΦ
0.79%
1.91
ΜΠΡΙΚ
-0.39%
2.57