Αντίρροπες κινήσεις σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές, καθώς η Wall Street αξιολογεί τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, αλλά και αναμένει τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό που παρακολουθεί στενά η Fed.
Ο Dow Jones ενισχύεται 0,47% στις 51.805 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,20% στις 7.515 μονάδες Nasdaq τσιμπά 0,26% στις 26.448 μονάδες.
Η κατασκευάστρια μικροτσίπ Micron Technology σημειώνει άνοδο 5%, εν αναμονή της ανακοίνωσης τριμηνιαίων αποτελεσμάτων την Τετάρτη. Αντίθετα, η SpaceX υποχωρεί 5%, στην τρίτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών.
Το πετρέλαιο Brent έχει γυρίσει σε αρνητικό έδαφος, αφού οι μεσολαβητές από το Κατάρ και το Πακιστάν δήλωσαν ότι Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν σε οδικό χάρτη για την επίτευξη τελικής συμφωνίας μέσα στις επόμενες 60 ημέρες.
Τα διεθνή συμβόλαια Brent για τον Αύγουστο υποχωρούν κατά 2,5% στα 78,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI για τον Ιούλιο διαπραγματεύεται 1,5% χαμηλότερα, στα 75,4 δολάρια το βαρέλι.
Οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ ανέκαμψαν την Πέμπτη μετά το sell-off της Τετάρτης, το οποίο είχε προκληθεί από την αβεβαιότητα των επενδυτών σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Η ανάκαμψη της Πέμπτης — με πρωταγωνίστριες τις μετοχές των εταιρειών μικροτσίπ — βοήθησε τους δείκτες να ολοκληρώσουν την εβδομάδα με κέρδη.
Ο S&P 500 ενισχύθηκε σχεδόν κατά 1% μέσα στην εβδομάδα, καταγράφοντας την 11η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 12. Ο Dow Jones κέρδισε επίσης περίπου 1%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο άνω του 2%. Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά παρέμεινε κλειστή την Παρασκευή λόγω της αργίας Juneteenth.
Ημέρα δοκιμασίας για τις αγορές αυτή την εβδομάδα θα είναι η Πέμπτη, καθώς δημοσιεύονται τα στοιχεία του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) Μαΐου, που αποτελεί το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed. Ακόμη και εξαιρώντας τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός δείκτης PCE αναμένεται να αυξηθεί σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα της FactSet.
Μετά τη «σκληρή» στάση που υιοθέτησε η Fed στην πρόσφατη συνεδρίασή της, οι προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων μετατέθηκαν για νωρίτερα, ακόμη και για τον Οκτώβριο. Οι επενδυτές παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή κάθε στοιχείο πληθωρισμού που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα ενδέχεται σύντομα να ξεκινήσει νέο κύκλο αυξήσεων επιτοκίων.
Παρότι ο Tom Lee της Fundstrat Global Advisors πιστεύει ότι αρκετοί παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την αγορά αργότερα μέσα στο έτος — όπως η εφαρμογή νέων ομάδων εργασίας στη Fed και οι επιπτώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες από το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ — εκτιμά ότι το περιβάλλον παραμένει θετικό.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αργότερα φέτος θα υπάρξει μια απότομη αλλαγή στις συνθήκες της αγοράς, που θα μοιάζει πολύ με bear market, αλλά δεν θέλουμε να βιαστούμε να πούμε ότι η αγορά έχει φτάσει στην κορυφή της», δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη. «Πιστεύω ότι οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές για τις μετοχές».
