Η Sony Group και η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) βρίσκονται σε συζητήσεις για κοινή επένδυση ύψους 1 τρισ. γεν (6,4 δισ. δολάρια) στο σχεδιαζόμενο εργοστάσιο αισθητήρων εικόνας που θα κατασκευάσουν στην Ιαπωνία, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα και το οποίο επικαλείται το Bloomberg.
Οι δύο εταιρείες επιδιώκουν να ξεκινήσουν την παραγωγή το 2029, δήλωσε η ίδια πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές. Δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επένδυση που βρίσκεται υπό συζήτηση.
Οι μετοχές της ιαπωνικής εταιρείας σημείωσαν άνοδο έως και 2,2%, ενώ οι μετοχές της TSMC ενισχύθηκαν κατά 1,7% τη Δευτέρα.
Η TSMC και ο βραχίονας ημιαγωγών της ιαπωνικής εταιρείας, η Sony Semiconductor Solutions, στοχεύουν στην αυξανόμενη ζήτηση για ρομπότ με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης και αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα, τα οποία αναμένεται να χρειάζονται περισσότερους αισθητήρες για τη λειτουργία τους. Τον Μάιο, οι δύο εταίροι ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε προκαταρκτικές συζητήσεις για την κατασκευή νέων γραμμών παραγωγής και εγκαταστάσεων ανάπτυξης εντός του υφιστάμενου εργοστασίου αισθητήρων εικόνας της Sony στην Κουμαμότο, στη νότια Ιαπωνία.
«Πρόκειται ουσιαστικά για μια επένδυση χωρίς σημαντικό ρίσκο για τη Sony και την TSMC», δήλωσε ο Χιντέκι Γιασούντα, αναλυτής της Toyo Research.
Η κοινοπραξία μειώνει το βάρος που επωμίζεται η Sony σε έναν κλάδο ο οποίος απαιτεί μεγάλες κεφαλαιουχικές δαπάνες προκειμένου μια εταιρεία να παραμείνει ανταγωνιστική, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει στην TSMC σταθερά έσοδα, πρόσθεσε. Η Sony προμηθεύει premium αισθητήρες εικόνας σε εταιρείες όπως η Apple, η Huawei Technologies και η Samsung Electronics και επιδιώκει να διευρύνει τις δραστηριότητές της στον χώρο των αυτοκινήτων και των ρομπότ.
Η κοινοπραξία αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Sony να υιοθετήσει ένα μοντέλο με μικρότερη ανάγκη για ιδιόκτητα περιουσιακά στοιχεία στον τομέα των αισθητήρων, καθώς στρέφει περισσότερους πόρους σε περιουσιακά στοιχεία πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως δικαιώματα διανομής μουσικής και franchises στον κινηματογράφο και τα βιντεοπαιχνίδια.
Η Sony, η οποία είναι μέτοχος μειοψηφίας στο εργοστάσιο κατασκευής τσιπ της TSMC στην περιοχή, θα είναι ο μέτοχος που θα έχει τον έλεγχο της νέας κοινοπραξίας.
Η ιαπωνική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να παράσχει οικονομική στήριξη στην κοινοπραξία, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Ριόσεϊ Ακαζάουα.
Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιρειών ημιαγωγών, τις οποίες είχε αναφέρει νωρίτερα η Nikkei, καταδεικνύουν την εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα της ιαπωνικής βιομηχανίας ημιαγωγών, παρά τους συχνούς σεισμούς, τις πλημμύρες και τους τυφώνες. Πριν από μία δεκαετία, η Sony χρειάστηκε περισσότερους από τρεις μήνες για να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία μετά τον σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών στην Κουμαμότο. Ωστόσο, η εταιρεία εκτιμά ότι θα μπορέσει να ανακάμψει από τον σεισμό του περασμένου μήνα μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες.
