Υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει θέσει ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος, σημερινός γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων στρατηγικής Foresight.
Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα, αναφέρει ότι ο ίδιος είχε την τύχη να μεγαλώσει σε μία οικογένεια η οποία ανέκαθεν είχε δραστηριότητα στον τομέα των διατλαντικών σχέσεων.
«Μεγάλωσα σε αυτόν τον κύκλο του Επιμελητηρίου, ξεκίνησα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία στην Αμερική σε αυτόν τον χώρο και η εταιρεία μου ειδικεύεται επί 26 χρόνια στις διατλαντικές και ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Συνεργάστηκα με κορυφαίους κυβερνητικούς οργανισμούς των δύο χωρών, με σημαντικές εταιρείες και από τις δύο χώρες, με ακαδημαϊκά ιδρύματα, think tanks. Έχοντας μακρά εμπειρία στο διοικητικό συμβούλιο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, πιστεύω ότι αυτή είναι η επόμενη στάση σε ένα ταξίδι που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια. Αυτή όμως είναι μόνο η προσωπική προσέγγιση. Γιατί το γεγονός που επισφραγίζει την προσπάθειά μου είναι το ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ένα εξαιρετικό σταυροδρόμι. Από τη μία δημιουργούμε σταδιακά ένα νέο οικονομικό μοντέλο έπειτα από μία περίοδο διαδοχικών κρίσεων, η οποία έκοψε τα φτερά σε πολλές μικρές ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Επομένως, είναι μία περίοδος όπου πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον μνημειωδών προκλήσεων. Από την άλλη, και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε ένα εξαιρετικό σταυροδρόμι, καθώς αλλάζουν πολλά πράγματα. Υφίσταται υπερσυγκέντρωση πλούτου που επιτρέπει επενδύσεις και νέες συνεργασίες, ενώ η νέα κυβέρνηση χαράσσει τον νέο χάρτη στις διεθνείς σχέσεις. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο Επιμελητήριο, κάνοντας αυτό που καταστατικά πρέπει να κάνει, δημιουργώντας γέφυρες, προβάλλοντας και συνδράμοντας τα μέλη του, μπορεί να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να αδράξουν ευκαιρίες που βρίσκονται μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο σε εταιρείες ή περιβάλλοντα όπου δραστηριοποιείται η εξαιρετική ελληνοαμερικανική μας κοινότητα, αλλά και ενδότερα. Η Αμερική έχει έναν απίστευτο πλούτο, τον οποίο ως χώρα δεν έχουμε αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου είναι ότι συνδέεται άμεσα και οργανικά με το US Chamber of Commerce, που είναι ένας τεράστιος οργανισμός, ο οποίος μπορεί να ανοίξει πόρτες σε όλα τα επιμελητήρια, τους φορείς, τις επαγγελματικές ενώσεις, σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ. Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, επομένως, μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής».
Το όραμα για το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
«Το όραμά μου για το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο είναι ξεκάθαρο και εφαρμόσιμο: να χτίσουμε μια ισχυρή γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών -μια γέφυρα που δημιουργεί πρόσβαση, προσελκύει επενδύσεις και δημιουργεί ουσιαστική αξία για τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και πεδίου δραστηριοποίησης και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Δεν πρόκειται για θεωρία. Είναι η πράξη στην οποία έχω αφιερώσει τα τελευταία 25 χρόνια της επαγγελματικής μου πορείας, συνδέοντας ευκαιρίες, ευθυγραμμίζοντας συμφέροντα, σφυρηλατώντας συμμαχίες και διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για ισχυρές συνεργασίες και ανάπτυξη», επισημαίνει ο κύριος Κωστόπουλος.
Ευρύ φάσμα προοπτικών για τις ελληνικές επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες
Όπως επισημαίνει ο κύριος Κωστόπουλος, υφίσταται ένα πλέγμα προοπτικών και ευκαιριών σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί. «Το Επιμελητήριο πρέπει να βοηθήσει τα μέλη του. Να αναλύσει τις επιχειρήσεις και ποιες πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχει ένα ευρύ πεδίο σε επιχειρηματικό επίπεδο και όχι μόνο, καθώς μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό πεδίο, καθώς ακόμα και στον τομέα της δημόσιας διοίκησης».
Κατά τον ίδιο, το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι σημαντικό και πολυεπίπεδο, σε σημείο όπου οι σχέσεις αυτές, ακόμα και εάν κλονιστούν λόγω της νέας πολιτικής ατζέντας του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, θα παραμείνουν άρρηκτες. «Και, για να είμαι ειλικρινής, δεν τις βλέπω να έχουν κλονιστεί. Από την άλλη, οι σχέσεις Ευρώπης – Αμερικής έχουν κλονιστεί υπό το πρίσμα των δασμών, οι οποίοι επηρεάζουν όλες τις οικονομίες του πλανήτη και πρωτίστως την αμερικανική. Εκτιμώ όμως ότι σε έναν βαθμό πρέπει να αντιμετωπίζουμε μακροσκοπικά κάποια γεγονότα. Πεποίθησή μου είναι ότι η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της πρέπει να ανοίξουν φτερά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι δασμοί. Ένα ποσοστό των δασμών θα παραμείνει ούτως ή άλλως, ωστόσο το μέγεθός τους θα είναι διαχειρίσιμο. Σε κάθε περίπτωση, η δασμολογική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών κατά την άποψή μου έχει δύο πυλώνες. Αφενός αποτελεί μέρος του πολιτικού αφηγήματος του προέδρου Τραμπ. Έχουμε μακρά εμπειρία από εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα και από ετερόκλητα μηνύματα, πολλά εκ των οποίων εδράζονται σε βάσεις λαϊκισμού, και ίσως κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι σε ενάμιση χρόνο από τώρα ο πρόεδρος Τραμπ θα βρεθεί για μία ακόμα φορά υπό την κρίση του εκλογικού σώματος, γι’ αυτό και με κάποιον τρόπο πρέπει να εδραιώσει το κίνημα που έχει δημιουργήσει. Αφετέρου, ο κύριος Τραμπ αντιλαμβάνεται ότι αυτή η πολιτική είναι αποτελεσματική για την αμερικανική οικονομία. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζει πως δεν είναι εφικτό την επόμενη μέρα να κλείσουν όλα τα εργοστάσια στην Κίνα και να μεταφερθούν στην Αμερική. Θεωρεί ωστόσο ότι μπορεί να πετύχει κάποιες μικρές, εντυπωσιακές νίκες. Δεν παύει να είναι ένας εξαιρετικά απρόβλεπτος άνθρωπος και πολιτικός, γι’ αυτό και απαιτούνται μεγαλύτερες αντοχές απ’ όλες τις πλευρές».