Ζωή Βρατσκίδου: Πώς από τους αιθέρες, “προσγειώθηκε” στα… χωράφια

Η αγρότισσα Ζωή Βρατσκίδου εξήγησε πώς πήρε την απόφαση να αφήσει τη δουλειά της ως αεροσυνοδός και να ασχοληθεί με την γεωργία

Ζωή Βρατσκίδου, η αεροσυνοδός που έγινε αγρότισσα ©facebook.com/zoi.vratskidou/

Η Ζωή Βρατσκίδου είναι μια γυναίκα που αποφάσισε, πριν από χρόνια να «κατέβει» από τους αιθέρες, ούσα αεροσυνοδός, να γίνει αγρότισσα  και να ασχοληθεί με τη γεωργία, ενώ πλέον είναι ιδιοκτήτρια -σήμερα- οικοτεχνίας εναλλακτικών προϊόντων, με την ονομασία Agkathas Farm, με καλλιέργειες ροδάκινου, μήλου και βάμβακος.

Αξίζει δε να σημειωθεί,  ότι η Ζωή Βρατσκίδου έχει επιλεγεί μέσα στις 10 καλύτερες καινοτόμες ιδέες για διαφοροποιημένα τρόφιμα αγροδιατροφής στην Ελλάδα για το 2023 από την Νέα Γεωργία Νέα Γενιά κι έχει ενταχτεί στο πρόγραμμα της Αγροανέλιξης Farmers of the Future με την στήριξη της Ν.Γ Ν.Γ και του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η ίδια μίλησε  σήμερα στο Action 24 για αυτή την απόφαση της. «Το αεροπλάνο προσγειώθηκε σε χωράφια της Ημαθίας», είπε χαριτολογώντας η Ζωή Βρατσκίδου. «Την απόφαση την πήραμε το 2014. Τότε ήρθαμε εδώ με τον σύζυγο. Δούλευα τότε στην παλιά Ολυμπιακή. Ήρθαν έτσι οι συγκυρίες, ήρθε και το πρώτο μας παιδάκι και ήταν άλλες οι προτεραιότητές μου. Είχε κλείσει και η Ολυμπιακή», ανέφερε.

Ζωή Βρατσκίδου

Ζωή Βρατσκίδου, η αεροσυνοδός που έγινε αγρότισσα ©facebook.com/zoi.vratskidou

Ζωή Βρατσκίδου

Ζωή Βρατσκίδου, η αεροσυνοδός που έγινε αγρότισσα ©facebook.com/zoi.vratskidou/

«Συνέπεσαν όλα αυτά και κάπως έτσι πήραμε την απόφαση να φύγουμε από την πόλη και να έρθουμε στην επαρχία για μία καλύτερη ποιότητα ζωής», σημείωσε ακόμη η Ζωή Βρατσκίδου.

«Είχα προτάσεις για άλλες αεροπορικές εταιρείες, είχα κάνει τα χαρτιά μου και είχα γίνει δεκτή. Παράλληλα όμως είχα τελειώσει και τεχνολογία γεωπονίας. Προτίμησα να εστιάσω στο πτυχίο μου και να αλλάξω τελείως τον τομέα μου. Κάπως έτσι έγινε η αλλαγή», είπε. Η Ζωή Βρατσκίδου σήμερα καλλιεργεί μηλιές και ροδάκινα. Ωστόσο δεν τα καλλιεργεί απλώς. «Από δικά μας φρούτα, μεταποιούμε και κάνουμε δικά μας προϊόντα», επισήμανε η κ. Βρατσκίδου.

Ζωή Βρατσκίδου

Ζωή Βρατσκίδου. ιδιοκτήτρια οικοτεχνίας εναλλακτικών προϊόντων, με την ονομασία Agkathas Farm©
facebook.com/AgkathasFarm

 

Ζωή Βρατσκίδου

Ζωή Βρατσκίδου, η αεροσυνοδός που έγινε αγρότισσα ©facebook.com/zoi.vratskidou/

Ζωή Βρατσκίδου

Ζωή Βρατσκίδου, η αεροσυνοδός που έγινε αγρότισσα ©facebook.com/zoi.vratskidou/

Ζωή Βρατσκίδου: «Δεν μετανιώνω»

«Με πρώτη ύλη το μήλο και το ροδάκινο -που έχει και εντοπιότητα στην Ημαθία- φτιάχνουμε δικά μας προϊόντα. Μαρμελάδα ροδάκινο χωρίς ζάχαρη, μαρμελάδα μήλο με έλαιο κάνναβης με χυμό σταφυλιού, έχουμε δύο προϊόντα chutney -γλυκόξινα ντιπ που συνοδεύουν ντιπ με τυριά- και έχουμε και κομπόστες», είπε.

