Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο, σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια

Τραμπ και Σι συμφώνησαν να παραμείνουν ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ, συγκρατώντας το πετρέλαιο. Στα 106 δολάρια το Brent

Πετρέλαιο © Freepik

Σε επίπεδα πέριξ των 100 δολαρίων σταθεροποιήθηκαν οι διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο σήμερα Πέμπτη, καθώς οι αγορές αντέδρασαν θετικά στη δήλωση του Λευκού Οίκου ότι οι Πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν στην ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ.

Η διασφάλιση της ελεύθερης ροής ενέργειας από το κρίσιμο αυτό πέρασμα θεωρείται κομβική για την παγκόσμια οικονομία, ειδικά εν μέσω της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην αγορά των ενεργειακών εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν σήμερα ανοδική πορεία, αντανακλώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την προσφορά εν μέσω των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο τύπου WTI σημείωσε άνοδο 0,5%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 101,5  δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου Brent ακολούθησε παρόμοια τάση ενισχυμένο κατά 0,47%, φτάνοντας στα 106,04 δολάρια ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Σι εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση της Κίνας στη στρατιωτικοποίηση των Στενών, καθώς και σε οποιαδήποτε απόπειρα επιβολής διοδίων για τη διέλευση των πλοίων. Παράλληλα, ο Κινέζος ηγέτης φέρεται να εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά αμερικανικού πετρελαίου, αν και τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης κράτησαν χαμηλούς τόνους, εστιάζοντας γενικότερα στην ανταλλαγή απόψεων για τη διεθνή κατάσταση.

Η σταθεροποίηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) υπογραμμίζουν το βαρύ τίμημα του πολέμου στο Ιράν. Ο ΟΠΕΚ προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τη ζήτηση το 2026, ενώ η παραγωγή του καρτέλ έχει καταρρεύσει κατά 30% από την έναρξη των εχθροπραξιών στα τέλη Φεβρουαρίου. Μάλιστα, η τελευταία έκθεση του οργανισμού αναμένεται να είναι και η τελευταία που περιλαμβάνει στοιχεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία αποχώρησαν από το καρτέλ την 1η Μαΐου.

Από την πλευρά του, ο IEA προειδοποίησε ότι οι απώλειες προσφοράς από τα Στενά του Ορμούζ εξαντλούν τα παγκόσμια αποθέματα με ρυθμούς ρεκόρ. Με τη συνολική απώλεια παραγωγής από τον Κόλπο να ξεπερνά πλέον το ένα δισεκατομμύριο βαρέλια, οι αναλυτές προειδοποιούν για αυξημένη μεταβλητότητα των τιμών καθώς πλησιάζει η κορύφωση της καλοκαιρινής ζήτησης.