Η επιστροφή των αγοραστών στον τραπεζικό κλάδο έδωσε τον τόνο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, οδηγώντας το Χρηματιστήριο Αθηνών μία ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 2.500 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.492 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 1,49%, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 256 εκατ. ευρώ, αισθητά χαμηλότερα από τα επίπεδα της προηγούμενης ημέρας, όταν οι μαζικές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες είχαν εκτοξεύσει τον τζίρο πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες ανέκτησαν σημαντικό μέρος των πρόσφατων απωλειών. Η Εθνική Τράπεζα ενισχύθηκε κατά 3,26%, η Eurobank κατά 2,61% και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,94%, συμβάλλοντας καθοριστικά στη βελτίωση της εικόνας της αγοράς.
Ισχυρή ήταν και η παρουσία των μη τραπεζικών blue chips. Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 20,02 ευρώ, επίπεδο που αποτελεί υψηλό δεκαοκτώ ετών, ενώ η Motor Oil κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στα 50,50 ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη διατηρούμενη επενδυτική εμπιστοσύνη προς τον ενεργειακό όμιλο. Θετικά κινήθηκαν επίσης η ΕΥΔΑΠ, η οποία ανέκαμψε στα 11,20 ευρώ με άνοδο 2,38%, η Coca-Cola HBC με κέρδη 1,78% και η ΔΕΗ, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,26% μετά τη νέα πιστοληπτική αναβάθμιση από τη Fitch.
Το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν περιορίστηκε στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η AKTOR παρέμεινε στο επίκεντρο της προσοχής, ενώ θετική εικόνα παρουσίασαν ακόμη η Bally’s, η Titan, ο ΑΔΜΗΕ και άλλες εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και ενεργό επενδυτικό πρόγραμμα, στοιχείο που υποδηλώνει ότι μέρος των κεφαλαίων επιστρέφει σε επιχειρήσεις με μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
Το ενδιαφέρον της αγοράς μετατοπίζεται πλέον στην περίοδο ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου, μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου και των πρόσφατων placements. Η αυλαία ανοίγει την Τρίτη 28 Ιουλίου με τις ElvalHalcor και Safe Bulkers. Την Τετάρτη 29 Ιουλίου ακολουθούν η Τράπεζα Πειραιώς, ο ΟΤΕ και η Noval Property, ενώ η Πέμπτη 30 Ιουλίου αναμένεται να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς δημοσιεύουν αποτελέσματα η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα, η Optima Bank, η Titan, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια και η Μοτοδυναμική. Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώνεται την Παρασκευή 31 Ιουλίου με την Alpha Bank, καθώς και τις MIG και Mermeren Kombinat.
Οι προσδοκίες για τον τραπεζικό κλάδο παραμένουν υψηλές. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα εμφανίσουν συνολικά καθαρά κέρδη περίπου 1,3 δισ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο του 2026, αυξημένα κατά 3% σε ετήσια βάση και κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η πιστωτική επέκταση εξακολουθεί να στηρίζει τα καθαρά έσοδα από τόκους, αντισταθμίζοντας την επίδραση της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, ενώ σημαντική ώθηση στις προμήθειες δίνουν οι νέες χρηματοδοτήσεις, η διαχείριση κεφαλαίων και οι εργασίες επενδυτικής τραπεζικής.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα με άνοδο 1,86%, διατηρώντας τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση και αφήνοντας την αγορά να εισέρχεται σε μια περίοδο όπου οι εταιρικές επιδόσεις θα αποτελέσουν τον βασικό καταλύτη για την πορεία των μετοχών.
