Το τηλεφώνημα στη δουλειά για ρεπό, βήχοντας ακατάπαυστα ενώ μιλάτε με το αφεντικό σας, μπορεί να μην είναι πλέον αρκετό -πολύ σύντομα η εταιρεία σας θα μπορεί να καταλαβαίνει αν τα συμπτώματά σας είναι αληθινά ή όχι, μόνο και μόνο από τον ήχο της φωνής σας.
Όπως μπορεί να βεβαιώσει όποιος έχει ξυπνήσει με ρινική καταρροή και φωνή σαν του Darth Vader, η μόλυνση από τον ιό του κοινού κρυολογήματος αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ακούγεται η φωνή μας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φωνητικές χορδές συχνά φλεγμαίνουν, γεγονός που αλλάζει τις ακουστικές τους ιδιότητες. Ο ιστός διογκώνεται προσωρινά και, ως εκ τούτου, δονείται σε χαμηλότερο τόνο, γεγονός που τείνει να κάνει τα άτομα με κρυολόγημα να αναπτύσσουν βαθύτερη φωνή.
Μια ερευνητική ομάδα στο Εθνικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Sardar Vallabhbhai στο Σουράτ της Ινδίας προσπάθησε να αποκωδικοποιήσει πώς ακριβώς διαφέρει η «κρυολογημένη φωνή» από την υγιή. Η έρευνά τους αξιοποιεί το γεγονός ότι η ανθρώπινη ομιλία, όπως και κάθε μουσικό όργανο, δεν παράγει μεμονωμένες συχνότητες ήχων. Ακόμα και οι καλύτερα εκπαιδευμένοι τραγουδιστές δεν μπορούν να πετύχουν καθαρές νότες όπως αυτές που προέρχονται από το διαπασών, για παράδειγμα. Οι κυρίαρχες νότες στην ανθρώπινη φωνή συνοδεύονται, αντίθετα, από μια σειρά τόνων υψηλότερης χροιάς.
Μαζί αυτά τα σύνολα των νοτών ταιριάζουν σε μαθηματικά μοτίβα που ονομάζονται αρμονικές, με τις χροιές να έχουν συχνότητες που είναι πολλαπλάσιες της αρχικής νότας. Για παράδειγμα, ο τόνος της δεύτερης αρμονικής νότας είναι διπλάσιος από τη συχνότητα της κύριας νότας και ούτω καθεξής. Το πλάτος (ένταση) αυτών των αρμονικών στην ομιλία τείνει να μειώνεται καθώς προχωρούν προς τα πάνω στην κλίμακα των συχνοτήτων. Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής τον Pankaj Warule, έναν ηλεκτρονικό μηχανικό, σκέφτηκε ότι η μόλυνση από ένα κρυολόγημα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συμβαίνει αυτή η εξασθένηση.
Για να το ανακαλύψουν, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια ασυνήθιστη πηγή: ηχογραφήσεις των φωνών 630 ανθρώπων στη Γερμανία, 111 από τους οποίους έπασχαν από κρυολόγημα. Ζητήθηκε από τον καθένα να μετρήσει από το ένα έως το 40 και να περιγράψει τι έκανε το Σαββατοκύριακο. Επιπλέον, διάβασαν δυνατά τον μύθο του Αισώπου «Ο βοριάς και ο ήλιος», ο οποίος αποτελεί δημοφιλές κείμενο για την έρευνα της φωνητικής από το 1949.
Αναλύοντας την ομιλία κάθε ατόμου στο φάσμα των συνιστωσών της, οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν την κυρίαρχη συχνότητα και τις αρμονικές σε κάθε περίπτωση. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν τις σχέσεις μεταξύ των πλατών αυτών των αρμονικών και βρήκαν μοτίβα που μπορούσαν να διακρίνουν τις φωνές με κρυολόγημα από τις υγιείς φωνές. Δημοσίευσαν την εργασία τους στο περιοδικό Biomedical Signal Processing and Control (Επεξεργασία και Έλεγχος Βιοϊατρικών Σημάτων).
Δεν είναι μόνο το κοινό κρυολόγημα που μπορεί να διαγνωστεί από την ομιλία με αυτόν τον τρόπο. Άλλοι επιστήμονες εξετάζουν τον τρόπο που παθήσεις, από τη νόσο του Πάρκινσον και την κατάθλιψη έως τον καρκίνο του εγκεφάλου και του λαιμού, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα μοτίβα των συχνοτήτων στη φωνή του ατόμου. Το όλο εγχείρημα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας ιατρών, ψυχιάτρων και επιστημόνων πληροφορικής για την εξ αποστάσεως ανίχνευση βιοδεικτών για ασθένειες, βάσει δεδομένων που συλλέγονται για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μιλούν, γράφουν ή περπατούν.
Η διάγνωση της ινδικής ομάδας για την «κρυολογημένη» φωνή δεν είναι ακόμα ασφαλής. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να διαγνώσει σωστά το κρυολόγημα σε ποσοστό περίπου 70% των περιπτώσεων. Αντιμέτωποι με άλλη μια θλιβερή Δευτέρα στο γραφείο, θα παίρνατε το ρίσκο;
© 2023 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.
Άρθρο από τον Economist, το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από την www.powergame.gr. Το πρωτότυπο άρθρο, στα αγγλικά, βρίσκεται στο www.economist.com.