Πιερρακάκης: Μηδενίζονται οι χρεώσεις τραπεζών για συναλλαγές στα ΑΤΜ

Μηδενισμό των περισσότερων τραπεζικών χρεώσεων, φέρνει η κυβέρνηση με νέα νομοθετική ρύθμιση. Εθνικό πλαφόν στο 1,5 ευρώ για άλλες χρεώσεις

Κυριάκος Πιερρακάκης © Eurokinissi

Στο πλαίσιο έκτακτης ανακοίνωσής του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε πως μαζί με το νομοσχέδιο για τον Τελωνειακό Κώδικα, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τις τραπεζικές χρεώσεις, με αφορμή τις υπέρογκες χρεώσεις, που παρατηρήθηκαν στα ATM της Πειραιώς, μια κατάσταση που όπως είπε, «είναι μη αποδεκτή από την κυβέρνηση».

«Ήρθα και ζήτησα να πάρω τον λόγο με αφορμή ένα άλλο ζήτημα που έχει ανακύψει σε σχέση με χρεώσεις ΑΤΜ τρίτων παρόχων. Χρεώσεις που δικαίως χαρακτηρίζονται αδικαιολόγητες. Αυτό που συνέβη μετά την πώληση μηχανημάτων από τράπεζα σε εταιρεία – τρίτο πάροχο, που επιβάλλει χρεώσεις στους πελάτες της τράπεζας είναι μη αποδεκτή κατάσταση από τον Πρωθυπουργό την κυβέρνηση και εμένα τον ίδιο», είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την διαφωνία μας.

«Διαφωνία σημαίνει πράξη», συνέχισε και ανακοίνωσε τη νομοθετική παρέμβαση, σύμφωνα με την οποία:

  1. Μηδενίζονται οι χρεώσεις για τους πελάτες μιας τράπεζας.
  2. Οι χρεώσεις των τραπεζών μεταξύ τους μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ χρεώνουν ακόμα και σήμερα έως 1,5 ευρώ. Οι χρεώσεις αυτές μηδενίζονται
  3. Εθνικό πλαφόν 1,5 ευρώ για οποιαδήποτε άλλη χρέωση, π.χ η χρέωση τρίτου παρόχου ή η χρέωση ελληνικής τράπεζας σε ξένη τράπεζα.
  4. Σε οποιαδήοπιτε σύνδεση τράπεζας με τρίτο πάροχο, ο τρίτος πάροχος θα αντιμετωπίζει τους πελάτες της τράπεζας σαν να είναι ο ίδιος η τράπεζα. Δηλαδή θα έχει μηδενικές χρεώσεις
  5. Σε δημοτικές κοινότητες που διαθέτουν ένα ΑΤΜ και ισχύει ήδη η μηδενική χρέωση, η μηδενική χρέωση επεκτείνεται και στους τρίτους παρόχους.
  6. Η ερώτηση υπολοίπου θα είναι δωρεάν και για τους τρίτους παρόχους, ενώ για τα εμβάσματα η χρέωση 0,5 ευρώ που ισχύει για τις τράπεζες θα ισχύει και για τους τρίτους παρόχους.

Όπως είπε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν ένα δεύτερο βήμα της κυβέρνησης μετά από τις προηγούμενες παρεμβάσεις που είχε κάνει, με τις οποίες:

  • Καθιέρωσε μηδενικές χρεώσεις μέσω web και mobile banking για πληρωμές προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, τηλεπικοινωνίες κ.λπ. (η χρέωση που ίσχυε πριν ήταν 0,60 ευρώ ανά συναλλαγή)
  • Μείωσε τις προμήθειες στα εμβάσματα εντός Ελλάδος μέχρι 5.000 ευρώ, με το ανώτατο όριο της χρέωσης για εισερχόμενα και εξερχόμενα εμβάσματα να διαμορφώνεται σε 0,50 ευρώ (από 2,5 έως 5 ευρώ προηγουμένως, δηλ. μείωση από 50% έως 80%)
  • Μηδένισε τις χρεώσεις για ερώτηση υπολοίπου (πριν ήταν 0,50 ευρώ)
  • Μηδένισε τις χρεώσεις για φόρτισε προπληρωμένης κάρτας έως 100 ευρώ
  • Μείωσε κατά 50% τις προμήθειες για μικρές αγορές στη λιανική μέχρι 20 ευρώ

«Σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα, κρίνοντας ότι οι τράπεζες είναι ισχυρές, με βελτιωμένη κερδοφορία, κεφάλαια και μειωμένα NPLs, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να πέσουν οι χρεώσεις προς τους πελάτες. Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, να βελτιώσουν την προσβασιμότητα των τραπεζικών υπηρεσιών υιοθετώντας πιο φιλικές και ανταγωνιστικές χρεώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Όπως πρόσθεσε, μεγάλο μέρος της πολιτικής της κυβέρνησης για τη δημιουργία πλεονασμάτων της τάξεως του 4,8% του ΑΕΠ, είναι ο περιορισμός της χρήσης μετρητών. «Το γεγονός ότι έχουμε επενδύσει στο πλαστικό χρήμα και στις ψηφιακές πληρωμές και έτσι έχει μειωθεί σημαντικά η φοροδιαφυγή, με χρήση της τεχνολογίας, είναι σωστό, είναι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης και αναγνωρίζεται διεθνώς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα διευκολύνουμε την χρήση και την πρόσβαση των πολιτών σε κάθε μορφής χρηματοπιστωτική υπηρεσία. Ο καθένας/καθεμία πρέπει να έχει την ελευθερία να διαχειρίζεται τα χρήματά του όπως θέλει. Άλλωστε η τεχνολογία, η τραπεζική λειτουργία, οι οικονομικοί μηχανισμοί υπάρχουν για να υπηρετούν και όχι για να παγιδεύουν», είπε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Για να επισημάνει: «Αυτονοήτως είμαστε υπέρ του ανταγωνισμού, όμως το κράτος παρεμβαίνει εκεί που κρίνει ότι πρέπει να παρέμβει, στο πλαίσιο αντίστοιχων παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άρα παρεμβαίνουμε άμεσα, βάζουμε κανόνες, αποκαθιστούμε την ισορροπία ανάμεσα στην αγορά και στην κοινωνία γιατί αυτή είναι η υποχρέωση της Πολιτείας».

Στην παρέμβασή του ο κ. Πιερρακάκης κατέληξε λέγοντας «με καθαρή πολιτική βούληση, με αποφασιστικότητα και με κοινωνική συνείδηση προχωρούμε σε μια σαφή, τολμηρή και αναγκαία παρέμβαση στο ζήτημα των τραπεζικών χρεώσεων, με σταθερούς κανόνες και προστασία για όλους».