Καμπανάκι από τον CEO της Exxon Mobil για εκτίναξη των τιμών πετρελαίου

Ο CEO της Exxon Mobil προειδοποιεί ότι η αγορά δεν έχει δει ακόμη τον πλήρη αντίκτυπο του πολέμου του Ιράκ, βλέπει εκτίναξη των τιμών

Πετρέλαιο © Freepik

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon Mobil, Ντάρεν Γουντς, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η αγορά δεν έχει αφομοιώσει ακόμη τον πλήρη αντίκτυπο της άνευ προηγουμένου διακοπής του εφοδιασμού πετρελαίου που προκάλεσε ο πόλεμος με το Ιράν και το κλείσιμο των Στενών  του Ορμούζ.

Η διακοπή έχει μετριαστεί από τον μεγάλο αριθμό φορτωμένων πετρελαιοφόρων που βρίσκονταν σε διαμετακόμιση κατά τον πρώτο μήνα του πολέμου, δήλωσε ο Γουντς στους επενδυτές κατά την τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Exxon. Έχουν επίσης αποδεσμευτεί στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου και έχουν μειωθεί τα εμπορικά αποθέματα, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Μία από αυτές τις πηγές εφοδιασμού θα εξαντληθεί καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, δήλωσε ο Γουντς. Οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν τότε, καθώς τα Στενά παραμένουν κλειστά, πρόσθεσε.

«Είναι προφανές στους περισσότερους ότι, αν εξετάσει κανείς την άνευ προηγουμένου διακοπή της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, η αγορά δεν έχει δει ακόμη τον πλήρη αντίκτυπο αυτού», δήλωσε ο Γουντς.

«Θα ακολουθήσουν και άλλα, αν τα Στενά παραμείνουν κλειστά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil.

Οι συναλλαγές σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου παρουσίασαν μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν λόγω του κινδύνου κλιμάκωσης και στη συνέχεια έπεσαν απότομα λόγω των ελπίδων για ειρήνη, πριν επαναλάβουν τον κύκλο. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο υποχώρησε περισσότερο από 3% την Παρασκευή στα 101,38 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το διεθνές δείκτη αναφοράς Brent υποχώρησε κατά περίπου 2% στα 108 δολάρια.

Αυτές οι τιμές συνάδουν με τα ιστορικά επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην έκταση της αναστάτωσης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Γουντς.

Ο Γουντς αναμένει ότι οι ροές πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο θα ομαλοποιηθούν σε ένα ή δύο μήνες μετά την επαναλειτουργία του στενού. Τα δεξαμενόπλοια πρέπει να επανατοποθετηθούν, η συσσώρευση παραγγελιών πρέπει να διεκπεραιωθεί και χρειάζεται χρόνος για να φτάσουν τα πλοία στους προορισμούς τους, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος.

Οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία θα πρέπει να αναπληρώσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα και τα εμπορικά τους αποθέματα, εάν τα αποθέματα εξαντληθούν όταν τελειώσει η σύγκρουση, τόνισε ο Γουντς. Αυτό θα φέρει περισσότερη ζήτηση στην αγορά και θα ασκήσει ανοδική πίεση στις τιμές, είπε.

Η Exxon προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η παραγωγή της στη Μέση Ανατολή θα μειωθεί κατά 750.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με το 2025, εάν τα Στενά παραμείνουν κλειστά κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Η διακίνηση προς τα διυλιστήριά της σε όλο τον κόσμο θα μειωθεί κατά 3% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Περίπου το 15% της συνολικής παραγωγής της Exxon έχει επηρεαστεί από το κλείσιμο του στενού, ανέφερε ο Woods στο CNBC την Παρασκευή.

Οι ιρανικές επιθέσεις στον κόμβο εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ προκάλεσαν ζημιές σε δύο γραμμές παραγωγής στις οποίες η Exxon έχει συμμετοχή, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις αρχές Απριλίου. Οι γραμμές αυτές αντιπροσώπευαν περίπου το 3% της παραγωγής της Exxon στον τομέα της εξόρυξης το 2025.

Οι μετοχές της Exxon σημείωσαν πτώση περίπου 1% στις μεσημεριανές συναλλαγές. Ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί κατά περίπου 57% από την έναρξη του πολέμου έως την τιμή κλεισίματος της Πέμπτης, η μετοχή της Exxon παρέμεινε σταθερή κατά την ίδια περίοδο.

Exxon Mobil: Καθαρά κέρδη 4,2 δισ. στο πρώτο τρίμηνο

Η Exxon Mobil ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα προσαρμοσμένα κέρδη του α’ τριμήνου παρά τις διαταραχές από τον πόλεμο του Ιράν.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη στο πρώτο έτους ήταν 1,16 δολ. ανά μετοχή, πάνω από την εκτίμηση για 1 δολάριο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το LSEG.

Το προσαρμοσμένο ποσό δεν περιλαμβάνει ζημιές 700 εκατ. δολάρια από φορτία που δεν μπορούσαν να παραδοθούν λόγω του πολέμου.

Εξαιρώντας τον αντίκτυπο από κάποια χρηματοοικονομικά παράγωγα, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 2,09 δολ. ανά μετοχή. Τα καθαρά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο έφτασαν τα  4,2 δισ. δολ. από 7,7 δισ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αυτό είναι το χαμηλότερο μέγεθος από το α’ τρίμηνο του 2021.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon, Ντάρεν Γουντς, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι ισχυρότερη απ’ ό,τι ήταν πριν από λίγα χρόνια. «Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή δοκίμασαν αυτή τη δύναμη, με την ασφάλεια των ανθρώπων μας να παραμένει η κορυφαία μας προτεραιότητα», σημείωσε.