«Δεν το έχω μετανοιώσει που δεν συνέχισα την καριέρα της αεροσυνοδού», πρόσθεσε. «Τα αγαπώ και τα δύο, συνδυάζω ταξίδια πάνω στη δουλειά. Οπότε θα μπω στο αεροπλάνο, θα μείνω με τα κορίτσια μπροστά, θα πάω στο πιλοτήριο για μια καλησπέρα. Θα πάρω λίγο την αύρα του αέρα και μετά θα γυρίσω πίσω στην οικοτεχνία μου και στα χωράφια».

Όπως εξήγησε τα προϊόντα της οικοτεχνίας της είναι διαθέσιμα σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα -και στην Αθήνα- αλλά και στο εξωτερικό.

Ζωή Βρατσκίδου: Καλλιεργώ 115 στέμματα γης και παράγω τα δικά μου ποιοτικά και καθαρά φρούτα

Στο σάιτ της οικοτεχνίας εναλλακτικών προϊόντων, με την ονομασία Agkathas Farm, η Ζωή Βρατσκίδου αναφέει τα εξής: Είμαι η Ζωή Βρατσκίδου, αγρότισσα και ιδρύτρια της οικοτεχνίας Αgkathas Farm, γέννημα θρέμα Θεσσαλονίκης, με σπουδές Τεχνολογίας Γεωπονίας και προϋπηρεσία σε ΕΛΟΓΑΚ (τωρινό ΕΛΓΟ Δήμητρα) και ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και πρώην αεροσυνοδός στις Ο.Α.

Εγώ και η οικογένειά μου εγκαταλείψαμε την ζωή στην πόλη το 2013 και μετεγκατασταθήκαμε στην επαρχία, αναζητώντας μια πιο ήρεμη ζωή κοντά την φύση. Εδώ, έγινα αγρότισσα , καλλιεργώ 115 στέμματα γης και παράγω τα δικά μου ποιοτικά και καθαρά φρούτα, από τα οποία δημιουργώ προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, με έξτρα θρεπτικά συστατικά τα οποία παίρνω από την ίδια την φύση. Αλείμματα, chutneys, κομπόστες, χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά, εμπλουτισμένα με υπερτροφές της φύσης, όπως έλαιο 100% κάνναβης ψυχρής έκθλιψης, λευκή ελληνική τρούφα, σπόρους τσία, λιναρόσπορο, σιναπόσπορο κ.α. Παράγω με εξ ολοκλήρου χειροποίητο και παραδοσιακό τρόπο σε μικρές ποσότητες και τα προϊόντα μου είναι limited edition.

Τέλος, έχω λάβει πιστοποίηση QTL από την ACTA, φορέα πιστοποίησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την ολιστική εκπαίδευση που έχω δεχτεί από την Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, γύρω από τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και της αγροδιατροφής. Στην οικοτεχνία μου τηρώ όλα τα μέτρα ασφάλειας τροφίμων, εφαρμόζοντας κανόνες HACCP.

Στο αγρόκτημα ο επισκέπτης μπορεί να δει τους οπωρώνες, τα δέντρα, τα φρούτα πάνω σε αυτά, να συμμετέχει στις καλλιεργητικές φροντίδες, να συγκομίσει τα δικά του φρούτα κ.α. Ενώ, στην οικοτεχνία μπορεί να ξεναγηθεί και να γνωρίσει τον χώρο και τον τρόπο με τον οποίο μεταποιούμε και παράγουμε τα τελικά προϊόντα μας, τα οποία θα μπορεί να δοκιμάσει αλλά και να πάρει μαζί του φεύγοντας.

Η οικοτεχνία του ζευγαριού διαθέτει έξι κωδικούς: μία μαρμελάδα ροδάκινου με προσθήκη σπόρων τσία και χυμό σταφυλιού, χωρίς ζάχαρη, ένα τσάτνεϊ ροδάκινου με λιναρόσπορο, σινάπι και καστανή ζάχαρη, με πικάντικη γεύση, δύο κομπόστες ροδάκινου χωρίς ζάχαρη, η μία με φυσικό ξυλάκι βανίλιας και η άλλη με δάκρυ μαστίχας Χίου, μία μαρμελάδα από μήλο, με χυμό σταφυλιού, χωρίς ζάχαρη, με την προσθήκη ελαίου κάνναβης κι ένα τσάτνεϊ μήλου με λευκή ελληνική τρούφα. Τα προϊόντα της κατευθύνονται στην εστίαση και στα ξενοδοχεία, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε ντελικατέσεν, παντοπωλεία, εξειδικευμένα καταστήματα και κάβες σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Αθήνα και συνεχίζουν το ταξίδι τους ανά την Ελλάδα.