Ευρωαγορές: Κέρδη με στήριξη από τον κλάδο τροφίμων

Πράσινα τα ταμπλό στις ευρωαγορές, με τα τρόφιμα, τα ποτά και τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία να σπρώχνουν τις μετοχές

Ευρωαγορές, Χρηματιστήριο Λονδίνου © EPA/ANDY RAIN

Ημέρα κερδών για τις ευρωαγορές η σημερινή, με τις μετοχές του κλάδου των τροφίμων και των ποτών να πρωταγωνιστούν.

Ο γενικός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 571,66 μονάδες +0,69%) ενώ ανοδική πορεία σημείωσαν και τα τρία μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: ο αγγλικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 9.436,09 μονάδες (+0,12%), ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 8.188,59 μονάδες (+1,38%) και ο γερμανικός δείκτης DAX σκαρφάλωσε στις 24.272,19 μονάδες (+0,38%). Στην περιφέρεια ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 15.645,80 μονάδες (+0,48%) και ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 42.374,18 μονάδες (+1,12%).

Η ώθηση που παρατηρούμε στον γαλλικό δείκτη ήρθε μετά από την επιτυχή κατάργηση της ψήφου εμπιστοσύνης κατά της νέας κυβέρνησης της χώρας την Πέμπτη.

Είναι έως τώρα μια εβδομάδα με αστάθεια για τις ευρωαγορές, με ορισμένους δείκτες να άγγιξαν την Τρίτη τα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων, προτού αντιστρέψουν την πορεία τους και διαπραγματευτούν υψηλότερα την Τετάρτη, με τις μάρκες πολυτελείας να πρωταγωνιστούν στα κέρδη.

Οι μετοχές που ξεχώρισαν στις ευρωαγορές

Οι μετοχές που σχετίζονται με τα τρόφιμα και τα ποτά ηγήθηκαν των κερδών την Πέμπτη, με τον δείκτη Stoxx Food & Beverage να σημειώνει άνοδο άνω του 4% μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης. Η μετοχή της Nestle σημείωσε άνοδο 9,3% αφότου ο γίγαντας των καταναλωτικών αγαθών ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις θέσεις εργασίας. Περίπου 12.000 θέσεις εργασίας σε υπαλλήλους γραφείου πρόκειται να καταργηθούν, με περαιτέρω μείωση 4.000 θέσεων εργασίας να αναμένεται τα επόμενα δύο χρόνια.

Εξετάζοντας μεμονωμένες μετοχές, οι μετοχές της γερμανικής εταιρείας βιοεπιστημών Sartorius έκλεισαν με άνοδο 7,6%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση εσόδων και κερδοφορίας. Τα έσοδα από πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 7,5% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

Οι μετοχές της Nordea Bank έφτασαν επίσης σε ιστορικά υψηλά σήμερα, κλείνοντας με άνοδο 3,5%, καθώς τα έσοδα από δανεισμό ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Τα στεγαστικά και εταιρικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση, με τα πρώτα να οφείλονται στην ανάπτυξη στη Σουηδία και σε μια πρόσφατη εξαγορά στη Νορβηγία, όπως ανέφερε η εταιρεία.

Η Whitbread, ιδιοκτήτρια του Premier Inn, μειώθηκαν κατά 10% μετά την ανακοίνωση μείωσης των κερδών και της ανάπτυξης.

Στα εταιρικά νέα, μετά την ολλανδική κατάσχεση της κινεζικής εταιρείας ημιαγωγών Nexperia, η BMW δήλωσε ότι το δίκτυο προμηθευτών της έχει επηρεαστεί. Η τιμή της μετοχής της, ωστόσο, αυξήθηκε κατά 0,8%.

Τα μηνιαία στοιχεία για την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να μειώσουν περαιτέρω το ηθικό, καθώς στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά το μικρό ποσοστό του 0,1% τον Αύγουστο.

Το κόστος δανεισμού της βρετανικής κυβέρνησης μειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να καταγράφεται τελευταία φορά στα 4,502%. Η βρετανική λίρα αυξήθηκε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, διαπραγματευόμενη στα 1,340 δολάρια.

Αλλού, η ελβετική κυβέρνηση μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2026 στο 0,9%, καθώς οι δασμοί του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επηρέασαν την οικονομία της χώρας, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές.