HSBC: Απογοήτευσαν τα κέρδη παρά την άνοδο 6% στα έσοδα

Πτώση για τη μετοχή της HSBC καθώς τα κέρδη α' τριμήνου ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων λόγω αυξημένων πιστωτικών ζημιών

Τζωρτζ Ελχέντερι, CEO HSBC © HSBC

Η HSBC, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, ανακοίνωσε την Τρίτη κέρδη προ φόρων 9,37 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 9,59 δισ. δολάρια, καθώς τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από αυξημένες αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες και λοιπές απομειώσεις.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 18,62 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας την πρόβλεψη της αγοράς για 18,49 δισ. δολάρια. Η άνοδος στηρίχθηκε κυρίως στα ισχυρότερα έσοδα από τις υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας και σε λοιπές πηγές εσόδων.

Παρά την καλύτερη εικόνα στα έσοδα, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Η μετοχή της HSBC στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 3,7%.

Οι αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες ανήλθαν σε 1,3 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 400 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση. Η HSBC απέδωσε την αύξηση στην έκθεσή της σε χρηματοοικονομικό χορηγό στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στις υψηλότερες προβλέψεις λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας και της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών που συνδέονται με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Η τράπεζα, ωστόσο, δήλωσε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει ετήσια μείωση κόστους ύψους 1,5 δισ. δολαρίων έως τα τέλη Ιουνίου 2026. «Μέσω της ιδιωτικοποίησης της Hang Seng Bank, αναμένουμε να πραγματοποιήσουμε έσοδα προ φόρων και συνέργειες κόστους ύψους 0,5 δισ. δολαρίων και στις δύο εμπορικές επωνυμίες μας στο Χονγκ Κονγκ έως τα τέλη του 2028.»

Η HSBC ολοκλήρωσε την ιδιωτικοποίηση της Hang Seng Bank στις 26 Ιανουαρίου, με τις μετοχές της τελευταίας να διαγράφονται στη συνέχεια από το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 8% το πρώτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, στα 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως και τα λειτουργικά έξοδα, τα οποία επίσης αυξήθηκαν κατά 8%, λόγω των επιπτώσεων του πληθωρισμού, των συναλλαγματικών ισοτιμιών, των υψηλότερων προγραμματισμένων δαπανών και των αμοιβών που συνδέονται με την απόδοση.

Ο δανειστής υπογράμμισε τους κινδύνους που απορρέουν από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, του αυξημένου πληθωρισμού και της σημαντικής επιβράδυνσης του ΑΕΠ, προειδοποιώντας ότι, εάν αυτοί οι παράγοντες τεθούν σε εφαρμογή, θα μπορούσε να υπάρξει αρνητική επίδραση «μεσαίου έως υψηλού μονοψήφιου ποσοστού» στα κέρδη προ φόρων.

Ενώ η HSBC διατήρησε τον στόχο της για απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) – ένα μέτρο κερδοφορίας – στο 17%, προειδοποίησε ότι, εάν υλοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την κρίση στη Μέση Ανατολή, η RoTE, εξαιρουμένων των σημαντικών στοιχείων, θα μπορούσε να πέσει κάτω από το 17% το 2026. Η ετήσια RoTE κατά το τρίμηνο που αναφέρθηκε ήταν 17,3%.

Το διοικητικό συμβούλιο της HSBC ενέκρινε επίσης το πρώτο ενδιάμεσο μέρισμα για το 2026, ύψους 10 σεντ ανά μετοχή.