Γ.Δ.
1414.65 -1,67%
ACAG
-0,53%
5.65
BOCHGR
+0,71%
4.25
CENER
-3,15%
8.62
CNLCAP
0,00%
7.05
DIMAND
-0,76%
9.13
NOVAL
-0,77%
2.58
OPTIMA
-1,23%
12.84
TITC
-0,75%
33
ΑΑΑΚ
0,00%
4.48
ΑΒΑΞ
-2,43%
1.444
ΑΒΕ
-1,02%
0.485
ΑΔΜΗΕ
-1,84%
2.395
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.705
ΑΛΜΥ
-3,72%
3.11
ΑΛΦΑ
-2,40%
1.466
ΑΝΔΡΟ
-1,22%
6.46
ΑΡΑΙΓ
-2,00%
10.3
ΑΣΚΟ
-2,23%
2.63
ΑΣΤΑΚ
-0,28%
7.16
ΑΤΕΚ
0,00%
0.43
ΑΤΡΑΣΤ
+0,46%
8.74
ΑΤΤ
-4,56%
6.7
ΑΤΤΔ
-11,11%
200
ΑΤΤΙΚΑ
-3,06%
2.22
ΒΙΟ
-3,80%
5.57
ΒΙΟΚΑ
+0,56%
1.785
ΒΙΟΣΚ
-3,13%
1.55
ΒΙΟΤ
+9,93%
0.332
ΒΙΣ
0,00%
0.132
ΒΟΣΥΣ
0,00%
2.26
ΓΕΒΚΑ
0,00%
1.36
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
-1,58%
17.44
ΔΑΑ
-0,55%
7.578
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.5
ΔΕΗ
-4,09%
11.72
ΔΟΜΙΚ
-3,02%
2.73
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
-2,41%
0.283
ΕΒΡΟΦ
-0,67%
1.49
ΕΕΕ
-1,60%
33.2
ΕΚΤΕΡ
-1,04%
1.524
ΕΛΒΕ
+1,83%
5.55
ΕΛΙΝ
-2,38%
2.05
ΕΛΛ
-1,11%
13.35
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-2,39%
1.8
ΕΛΠΕ
-0,28%
7
ΕΛΣΤΡ
0,00%
2.04
ΕΛΤΟΝ
-1,43%
1.798
ΕΛΧΑ
-1,95%
1.812
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.11
ΕΣΥΜΒ
-2,51%
1.165
ΕΤΕ
-0,91%
7.376
ΕΥΑΠΣ
+0,95%
3.19
ΕΥΔΑΠ
0,00%
5.63
ΕΥΡΩΒ
-2,99%
1.95
ΕΧΑΕ
-2,45%
4.38
ΙΑΤΡ
0,00%
1.51
ΙΚΤΙΝ
-3,28%
0.2805
ΙΛΥΔΑ
-2,64%
1.845
ΙΝΚΑΤ
-1,28%
4.64
ΙΝΛΙΦ
-0,67%
4.42
ΙΝΛΟΤ
-0,93%
1.06
ΙΝΤΕΚ
-2,28%
6
ΙΝΤΕΡΚΟ
0,00%
2.42
ΙΝΤΕΤ
-6,22%
1.13
ΙΝΤΚΑ
-3,52%
2.88
ΚΑΡΕΛ
-1,72%
342
ΚΕΚΡ
-2,19%
1.34
ΚΕΠΕΝ
0,00%
1.6
ΚΛΜ
+0,97%
1.565
ΚΟΡΔΕ
-0,24%
0.42
ΚΟΥΑΛ
-1,58%
1.122
ΚΟΥΕΣ
+3,78%
5.76
ΚΡΙ
+1,89%
13.45
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.8
ΚΥΡΙΟ
0,00%
1.015
ΛΑΒΙ
-0,26%
0.778
ΛΑΜΔΑ
-1,51%
7.19
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.905
ΛΕΒΚ
0,00%
0.294
ΛΕΒΠ
+14,04%
0.26
ΛΟΓΟΣ
+0,78%
1.29
ΛΟΥΛΗ
-0,35%
2.81
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.686
ΜΕΒΑ
-0,54%
3.68
ΜΕΝΤΙ
-2,59%
2.26
ΜΕΡΚΟ
+7,14%
45
ΜΙΓ
-2,99%
3.25
ΜΙΝ
-5,77%
0.49
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
-1,99%
20.66
ΜΟΝΤΑ
-1,61%
3.66
ΜΟΤΟ
+0,38%
2.62
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.69
ΜΠΕΛΑ
-1,62%
25.48
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
+0,27%
3.65
ΜΠΡΙΚ
0,00%
2.05
ΜΠΤΚ
0,00%
0.615
ΜΥΤΙΛ
-2,00%
33.26
ΝΑΚΑΣ
0,00%
2.88
ΝΑΥΠ
-2,05%
0.862
ΞΥΛΚ
-2,88%
0.27
ΞΥΛΠ
0,00%
0.398
ΟΛΘ
-1,85%
21.2
ΟΛΠ
-0,35%
28.4
ΟΛΥΜΠ
-1,99%
2.46
ΟΠΑΠ
-1,06%
15.83
ΟΡΙΛΙΝΑ
+0,24%
0.824
ΟΤΕ
-2,12%
15.72
ΟΤΟΕΛ
-1,60%
11.1
ΠΑΙΡ
+1,47%
0.968
ΠΑΠ
+0,44%
2.3
ΠΕΙΡ
-3,74%
3.73
ΠΕΡΦ
-4,19%
6.18
ΠΕΤΡΟ
-0,98%
8.12
ΠΛΑΘ
-1,44%
3.755
ΠΛΑΚΡ
0,00%
14.8
ΠΡΔ
-0,79%
0.25
ΠΡΕΜΙΑ
-0,68%
1.17
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
6.65
ΠΡΟΦ
-1,52%
5.2
ΡΕΒΟΙΛ
-3,79%
1.65
ΣΑΡ
-0,54%
10.96
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
-0,30%
0.337
ΣΙΔΜΑ
+0,93%
1.62
ΣΠΕΙΣ
-1,57%
6.28
ΣΠΙ
-0,33%
0.596
ΣΠΥΡ
0,00%
0.127
ΤΕΝΕΡΓ
-0,05%
19.65
ΤΖΚΑ
+0,74%
1.37
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.04
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-1,20%
1.64
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
0,00%
8.3
ΦΡΙΓΟ
-1,72%
0.228
ΦΡΛΚ
-0,92%
3.78
ΧΑΙΔΕ
-2,46%
0.595

Η εισαγωγή της εντομικής πρωτεΐνης στη διατροφική αλυσίδα

Φώτης Γούσιας
Κτηνίατρος, Υποψήφιος διδάκτωρ στο ΑΠΘ, μεταπτυχιακό στο Wageningen University and Research

Στο δυτικό κόσμο η κατανάλωση εντόμων βρίσκεται ακόμα σε εμβρυικό στάδιο παρά την ολοένα και μεγαλύτερη προώθηση που λαμβάνει η συγκεκριμένη καταναλωτική τάση. Η προσπάθεια εισόδου τους, με συμβατικές μεθόδους marketing, στα τραπέζια κοινωνιών χωρίς παράδοση στη διατροφική αυτή συνήθεια, αποτελεί μία ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία. Ωστόσο, στην μετά-Covid εποχή, θα μπορούσε η ιατρική να αποτελέσει εκ νέου το Δούρειο Ίππο για την επικράτηση μίας νέας καταναλωτικής συνήθειας;

Μία νέα μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign σε παχύσαρκα ποντίκια έδειξε πως η εντομική πρωτεΐνη μπορεί να περιορίσει την αύξηση του βάρους τους, βελτιώνοντας έτσι την κατάσταση της υγείας τους. Τα ευρήματα αυτά θεωρούνται ευνοϊκά για τους ανθρώπους σύμφωνα με τoν επικεφαλής της πειραματικής ομάδας Kelly Swanson.

Συγκεκριμένα, η μελέτη αυτή, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της πρωτοπόρου στην παραγωγή εντομικής προέλευσης τροφίμων Ynsect, παρείχε υψηθερμιδικό σιτηρέσιο με πρωτεΐνική βάση την καζεΐνη η οποία μετά από 12 εβδομάδες αντικαταστάθηκε από εντομικής προέλευσης πρωτεΐνες. Η ομάδα αναφοράς κατανάλωσε σχεδόν ισοθερμιδικό σιτηρέσιο με βάση την καζεΐνη διαρκώς δίχως κάποια αλλαγή. Οι ερευνητές μέτρησαν μεταξύ άλλων το σωματικό βάρος, την σωματική σύσταση και την έκφραση γονιδίων των ηπατοκυττάρων τόσο κατά τη διάρκεια όσο και κατά το τέλος της πειραματικής περιόδου. Τα ευρήματα έδειξαν πως αντικατάσταση της καζεΐνης από αλευροσκώληκες στις υψηθερμιδικές δίαιτες περιόρισαν την αύξηση βάρους και βελτίωσαν την ανοσοαντίδραση, μειώνοντας τις παραμέτρους φλεγμονής. Οι ερευνητές τόνισαν πως οι αλευροσκώληκες δεν μείωσαν το βάρος, αλλά περιόρισαν τον ρυθμό αύξησης βάρους συγκριτικά με την ομάδα αναφοράς. Παράλληλα, η σημαντικότερη επίδραση τους ήταν η μείωση της «κακής χοληστερίνης» LDL και αύξηση της «καλής χοληστερίνης» HDL στο αίμα των παχύσαρκων ποντικιών. Οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι ξεκάθαροι και είναι σαφές πως περαιτέρω έρευνα πρέπει να διεξαχθεί.

Η ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας των τροφίμων (EFSA) αδειοδοτεί ολοένα και περισσότερα εντομικά είδη, τα οποία σταδιακά θα φθάσουν στα πιάτα των καταναλωτών του δυτικού κόσμου. Σύμφωνα με την παραπάνω ρυθμιστική αρχή, ποικιλίες εντόμων που περιλαμβάνουν την προνύμφη αλευροσκώληκα και το τριζόνι, θεωρούνται πλέον ασφαλή για κατανάλωση. Από την πλευρά της βιωσιμότητας τα πλεονεκτήματα από την παραγωγή και κατανάλωση εντόμων είναι εμφανή. Συγκριτικά με τις συμβατικές πρωτεΐνες, τα έντομα διαθέτουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αμινοξέα, διατρέφονται με παραπροϊόντα της φυτικής παραγωγής και εξάγουν πολύ μικρότερες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου και αμμωνία. Παράλληλα η παραγωγή των εντόμων απαιτούν σημαντικά λιγότερους πόρους σε σχέση με άλλες συμβατικές πηγές ζωικής πρωτεΐνης. Επίσης υπάρχουν και διατροφικά οφέλη, καθώς τα τριζόνια παρέχουν αυξημένες ποσότητες βιταμινών Β, ψευδαργύρου και σιδήρου. Ωστόσο, οι καταναλωτές παραμένουν ιδιαίτερα σκεπτικοί έναντι στην νέα διατροφική τάση, ειδικά εκεί που τα έντομα δεν βρίσκονται στο παραδοσιακό menu. Ενδεικτική είναι μελέτη που διεξήχθη από την υπηρεσία προτύπων τροφίμων (FSA) στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με την οποία το 37% των συμμετεχόντων ήταν θετικοί στην κατανάλωση εντόμων μόνο ως διατροφικά πρόσθετα σε τρόφιμα όπως το ψωμί και τα burgers.

Η εισαγωγή των εντόμων στη διατροφική αλυσίδα των δυτικών κοινωνιών αντιμετωπίζεται με διστακτικότητα παρά το νέο δόγμα της βιωσιμότητας που σταδιακά κυριαρχεί στην παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων. Συμπερασματικά, γίνεται σαφές πως ο σκεπτικισμός θα μπορούσε να αμβλυνθεί μπροστά στα δυνητικά θετικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία που φέρνει στο φως η ιατρική έρευνα πάνω στην κατανάλωση εντομικών ειδών.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!