Τελικά η ΔΕΗ δεν ήταν «λαγός» της κυβέρνησης για τη μείωση του κόστους των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Η εταιρεία ήρθε στην τηλεπικοινωνιακή αγορά για να μείνει και εφόσον δεν θα υπάρξει συμφωνία με κάποιον από τους υφιστάμενους παίκτες της τηλεπικοινωνιακής αγοράς για εξαγορά, η ΔΕΗ θα καταστεί ο 4ος παίκτης στις τηλεπικοινωνίες της χώρας.
Μάλιστα, η τηλεπικοινωνιακή ΔΕΗ θα δραστηριοποιηθεί και στη χονδρική, αλλά και στη λιανική. Τη χονδρική αγορά -δηλαδή τους άλλους παρόχους- θα «σερβίρει» η 100% θυγατρική της εταιρεία FiberGrid, ενώ τη λιανική αγορά -δηλαδή νοικοκυριά και επιχειρήσεις- θα «σερβίρει» η ίδια η ΔΕΗ με το προϊόν «ΔΕΗ Fiber». Πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο, αν και δεν προσφέρει (σταθερή) τηλεφωνία, εν τούτοις κυριολεκτικά «γκρεμίζει» τις τιμές στο ευρυζωνικό internet βασισμένο σε οπτική ίνα (FTTH).
Οι προσφερόμενες τιμές είναι από 25% έως 61% χαμηλότερες από τις τιμές που προσφέρουν οι ανταγωνιστές της. Και παρόλο που πολλές φορές οι τιμές καταλόγου στις τηλεπικοινωνίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, εν τούτοις παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές με κάθε τι προηγούμενο που έχει υπάρξει στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.
Μάλιστα, οι χρεώσεις της ΔΕΗ, είναι πιο χαμηλές από τις χρεώσεις των άλλων παρόχων ακόμη και στις συνδέσεις που προσφέρουν υποδεέστερες ταχύτητες από εκείνες της ΔΕΗ. Για παράδειγμα οι χρεώσεις συνδέσεων FTTH 100/50 Mbps ξεκινούν από τα 28 ευρώ (Vodafone) και φτάνουν στα 32 ευρώ (Cosmote). Υπό αυτό το πρίσμα, δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι η ΔΕΗ είναι «ο βράχος που πέφτει στην ήρεμη λίμνη των ελληνικών τηλεπικοινωνιών».
Η άδεια της Tellas
Και δεν είναι μόνον οι χαμηλότερες χρεώσεις. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών, υπάρχει ανταγωνισμός στις υποδομές σταθερών επικοινωνιών. Θεωρητικά υπήρχε και πριν -μεταξύ ΟΤΕ, Vodafone και Nova. Ωστόσο, είναι προφανές ότι τα επισκίαζε όλα ο ΟΤΕ. Πάνω από το 80% των οπτικών ινών που αξιοποιούνται σήμερα, είναι ιδιοκτησίας ΟΤΕ.
Η απουσία ανταγωνισμού στις υποδομές ήταν μια ιστορική επιλογή που έγινε από τον ΟΤΕ, να μην επενδύσει δηλαδή σε καλωδιακά δίκτυα. Τα δίκτυα αυτά ήταν εκείνα που πίσω στις δεκαετίες του 1990 και του 2000 εκτόξευσαν τον ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες και κυρίως στην ευρυζωνικότητα. Όχι τυχαία, επομένως, η ΔΕΗ επισημαίνει τη μεγάλη υστέρηση της χώρας μας στα ευρυζωνικά δίκτυα, ειδικά στα δίκτυα οπτικών ινών.
Έτσι, για πρώτη φορά ο καταναλωτής στην Ελλάδα θα επιλέγει εκτός από την υπηρεσία και το δίκτυο και όχι μόνον την υπηρεσία, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Το δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ υπερέχει μάλιστα σε σχέση με τα δίκτυα των άλλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων, καθώς κάθε οπτική ίνα που ξεκινά από την τοπική καμπίνα θα φτάνει στην κατοικία/επιχείρηση του χρήστη.
Δεν ισχύει το ίδιο στην περίπτωση του ΟΤΕ, αφού την ίδια οπτική ίνα που φτάνει στην καμπίνα, αξιοποιούν όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας. Από την άλλη πλευρά, το δίκτυο της ΔΕΗ προς το παρόν έχει το μειονέκτημα ότι δεν προσφέρει σταθερή τηλεφωνία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι δύσκολο να αναπτυχθεί, καθώς η εταιρεία διαθέτει σχετική άδεια από το 2000.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ του 2000 είχε αναπτύξει την εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας Tellas, την οποία το 2007 πούλησε στην τότε Wind και σημερινή Nova. Η άδεια επομένως υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί εκ νέου. Επίσης, η εταιρεία διαθέτει αριθμούς από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), πάλι από το 2000.
Τα επόμενα βήματα για τη ΔΕΗ
Πάντως, καθώς η τηλεφωνία μεταφέρεται στο κινητό, μπορεί και να μην έχει νόημα να επενδύσει κάποιος στην τηλεφωνία σταθερού τηλεφώνου. Σήμερα, υπάρχουν πολλά σταθερά τηλέφωνα σε σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά η κίνησή τους, δηλαδή ο χρόνος ομιλίας τους, μειώνεται συνεχώς.
Τα επόμενα βήματα της ΔΕΗ θα είναι σίγουρα η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου παρόχου τηλεπικοινωνιών. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν ότι μόνον η είσοδος στη λιανική, αλλά και η εξαγορά της Κωτσόβολος. Η ΔΕΗ πολύ σύντομα θα έρθει στην αγορά με ενοποιημένα προϊόντα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.
Από ένα τέτοιο συνδυαστικό προϊόν δεν μπορεί να λείπει η κινητή τηλεφωνία. Και μπορεί ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης να υποστήριξε ότι η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται για την κινητή τηλεφωνία, αλλά θεωρείται απίθανο να εισέλθει κάποιος στη λιανική αγορά των τηλεπικοινωνιών χωρίς ένα τέτοιο προϊόν. Εξάλλου, επί πολλούς μήνες στελέχη της ΔΕΗ υποστήριζαν ότι με τη FiberGrid στόχος ήταν μόνον η χονδρική και ότι δεν ενδιέφερε η λιανική.
Στην αγορά κινητής τηλεφωνίας η ΔΕΗ έχει μόνο δύο τρόπους: α) την απόκτηση φάσματος που σήμερα δεν διαθέτει από την ΕΕΤΤ και την ανάπτυξη δικτύου ή β) με εξαγορά ενός από τους τρεις παίκτες που έχουν δραστηριότητες στην κινητή τηλεφωνία.