THEPOWERGAME

Δεν κινητοποιεί μόνο… επενδύσεις, κινητοποιεί και τις ίδιες τις τράπεζες. Ο λόγος για το RRF, το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης με αφορμή το οποίο όλο το τραπεζικό σύστημα θα «τρέξει» με γρηγορότερους ρυθμούς.
Με τα 4 δισ. ευρώ άρτι αφιχθέντα, η αγορά που διψά για επενδύσεις και δάνεια μπαίνει σε φάση προγραμματισμού και υλοποίησης των projects. Με αρωγό το τραπεζικό σύστημα που έχει δεσμευθεί για την σωστή διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων, για το κομμάτι της χρηματοδότησης των 12 δισ. ευρώ (19 δισ. ευρώ οι επιδοτήσεις).
Με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες να «εγκαινιάζουν» τα πλάνα εργασιών του φθινοπώρου, η αγορά πήρε το μήνυμα. Οι τράπεζες σπεύδουν να εργασθούν προς την κατεύθυνση αυτή, η οποία εν τέλει δεν είναι και τόσο απλή όσο ακούγεται.
Τα προς διάθεση κεφάλαια θα δοθούν σε επενδυτικά σχήματα που θα τηρούν όλες τις παραμέτρους και τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Προφανώς με προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία, την πράσινη οικονομία, την ψηφιοποίηση.
Το δύσκολο κομμάτι αφορά στην έγκριση των επενδυτικών σχεδίων και των αιτήσεων που υποβληθούν. Οι τράπεζες, με αμιγώς πιστωτικά κριτήρια, με την ίδια ακρίβεια και αυστηρότητα που ήδη εφαρμόζουν σε κάθε είδους νέο δάνειο, θα προεπιλέξουν, ποιοι έχουν τα φόντα να προχωρήσουν.
Δηλαδή, χωρίς να απορρίπτουν με ευκολία κάθε αίτηση που μπορεί κάπου να «κολλάει», να συμβάλλουν ώστε να διορθωθούν τα όποια κολλήματα και να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια από το ελληνικό επιχειρείν.
Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα εκτός από διαμεσολαβητής των χρημάτων (για το κομμάτι του RRF) ή πάροχος του δανείου (όταν πρόκειται για δικές της εκταμιεύσεις) θα πρέπει να εξαντλεί κάθε περιθώριο , σε συμβουλευτικό πρωτίστως επίπεδο, για να βοηθήσει την επιχείρηση. Εξ ου και ο ρόλος τους ως συμβούλου του επιχειρηματία πελάτη τους είναι πολύ πιο ουσιαστικός από αυτόν της διεκπεραίωσης της αίτησης για τα τη χρηματοδοτική στήριξη.
Στη λογική αυτή, το αμέσως επόμενο διάστημα, οι τράπεζες θα βρεθούν με την επιχειρηματική πελατεία τους για να συντονίσουν από κοινού και να οριοθετήσουν τα επενδυτικά σχέδια. Για να είναι ένα πρότζεκτ βιώσιμο και να θεμελιώνεται από οικονομικές παραμέτρους, μπορεί για παράδειγμα να πρέπει να προηγηθεί και μία συγχώνευση ή να συντρέξει λόγος για πλήρη αλλαγή της εταιρικής δομής.
Είναι πολλά αυτά που κρίνουν ένα επενδυτικό σχέδιο βιώσιμο και άρα υποψήφιο για έγκριση για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Και ακόμη περισσότερες οι απορίες και ο προβληματισμός των επιχειρήσεων σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των αιτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, θα ξεκινήσει μια εκστρατεία επαφών τραπεζών με το corporate ώστε κανένα σχέδιο που να έχει όραμα και προοπτική, να μην μείνει εκ λάθους απέξω.
Άρα το μήνυμα είναι ότι ενόψει RRF ξεκινάει μία περίοδος έντονης δραστηριότητας τόσο στο χώρο των τραπεζών, που θα πρέπει να προετοιμασθούν με τον καλύτερο τρόπο, όσο και σε αυτόν των επιχειρήσεων, που θα πρέπει να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Εν κατακλείδι, το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει 31 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, με τα πρώτα 4 δισ. ευρώ να έχουν ήδη προσγειωθεί σε ελληνικό έδαφος. Άλλωστε, εκτός από τα 12 δισ. ευρώ δάνεια του Ταμείου, άλλα τόσα θα εκταμιεύσουν οι ίδιες οι τράπεζες, στοιχείο που ανεβάζει το σύνολο των κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα σε 24 δισ. ευρώ. Δάνεια, που αναμένεται να κινητοποιήσουν νέες επενδύσεις περίπου 60 δισ. ευρώ.