Τράπεζες: Άνοιξαν τη στρόφιγγα με νέα δάνεια 17,3 δισ. το α’ εξάμηνο

Δάνεια 17,3 δισ. έδωσαν οι τράπεζες στο εξάμηνο και σχεδιάζουν να ανοίξουν περισσότερο τη στρόφιγγα προς ΜμΕ και νοικοκυριά

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο ©Freepik

Στο ποσό των 17,3 δισ. ευρώ ανήλθαν τα νέα δάνεια που χορήγησαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, μαζί με την Optima Bank και την Τράπεζα Κύπρου.

Στον στρατηγικό σχεδιασμό των τραπεζών είναι να ανοίξουν κι άλλο τη στρόφιγγα, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο την πιστωτική τους επέκταση. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπ’ όψιν το γεγονός ότι αρκετά δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν σκοντάψει για διάφορους λόγους, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται πλέον τόσο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσο και σε νοικοκυριά.

Η προσήλωση στην πιστωτική επέκταση επιβεβαιώνεται ήδη από τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου, με τις διοικήσεις των τραπεζών να προχωρούν και σε αναβαθμίσεις των στόχων που είχαν θέσει για το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η «ακτινογραφία» των δανείων που έδωσαν οι τράπεζες το α’ εξάμηνο

  • Τράπεζα Πειραιώς

Η Πειραιώς σημείωσε ιστορικό ρεκόρ εξαμήνου, εκταμιεύοντας νέα δάνεια ύψους 6,3 δισ. ευρώ. Απ’ αυτά, 3,5 δισ. κατευθύνθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις, 2,4 δισ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 0,4 δισ. σε ιδιώτες. 

Το χαρτοφυλάκιο δανείων αυξήθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 36 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον ετήσιο στόχο της Τράπεζας, ο οποίος πλέον αναθεωρήθηκε άνω των 36,5 δισ. ευρώ. Από το 2021 μέχρι σήμερα, η Πειραιώς έχει επιτύχει μέσο ετήσιο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης της τάξης του 10%.

  • Εθνική Τράπεζα

Η ΕΤΕ κατέγραψε αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 12% σε ετήσια βάση, με το χαρτοφυλάκιο να φτάνει τα 34,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2025 -υπερβαίνοντας τον αναθεωρημένο στόχο επέκτασης για φέτος (άνω των 2,5 δισ. ευρώ). Οι νέες εκταμιεύσεις το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 2,4 δισ., έναντι 1,6 δισ. το πρώτο τρίμηνο, φτάνοντας τα 4 δισ. ευρώ για το εξάμηνο. Ειδικά στον τομέα της εταιρικής τραπεζικής, οι εκταμιεύσεις ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ, κυρίως σε κλάδους όπως ΑΠΕ, τουρισμός, ναυτιλία και μεταφορές. Την ίδια στιγμή, οι εκταμιεύσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 9%, φτάνοντας τα 800 εκατ. ευρώ.

  • Eurobank

Η Eurobank ενίσχυσε οργανικά το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων κατά 2,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο -1,4 δισ. στην Ελλάδα και 0,8 δισ. στο εξωτερικό. Η επίδοση αυτή οδήγησε την τράπεζα να αυξήσει τον ετήσιο στόχο νέων χορηγήσεων από τα 3,5 στα 4 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των δανείων πριν από τις προβλέψεις έφτασε τα 53,6 δισ. ευρώ (35,5 δισ. στην Ελλάδα, 8,8 δισ. στην Κύπρο και 8,4 δισ. στη Βουλγαρία). Ανά κατηγορία η πιστωτική επέκταση της τράπεζας διαμορφώθηκε ως ακολούθως: επιχειρηματικά δάνεια 32,1 δισ., στεγαστικά 12,8 δισ. και καταναλωτικά 4,7 δισ. ευρώ.

  • Alpha Bank

Η Alpha κατέγραψε αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,4% το β’ τρίμηνο 2025, φτάνοντας τα 34,9 δισ. ευρώ -με ετήσια αύξηση 14,5%. Οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 33% σε σχέση με πέρυσι, με επίκεντρο τους κλάδους ενέργειας, εμπορίου, μεταφορών, τουρισμού και κατασκευών.

Η καθαρή πιστωτική επέκταση στο εξάμηνο διαμορφώθηκε σε 1,5 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι στο σύνολο του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνονται και ομολογιακά δάνεια υψηλής προτεραιότητας από τις τιτλοποιήσεις «Galaxy», «Cosmos» και «Gaia», συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ.

  • Optima Bank

Η Optima συνέχισε την ταχεία ανάπτυξή της, με εκταμιεύσεις 1,7 δισ. ευρώ στο εξάμηνο -επίδοση ρεκόρ, αυξημένη κατά 41% σε ετήσια βάση. Το χαρτοφυλάκιο δανείων ενισχύθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ (+39%), αγγίζοντας τα 4,2 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα έχει θέσει ως στόχο για φέτος καθαρή πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ, με στόχο το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων να φτάσει τα 4,6 δισ. ευρώ.

  • Τράπεζα Κύπρου

Οι νέες χορηγήσεις της Τράπεζας Κύπρου έφτασαν τα 1,6 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο 2025, αυξημένες κατά 31% σε σχέση με πέρυσι, λόγω αυξημένης ζήτησης για επιχειρηματικά και διεθνή δάνεια.

Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στα 10,66 δισ. ευρώ, με άνοδο 5% από την αρχή του έτους, υπερβαίνοντας τον αρχικό στόχο αύξησης κατά 4%, τον οποίο η διοίκηση αναθεώρησε προς τα πάνω, στο +5%.

Αναδημοσίευση από Απογευματινή