Αυξήθηκε σήμερα Δευτέρα το πετρέλαιο ανακτώντας τις απώλειές του και ενώ οι επενδυτές επικεντρώνονται στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τους δασμούς.
Υπενθυμίζουμε πως οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν σε πιθανές συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, οι οποίες θα μπορούσαν να μετριάσουν τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών και καταναλωτών πετρελαίου στον κόσμο.
Το πετρέλαιο Brent αυξήθηκε κατά 0,96 δολάρια ή 0,58% στα 63,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό πετρέλαιο West Texas Intermediate διαμορφώθηκε στα 59,51 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,61 δολαρίων ή 1,04%. Και τα δύο συμβόλαια έχασαν περίπου 4% την Παρασκευή, καταλήγοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.
«Η πτώση των τιμών την περασμένη εβδομάδα οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην εκεχειρία στη Γάζα και στην επιστροφή της αστάθειας στο εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας πριν από την προθεσμία της 10ης Νοεμβρίου για την εμπορική εκεχειρία», δήλωσε ο αναλυτής ενέργειας της DBS, Σουβρό Σαρκάρ.
Το ξεπούλημα στις αγορές φαίνεται τώρα να περιορίζεται από την προθυμία και των δύο μερών να διαπραγματευτούν, είπε, προσθέτοντας ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές εξαρτώνται από το τελικό αποτέλεσμα των εμπορικών συνομιλιών.
Οι εμπορικές εντάσεις οξύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αφότου η Κίνα επέκτεινε τους ελέγχους στις εξαγωγές σπάνιων γαιών. Σε απάντηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι θα επιβάλει δασμούς 100% στις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.
Μια αναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Κινέζικου προέδρου Σι Τζινπίνγκ αργότερα αυτόν τον μήνα δεν είναι δεδομένη, αφού ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει λόγος να συναντηθεί με τον ομόλογό του. Ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ δήλωσε την Κυριακή ότι η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στη Νότια Κορέα, στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.
Οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, εν μέσω της κορύφωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Από την πλευρά της ζήτησης, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 11,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων.