Γερμανία: Ανασχεδιάζει τα πεδία μαχών με ΑΙ και “κυβερνοκατσαρίδες” κατασκόπους

Ο πόλεμος του μέλλοντος δεν θα μοιάζει σε τίποτα με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Και η Γερμανία ετοιμάζεται να είναι στην πρώτη γραμμή

Οι κυβερνοκατσαρίδες της Swarm Biotactics © Swarm Biotactics

Μια νέα εποχή στον πόλεμο φαίνεται να ανατέλλει στη Γερμανία, καθώς η χώρα επενδύει δυναμικά σε καινοτόμες τεχνολογίες άμυνας — από «cyborg κατσαρίδες» μέχρι ρομπότ μάχης με τεχνητή νοημοσύνη.

Ο στόχος: να καταστεί η Ευρώπη στρατιωτικά αυτάρκης και τεχνολογικά πρωτοπόρα σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε καταλύτη. Όπως δηλώνει ο Gundbert Scherf, συνιδρυτής της Helsing, μιας σημαντικής ευρωπαϊκής αμυντικής startup, «όλα άλλαξαν μέσα σε μια νύχτα». Η εταιρεία του, με έδρα το Μόναχο, ειδικεύεται σε λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτικές εφαρμογές και επιθετικά drones. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, η Helsing κατάφερε να αυξήσει την αποτίμησή της στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη στήριξη μεγάλων επενδυτικών ταμείων.

Κυβερνοκατσαρίδες-κατάσκοποι στο πεδίο της μάχης

Ένα άλλο εντυπωσιακό παράδειγμα καινοτομίας είναι η Swarm Biotactics, η οποία αναπτύσσει «κυβερνοκατσαρίδες» – πολύ μικρές κατασκευές που μοιάζουν με έντομα, εξοπλισμένα με μικροκάμερες και αισθητήρες που συλλέγουν δεδομένα από το πεδίο μάχης. Αυτή η τεχνολογία, αν και σε πειραματικό στάδιο, αντικατοπτρίζει τη νέα αντίληψη του «πολέμου του μέλλοντος», όπου οι ζωντανοί οργανισμοί και τα ρομποτικά συστήματα συνεργάζονται σε αποστολές συλλογής πληροφοριών.

Η εξέλιξη αυτή δεν θα ήταν εφικτή χωρίς πολιτική βούληση. Η γερμανική κυβέρνηση —παραδοσιακά συγκρατημένη στις εξοπλιστικές δαπάνες— δείχνει σήμερα σαφώς πιο πρόθυμη να ενισχύσει νεοφυείς επιχειρήσεις στον αμυντικό τομέα. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, έχουν τεθεί σε εφαρμογή διαδικασίες fast-track για την παράκαμψη της γραφειοκρατίας στις αμυντικές προμήθειες, δίνοντας σε startups την ευκαιρία να ανταγωνιστούν τους μεγάλους «παίκτες» όπως η Rheinmetall.

Σημαντική η συμβολή των εταιρειών startups στις νέες τεχνολογίες πολέμου

Σημαντική είναι και η είσοδος δύο γερμανικών startups στη λίστα των τριών αμυντικών «μονόκερων» (εταιρειών με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων) στην Ευρώπη. Πρόκειται για τεχνολογικές εταιρείες που δεν δραστηριοποιούνται μόνο στην κατασκευή υλικού πολέμου, αλλά και σε λογισμικό που μετατρέπει τα οπλικά συστήματα σε ευφυή δίκτυα πεδίου μάχης.

Ωστόσο, δεν λείπουν οι προβληματισμοί. Ο συνδυασμός τεχνητής νοημοσύνης και όπλων εγείρει ηθικά και νομικά ερωτήματα: ποιος έχει την ευθύνη για μια απόφαση ζωής ή θανάτου όταν αυτή λαμβάνεται από έναν αλγόριθμο; Μπορεί η ανθρωπότητα να ελέγξει ένα πεδίο μάχης όπου κυριαρχούν αυτόνομα οπλικά συστήματα;

Για την ώρα, η Γερμανία δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει. Ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ και την Κίνα για τεχνολογική κυριαρχία στην άμυνα είναι έντονος, και η Ευρώπη προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Το βέβαιο είναι ότι ο πόλεμος του μέλλοντος δεν θα μοιάζει σε τίποτα με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Και η Γερμανία ετοιμάζεται να είναι στην πρώτη γραμμή.