Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου σημείωσαν σημαντική άνοδο την Τετάρτη, καθώς οι αγορές ενέργειας προσπαθούν να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις της έντασης στον Περσικό Κόλπο. Οι επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων κοντά στις ακτές του Ιράν και οι απειλές για τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ συγκρούονται με τις προσπάθειες των χωρών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να σταθεροποιήσουν την αγορά μέσω απελευθέρωσης στρατηγικών αποθεμάτων.
Η άνοδος του πετρελαίου εν μέσω γεωπολιτικής έντασης
Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν πάνω από 5% την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τις απειλές κατά δεξαμενόπλοιων στα Στενά του Ορμούζ, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη στην ιστορία απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).
Το διεθνές σημείο αναφοράς Brent ενισχύθηκε κατά 5,4%, στα 92,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο WTI σημείωσε άνοδο 5,4% και διαμορφώθηκε στα 88 δολάρια.
Η ανοδική κίνηση σημειώθηκε μετά από επιθέσεις σε εμπορικά πλοία κοντά στις ακτές του Ιράν, γεγονός που προκάλεσε σοβαρές διαταραχές στη ναυσιπλοΐα δεξαμενόπλοιων και φορτηγών πλοίων στα κρίσιμα Στενά του Ορμούζ, από το οποίο διέρχεται μεγάλο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.
Ιστορική παρέμβαση για το πετρέλαιο από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας
Σε μια προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων στην αγορά ενέργειας, οι χώρες-μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συμφώνησαν να απελευθερώσουν 400 εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματά τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τέτοια παρέμβαση στην ιστορία του οργανισμού.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ, τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά πετρελαίου είναι πρωτοφανείς σε κλίμακα. Όπως σημείωσε, η συλλογική αντίδραση των κρατών-μελών αποτελεί επίσης μια πρωτοφανή ενέργεια.
«Οι αγορές πετρελαίου είναι παγκόσμιες και συνεπώς η απάντηση σε μεγάλες διαταραχές πρέπει να είναι επίσης παγκόσμια», δήλωσε ο Μπιρόλ, υπογραμμίζοντας ότι η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί τον βασικό σκοπό ύπαρξης του οργανισμού.
🎥
The rich world just made the biggest intervention in oil markets in modern history.
So why did crude prices barely budge?
Here’s my 10m primer on the plumbing of the global economy and the surprisingly simple mathematics underlying the energy shock of 2026👇 pic.twitter.com/D6WfN277Om— Ed Conway (@EdConwaySky) March 11, 2026
Πετρέλαιο: Κλιμάκωση της έντασης γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
Την ίδια ώρα, η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμερικανικές δυνάμεις βύθισαν αρκετά ιρανικά πλοία κοντά στο Στενά του Ορμούζ, μεταξύ των οποίων και 16 σκάφη που φέρονται να χρησιμοποιούνταν για την τοποθέτηση ναρκών.
Παράλληλα, η βρετανική υπηρεσία θαλάσσιας ασφάλειας UKMTO ανακοίνωσε ότι τρία εμπορικά πλοία κοντά στις ακτές του Ιράν επλήγησαν από βλήματα. Ένα από τα πλοία δέχθηκε επίθεση μέσα στα Στενά του Ορμούζ, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Επιπλέον, οι αρχές στο Ντουμπάι ανέφεραν ότι δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατέπεσαν κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της πόλης, τραυματίζοντας τέσσερα άτομα. Ο εναέριος χώρος της περιοχής έκλεισε προσωρινά για λόγους ασφαλείας.
Το μέλλον του πετρελαίου εξαρτάται από τη διάρκεια του πολέμου
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η πορεία των τιμών του πετρελαίου θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Η Σάσα Φος, αναλύτρια ενεργειακών αγορών στη Marex, σημείωσε ότι η απελευθέρωση αποθεμάτων από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας μπορεί να προσφέρει μόνο προσωρινή ανακούφιση στις αγορές. Όπως τόνισε, το βασικό ζήτημα είναι η επαναλειτουργία του Στενού του Ορμούζ και η αποκατάσταση της κανονικής ροής πετρελαίου.
Η ίδια προειδοποίησε ότι αν η σύγκρουση δεν αποκλιμακωθεί σύντομα, οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να ξεπεράσουν ξανά τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Ανάλογες εκτιμήσεις διατυπώνουν και άλλοι αναλυτές της αγοράς, οι οποίοι θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο περαιτέρω ανόδου των τιμών εάν η ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν παραταθεί.
Ο Πολ Γκούντεν, επικεφαλής παγκόσμιων φυσικών πόρων στην εταιρεία Ninety One, σημείωσε ότι ακόμη και σε περίπτωση αποκλιμάκωσης τις επόμενες εβδομάδες, οι τιμές δύσκολα θα επιστρέψουν στα επίπεδα των 60–70 δολαρίων που καταγράφονταν νωρίτερα μέσα στο έτος. Αντίθετα, μια παρατεταμένη κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές ακόμη και πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, μέχρις ότου η αυξημένη τιμή περιορίσει τη ζήτηση.