Ενημέρωση για το μεταναστευτικό πραγματοποιεί αυτή την ώρα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης παρέμβασής του.
Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής, είπε πως «γνωρίζετε τους αριθμούς των παράνομων μεταναστών που έχουν φτάσει», τονίζοντας ότι η κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης.
Προανήγγειλε αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για όσους μετανάστες καταφτάνουν στην Ελλάδα από Αφρική με πλωτά μέσα. Είπε ακόμα, πως όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται. Οι διασωθέντες δεν θα αποβιβαστούν στην Κρήτη, αλλά στο Λαύριο και από εκεί σε φυλασσόμενες δομές. Αναφέρθηκε και στη δημιουργία μίας μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, κρατώντας όσους εισέρχονται παράνομα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και μία δεύτερη δομή.
«Οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη συνεχίζονται. Θα είμαι απολύτως σαφής ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό είναι διατεθειμένα να συνεργαστούν με τη Λιβύη και σε συνεργασία, όπου είναι εφικτό οι βάρκες να επιστρέφουν πίσω από εκεί που ξεκίνησαν, πριν εισέλθουν σε διεθνή ύδατα. Ας είμαστε όλοι ξεκάθαροι, η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει προς όλους τους διακινητές και τους δυνητικούς πελάτες τους και ότι τα χρήματα που δαπανούν θα είναι χαμένα γιατί γίνεται πιο δύσκολο να φτάσει κάποιος στην Ελλάδα, μέσω της θαλάσσιας οδού. Πρόκειται για νόμιμες, αλλά αυστηρές αποφάσεις», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας, ότι η σχετική διάταξη θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί αύριο.
Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα σήμερα στις 12:00, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη, κατά την οποία έλαβε αναλυτική ενημέρωση για όσα έλαβαν χώρα χθες, όταν ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ έδιωξε ουσιαστικά από τη Λιβύη το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη, και τους ομολόγους του από την Ιταλία και τη Μάλτα, χαρακτηρίζοντάς τους «persona non grata». Το έκανε, μάλιστα, λίγο αφότου προσγειώθηκαν στη Βεγγάζη, προερχόμενοι από την Τρίπολη, όπου ήταν προγραμματισμένο να συναντήσουν (μόνο) τον ίδιο.
Νωρίτερα, σε παρέμβασή του στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απέδωσε το χθεσινό διπλωματικό επεισόδιο στη Βεγγάζη της Λιβύης σε οργανωτική δυστοκία της Κομισιόν. Όπως δήλωσε, υπήρξε αδυναμία τήρησης του διπλωματικού πρωτοκόλλου από την πλευρά του Ευρωπαίου Επιτρόπου και ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι κάτι που οργανώθηκε από την Ελλάδα».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για λειτουργική συνεργασία με τη Λιβύη κάτι που θα διαφανεί τις επόμενες ημέρες «η συνέχεια θα αποδείξει τα γεγονότα» είπε χαρακτηριστικά ενώ υποστήριξε πως η Ελλάδα οφείλει να συζητά μαζί της γιατί είναι ο άμεσος γείτονάς της. Ταυτόχρονα επεσήμανε την τεράστια αδυναμία φύλαξης των συνόρων της Λιβύης και επανέλαβε ότι το μεταναστευτικό ζήτημα αφορά τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη και «αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής». Ταυτόχρονα τόνισε ότι «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει δεξαμενή της παράτυπης μετανάστευσης» και ότι θα υπάρξει αυστηροποίηση του πλαισίου.