Ευρωαγορές: Ράλι στις αυτοκινητοβιομηχανίες, μετά το deal ΗΠΑ – Ιαπωνίας

Τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν άνοδο, στον απόηχο της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας. Ράλι οι μετοχές αυτοκινήτου

Χρηματιστήρια © 123RF

Άνοδο καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας των ΗΠΑ με την Ιαπωνία με τον Τραμπ να κάνει λόγο για μια τεράστια συμφωνία». Οι μετοχές των κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών της Ευρώπης σημειώνουν άνοδο την Τετάρτη, αφού η εμπορική συμφωνία-μπλοκ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας αύξησε τις ελπίδες για μια δασμολογική υπέρβαση για άλλους μεγάλους εξαγωγείς.

  • Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 1,01% στις 549 μονάδες με τον ευαίσθητο στους δασμούς κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να σημειώνει άλμα 3,5%.
  • Ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,61% στις 24.167 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 1,03% στις 7.822μονάδες.
  • Στη Βρετανία ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,39% στις 9.058 μονάδες.
  • Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κινείται ανοδικά κατά 0,97% στις 32.193 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,51%.

Η συμφωνία Ιαπωνίας – ΗΠΑ αναμένεται να σημαίνει ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στα εισαγόμενα ιαπωνικά οχήματα και εξαρτήματα θα μειωθούν στο 15%, μια σημαντική μείωση από το υφιστάμενο ποσοστό 25% που επιβάλλεται σε όλες τις χώρες.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shigeru Ishiba χαιρέτισε την εμπορική συμφωνία, λέγοντας ότι σηματοδοτεί «το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών που έχουν εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ», σύμφωνα με το Reuters.

Άλμα καταγράφουν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών

Οι γερμανικές Volkswagen, BMW και Mercedes-Benz Group  σημείωσαν άνοδο άνω του 4% στην είδηση, λίγο μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών. Η πολυτελής αυτοκινητοβιομηχανία Porsche σημείωσε άνοδο 7,1%. Η γαλλική εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Valeo σημείωσε άνοδο 4%, ενώ η εταιρεία κατασκευής τζιπ Stellantis ενισχύθηκε περίπου 5,4%.

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας θεωρείται ευρέως ως έντονα ευάλωτος στους δασμούς, ιδίως δεδομένης της μεγάλης παγκοσμιοποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού και της μεγάλης εξάρτησης από κατασκευαστικές δραστηριότητες σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

Στην Ιαπωνία, οι εξαγωγές αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, αντιπροσωπεύοντας το 28,3% του συνόλου των αποστολών το 2024, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία.

Ο οικονομολόγος της Citi Katsuhiko Aiba δήλωσε ότι η συμφωνία της Ουάσιγκτον και του Τόκιο για τη μείωση των αμοιβαίων δασμών και των δασμών αυτοκινήτων στο 15% θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία των συνομιλιών με άλλους μεγάλους εξαγωγείς αυτοκινήτων.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δασμοί αυτοκινήτων μειώθηκαν χωρίς ανώτατο όριο στις εξαγωγές αυτοκινήτων για μια σημαντική χώρα εξαγωγής αυτοκινήτων, γεγονός που μπορεί να έχει επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και τη Νότια Κορέα», δήλωσε ο Aiba σε ερευνητικό σημείωμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί εδώ και καιρό να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη μείωση των δασμών αυτοκινήτων.

Ο Τραμπ, ωστόσο, προσπάθησε πρόσφατα να αυξήσει την πίεση στο μπλοκ των 27 κρατών-μελών απειλώντας να αυξήσει τις εισφορές στις εισαγωγές της ΕΕ στις ΗΠΑ στο 30% από την 1η Αυγούστου, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν από αυτό το χρονικό διάστημα.

Βουτιά 7% για τις μετοχές της Nokia

Στο μεταξύ, οι μετοχές του φινλανδικού γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Nokia υποχώρησαν κατά 7% στις πρώτες συναλλαγές της Τετάρτης, αφού η εταιρεία εξέδωσε προειδοποίηση για τα κέρδη της. Η Nokia μείωσε το εύρος των προβλέψεων για τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη της σε 1,6 δισ. ευρώ έως 2,1 δισ. ευρώ (1,9 δισ. δολάρια έως 2,5 δισ. δολάρια). Προηγουμένως ανέμενε ότι το ποσό θα κυμαινόταν μεταξύ 1,9 δισ. ευρώ και 2,4 δισ. ευρώ.

«Δεδομένου ότι η Nokia παρείχε καθοδήγηση τον Ιανουάριο για το σύνολο του έτους 2025, δύο αντίξοοι άνεμοι εκτός του ελέγχου της επηρεάζουν τις προοπτικές για το 2025», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αργά την Τρίτη.

«Ο μεγαλύτερος αντίξοος άνεμος είναι οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις (ιδιαίτερα το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ), μια αρνητική επίπτωση περίπου 230 εκατ. ευρώ … Επίσης, το σημερινό τιμολογιακό τοπίο αναμένεται να επηρεάσει τα λειτουργικά κέρδη για το σύνολο του έτους κατά 50 έως 80 εκατ. ευρώ», προστίθεται στην ανακοίνωση.