Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφεται στις διεθνείς αγορές ομολόγων μετά το ισχυρό sell off των προηγούμενων ημερών, καθώς η παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών περιόρισε τις πιέσεις στους μακροπρόθεσμους κρατικούς τίτλους και έδωσε προσωρινή ανάσα στους επενδυτές.
Σύμφωνα με το Reuters, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει το μέγεθος των επαναγορών μακροπρόθεσμου χρέους, επιχειρώντας να ανακόψει την απότομη άνοδο των αποδόσεων που είχε οδηγήσει το 30ετές αμερικανικό ομόλογο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.
Το ύψος των επαναγορών για μακροπρόθεσμους τίτλους αυξάνεται σε τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια ανά πράξη από 2 δισ. δολάρια, σε μια σαφή ένδειξη ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για τις επιπτώσεις της αναταραχής στην αγορά κρατικού χρέους.
Η αντίδραση ήταν άμεση. Η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε στο 5,1869%, μετά από πτώση εννέα μονάδων βάσης την Τετάρτη, ενώ το 10ετές κινήθηκε στο 4,6427%, έχοντας χάσει πέντε μονάδες βάσης στην προηγούμενη συνεδρίαση. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η απόδοση του 30ετούς είχε προσεγγίσει το 5,34%, υψηλό σχεδόν δύο δεκαετιών.
Η βελτίωση δεν περιορίστηκε στις ΗΠΑ. Στην Ιαπωνία, οι αποδόσεις υποχώρησαν επίσης από πολυετή υψηλά, με το 40ετές κρατικό ομόλογο στο 4,055%, χαμηλότερα κατά 9,5 μονάδες βάσης, και το 30ετές στο 3,995%, με πτώση 8,5 μονάδων βάσης.
Στην Ευρώπη, τα futures των γερμανικών και γαλλικών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν υψηλότερα, ένδειξη αποκλιμάκωσης και στις αντίστοιχες αποδόσεις.
Το χρέος των 40 τρισ. δολαρίων στο επίκεντρο
Οι πιέσεις που προηγήθηκαν στις αγορές ομολόγων δεν ήταν τυχαίες. Στο επίκεντρο των ανησυχιών βρίσκονται τα διογκούμενα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ, ο μεγάλος όγκος νέων εκδόσεων κρατικού χρέους, ο επίμονος πληθωρισμός και οι αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Στο ήδη επιβαρυμένο σκηνικό προστέθηκαν και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου λόγω της σύγκρουσης με το Ιράν.
Την πίεση εντείνει το γεγονός ότι το αμερικανικό δημόσιο χρέος ξεπέρασε για πρώτη φορά το ορόσημο των 40 τρισ. δολαρίων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, μετά την τελευταία έκδοση τίτλων την Τρίτη, το ομοσπονδιακό χρέος διαμορφώθηκε στα 40,047 τρισ. δολάρια. Η αύξησή του συνδέεται με τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης δαπανών, μεταξύ άλλων για υγεία και κοινωνική ασφάλιση, αλλά και με το ολοένα υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του ίδιου του χρέους.
Η εξέλιξη αυτή εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί παρά την πρόσφατη αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Ο Eric Robertsen της Standard Chartered εκτίμησε ότι οι αποδόσεις είχαν φτάσει σε επίπεδα που προκάλεσαν έντονη ανησυχία στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι αυξημένες επαναγορές ομολόγων μπορεί να προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν τη βασική αιτία των πιέσεων: τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες δανεισμού της Ουάσιγκτον.
Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων άσκησε παράλληλα πιέσεις στο δολάριο, με τον δείκτη του αμερικανικού νομίσματος να κινείται κοντά στις 98,87 μονάδες, περίπου σε χαμηλό δυόμισι μηνών. Για τις αγορές, επομένως, η παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών λειτουργεί προς το παρόν ως ανάχωμα, όμως το κρίσιμο ερώτημα παραμένει εάν μπορεί να συγκρατήσει μόνιμα το κόστος δανεισμού σε μια οικονομία με δημόσιο χρέος άνω των 40 τρισ. δολαρίων και επίμονες δημοσιονομικές πιέσεις.
