Παρατείνεται έως το Σάββατο 31 Μαΐου η προθεσμία συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου αξιολόγησης των υπηρεσιών Δημόσιας Διοίκησης από τους πολίτες, μέσω της πλατφόρμας axiologisi.ypes.gov.gr.
Αιτία της παράτασης, σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι «το αυξημένο ενδιαφέρον που καταγράφεται και με σκοπό την επαρκή διάθεση χρόνου για την καλύτερη εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των πολιτών».
Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα πρόσβασης στην ψηφιακή εφαρμογή έχουν όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα, εφόσον έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.), με διεύθυνση διαμονής εντός Ελλάδας.
Η κυβέρνηση μέσω της πλατφόρμας που αξιολογεί τις επιδόσεις τους, επιχειρεί να αλλάξει σελίδα στις πολυτάραχες σχέσεις των πολιτών με νευραλγικές υπηρεσίες του Δημοσίου.
Στην πλατφόρμα περιλαμβάνονται κρίσιμες υπηρεσίες που παρέχει σε καθημερινό επίπεδο, αλλά και σε σημαντικούς τομείς, το κεντρικό κράτος και η αξιολόγηση γίνεται ανώνυμα, μέσω ερωτηματολογίου, που μπορεί να συμπληρώνει ο οποιαδήποτε.
Το ερωτηματολόγιο
Η αξιολόγηση θα γίνεται ανώνυμα μέσα από ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα συμπληρώνουν όσοι επιθυμούν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10. Πρόκειται για περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας και οι οποίοι θα λαμβάνουν το ερωτηματολόγιο δυο φορές το χρόνο ώστε να υπάρχει ένα είδους «αρχείο» αλλά και συνέχεια στην αξιολόγηση των υπηρεσιών.
Ειδικότερα, στο νέο σύστημα αξιολόγησης του Δημοσίου περιλαμβάνονται υπηρεσίες, όπως:
-
- Ο e-ΕΦΚΑ.
- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
- Η καθαριότητα, ο φωτισμός στους δρόμους, οι χώροι στάθμευσης και οι παιδικοί σταθμοί των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Η ΑΑΔΕ.
- Η ΔΥΠΑ.
- Το Κτηματολόγιο.
- Τα ΚΑΠΗ.
- Οι Πολεοδομίες.
- Η ανακύκλωση.
- Οι χώροι πρασίνου.
- Η κάλυψη των αναγκών ατόμων με αναπηρία.
- Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- Τα δημοτικά ιατρεία.
Στη λίστα θα βρεθούν και ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και υπηρεσίες που πλέον παρέχονται μέσω του gov.gr, όπως η συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης, ο ψηφιακός έλεγχος εισιτηρίων για γήπεδα και το e-παράβολο.
Τι είναι και πώς λειτουργεί
«Η εφαρμογή είναι πάρα πολύ απλή στη λειτουργία της. Το ερωτηματολόγιο φτιάχτηκε και σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι κάτι το οποίο χονδρικά μέσα σε ένα μήνα σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και εκτελέστηκε.
Είναι ένα ολοκληρωμένο ερωτηματολόγιο ποσοτικής έρευνας. Αυτό θα τρέχει δύο φορές τον χρόνο, μία την περίοδο Απριλίου – Μαΐου και μία την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου μια την εαρινή περίοδο και μία τη φθινοπωρινή περίοδο.
Συγκεκριμένα, το ερωτηματολόγιο είναι ήδη ανοιχτό και μπορείτε έως 24 Μαΐου να υποβάλετε και να υποβάλετε την αξιολόγησή σας και η οποία θα συμπεριληφθεί και θα παρουσιαστεί περίπου στις αρχές Ιουνίου.
Προφανώς είναι εθελοντική η συμμετοχή. Τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σε όλους.
Δικαίωμα πρόσβασης έχουν όλοι οι ενήλικοι ενήλικες πολίτες αλλά και κάτοικοι μόνιμοι της Ελλάδας, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας.
Οι χρήστες θα εισέρχονται με κωδικούς TaxisNet.
Μετράμε υπηρεσίες του κεντρικού κράτους, την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ, το Κτηματολόγιο, την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, τις αστικές συγκοινωνίες.
Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι η διοίκηση του Οργανισμού μπορεί να κάνει τις απαραίτητες δράσεις προκειμένου να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών στο συγκεκριμένο σημείο. Είναι πάρα πολύ σημαντικός ο περιοδικός χαρακτήρας της έρευνας, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε και τη μεταβολή των ποσοτικών δεικτών μέσα σε χρονικό διάστημα».
«Εκεί λοιπόν θα έχουμε ένα άλλο σύστημα το οποίο θα αξιολογεί πραγματικούς χρήστες μιας υπηρεσίας, ώστε και από εκεί να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας», πρόσθεσε.
«Θέλουμε 7-8 λεπτά για να κάνουμε το Δημόσιο καλύτερο, είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαστεργίου. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν για την ώρα ερωτήσεις για το θέμα της υγείας, γιατί δημιουργείται ξεχωριστό ερωτηματολόγιο για τις υπηρεσίες Υγείας.
«Είναι μια κομβική στιγμή για το ελληνικό δημόσιο, δεν έχει κανένα πρόβλημα το Δημόσιο να εκτεθεί για να πάρει πίσω απαντήσεις», κατέληξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.