Στους Δήμους πέφτει μετά τις 15 Ιουνίου, η ευθύνη για τον έλεγχο, την επιβολή προστίμων και τον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των ακαθάριστων οικοπέδων, όπως ανέφερε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης.
«Οι διευκολύνσεις σταματούν εδώ, και από δω και πέρα ξεκινά η ανάληψη των ευθυνών και η εφαρμογή του νόμου. Ευθύνη των ιδιοκτητών ακινήτων να καθαρίσουν τα ακίνητά τους. Ευθύνη των Δήμων οι οποίοι πρέπει να ελέγξουν, να επιβάλλουν πρόστιμα αλλά και να προχωρήσουν σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό σε επικίνδυνα οικόπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Παράλληλα ο κ. Κεφαλογιάννης, ανέφερε ότι θα δοθεί αρμοδιότητα και στην Πυροσβεστική, η οποία από εδώ και στο εξής θα έχει το δικαίωμα να ελέγχει μία προς μία τις καταγγελίες που κάνουν οι πολίτες αλλά και να προχωράει στην επιβολή προστίμων.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ούτε η φετινή θα είναι μια εύκολη αντιπυρική περίοδος. Μάλιστα έσπευσε να υπενθυμίσει πως πέρυσι η συχνότερη αιτία πυρκαγιάς ήταν η ανθρώπινη αμέλεια, καθώς συνολικά 1.950 περιστατικά πυρκαγιών, συνδέθηκαν με εργασίες υπαίθρου, όπως η καύση κλαδεμάτων και υπολειμμάτων καλλιεργειών. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που παρείχε η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Ευάγγελος Τουρνάς τόνισε ότι ήδη φέτος 2.933 πυρκαγιές έχουν κάψει 11.000 στρέμματα.