Η Apple βρίσκεται αντιμέτωπη με αγωγή ύψους 2,33 δισ. ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία κατατέθηκε εκ μέρους προγραμματιστών εφαρμογών και αφορά τους κανόνες της εταιρείας για την παρακολούθηση της δραστηριότητας των χρηστών.
Η αγωγή κατατέθηκε την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου στο Competition Appeal Tribunal του Λονδίνου και στρέφεται κατά της πολιτικής App Tracking Transparency (ATT) της Apple, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το 2021.
Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η Apple έκανε κατάχρηση της ισχύος της στην αγορά, επιβάλλοντας αυστηρότερους κανόνες στους προγραμματιστές εφαρμογών τρίτων σε σχέση με τις δικές της υπηρεσίες.
Στο επίκεντρο το App Tracking Transparency
Η Apple παρουσίασε το App Tracking Transparency το 2021, υποστηρίζοντας ότι στόχος του ήταν να δώσει στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο σχετικά με το εάν επιτρέπουν στις εφαρμογές να παρακολουθούν τη δραστηριότητά τους σε εφαρμογές και ιστοτόπους άλλων εταιρειών.
Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους ενάγοντες υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι το σύστημα δημιουργεί διαφορετικούς όρους ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, οι εφαρμογές τρίτων υποχρεώνονται να πληρούν αυστηρότερες προϋποθέσεις από τις υπηρεσίες της ίδιας της Apple, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο διαφημιστικό οικοσύστημα της εταιρείας.
Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η πολιτική της Apple έχει προκαλέσει «πολύ σημαντική ζημιά» σε επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την Apple ως βασική ψηφιακή πλατφόρμα.
Η απάντηση της Apple
Η Apple απορρίπτει την αιτίαση ότι εφαρμόζει διαφορετικούς κανόνες και υποστηρίζει ότι το App Tracking Transparency σχεδιάστηκε για να παρέχει στους χρήστες έναν απλό τρόπο να αποφασίζουν εάν θα επιτρέψουν στις εφαρμογές να παρακολουθούν τη δραστηριότητά τους.
Η εταιρεία υποστηρίζει επίσης ότι δεσμεύεται από ακριβώς τις ίδιες απαιτήσεις με όλους τους προγραμματιστές.
Η αντιπαράθεση αφορά ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα της ψηφιακής οικονομίας, καθώς πολλά επιχειρηματικά μοντέλα εφαρμογών, εκδοτών και διαφημιζόμενων βασίζονται στη συλλογή δεδομένων και στην παρακολούθηση της συμπεριφοράς των χρηστών για στοχευμένη διαφήμιση.
Έρευνες σε ολόκληρη την Ευρώπη
Η βρετανική αγωγή έρχεται έπειτα από χρόνια ρυθμιστικού ελέγχου της πολιτικής App Tracking Transparency της Apple.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η υπόθεση στη Γερμανία, όπου η Apple συμφώνησε τον Αύγουστο του 2026 να προχωρήσει σε αλλαγές στους κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές εφαρμογών μπορούν να χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα για στοχευμένη διαφήμιση.
Η γερμανική αρχή ανταγωνισμού είχε κατηγορήσει την Apple για κατάχρηση της ισχύος της στην αγορά. Οι κανόνες της ATT είχαν δεχθεί επίσης κριτική από τη Meta, εκδότες, διαφημιζόμενους και προγραμματιστές εφαρμογών, των οποίων τα επιχειρηματικά μοντέλα εξαρτώνται από την παρακολούθηση για διαφημιστικούς σκοπούς.
Παράλληλα, οι ρυθμιστικές αρχές σε Γαλλία, Ιταλία και Πολωνία, μεταξύ άλλων χωρών, εξετάζουν το πλαίσιο App Tracking Transparency και το θέμα θα έχει συνέχεια.
