Οι ασιατικές αγορές αντιστέκονται στην “καταιγίδα” των ομολόγων, οριακή πτώση για το πετρέλαιο

Οι ασιατικές μετοχές αντέχουν εν μέσω «τέλειας καταιγίδας» στην αγορά ομολόγων. Το πετρέλαιο υποχωρεί ελαφρώς αλλά παραμένει ψηλά

Ασιατικά χρηματιστήρια © EPA/KIMIMASA MAYAMA

Οι ασιατικές αγορές διατήρησαν την ψυχραιμία τους την Παρασκευή, καθώς οι αδιάκοπες ρευστοποιήσεις ομολόγων ώθησαν τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας σε υψηλά δύο δεκαετιών, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού παγκοσμίως και απειλώντας τις υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών.

Ωστόσο, η επιστροφή της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι έχει ενισχύσει τους φόβους για τον πληθωρισμό, ενισχύοντας τα στοιχήματα για πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, μετά την πρώτη τέτοια κίνηση εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, και θέτοντας το δολάριο σε τροχιά εβδομαδιαίας ανόδου 1%.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ, αν και πίσω από τη δημοσιότητα της συνάντησης υπάρχουν μέχρι στιγμής ελάχιστες ενδείξεις για σημαντικές εξελίξεις στα δύσκολα ζητήματα της τεχνητής νοημοσύνης, του εμπορίου, της Ταϊβάν ή του πολέμου με το Ιράν.

Αυτή τη στιγμή στα ασιατικά χρηματιστήρια, ο ASX 200 στην Αυστραλία υποχωρεί κατά 37 μονάδες (-0,43%) στις 8.665 μονάδες, ενώ ο Nikkei ενισχύεται κατά 850,21 μονάδες (+1,30%) στις 66.364,20 μονάδες. Ο Nifty 50 στην Ινδία σημειώνει οριακή πτώση 11,50 μονάδων (-0,05%), στις 23.051,60 μονάδες, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά 273,20 μονάδες (-1,10%), στις 24.487,93 μονάδες, ενώ ο Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 48,146 μονάδων (-1,22%), στις 3.888,374 μονάδες.

Τα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου δέχονται πιέσεις από ένα δραματικό κύμα πωλήσεων στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και οι δημοσιονομικές πιέσεις ωθούν τους επενδυτές να απαιτούν ολοένα υψηλότερες αποδόσεις, ιδιαίτερα για τοποθετήσεις σε χρέος μεγάλης διάρκειας.

«Οι αγορές ομολόγων σε όλο τον κόσμο χτυπούν καμπανάκι κινδύνου και το να τις αγνοήσει κανείς θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά δαπανηρό», δήλωσε ο Nigel Green, διευθύνων σύμβουλος της χρηματοοικονομικής συμβουλευτικής εταιρείας deVere Group. «Όταν τα επιτόκια χωρίς κίνδυνο ξεπερνούν το 5% στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, κάθε περιουσιακό στοιχείο στον πλανήτη πρέπει να δικαιολογήσει την τιμή του σε σχέση με αυτό το επίπεδο. Μετοχές, ακίνητα, ιδιωτική πίστη, χρέος αναδυόμενων αγορών. Τίποτα δεν είναι απρόσβλητο» πρόσθεσε.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου, που αποτελεί σημείο αναφοράς, αυξήθηκε κατά 1 μονάδα βάσης, στο 5,1751%, αφού είχε εκτιναχθεί κατά 20 μονάδες βάσης μέσα σε μόλις δύο ημέρες, φτάνοντας σε νέο υψηλό 19 ετών, στο 5,2251%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο δύο ημερών από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όταν οι δασμοί του Τραμπ για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» προκάλεσαν αναστάτωση στις αγορές.

Οι αποδόσεις των 30ετών αμερικανικών ομολόγων παρέμειναν σταθερές στο 5,4671%, αφού είχαν αυξηθεί κατά 16 μονάδες βάσης τις δύο προηγούμενες ημέρες, φτάνοντας στο 5,5016%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2004. Η εξέλιξη αυτή ώθησε τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ στο 7%, επιβαρύνοντας σημαντικά την αγορά κατοικίας.

Τα ασιατικά ομόλογα συνέχισαν το παγκόσμιο κύμα ρευστοποιήσεων, με τις αποδόσεις των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων να φτάνουν στο 3,115%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1996, ενώ οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων ανήλθαν σε επίπεδο-ρεκόρ 2,41%.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά 2 μονάδες βάσης, στο 5,394%.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή, καθώς οι αγορές στάθμισαν το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν έναντι των ανησυχιών ότι η εντεινόμενη επιθετικότητα των Χούθι κατά της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να διαταράξει την προσφορά από τη σημαντική πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Μέσης Ανατολής.

Αυτή την ώρα το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,19 δολάρια (-1,26%) στα 93,42 δολάρια, ενώ το brent σημειώνει πτώση 0,49 δολαρίων (-0,46%), στα 106,11 δολάρια. Το φυσικό αέριο καταγράφει σημαντική πτώση 0,116 δολαρίων (-3,52%) στα 3,181 δολάρια, ενώ η βενζίνη RBOB υποχωρεί κατά 0,0545 δολάρια (-1,53%) στα 3,5101 δολάρια. Τέλος, το πετρέλαιο θέρμανσης/ντίζελ σημειώνει οριακή πτώση 0,0023 δολαρίων (-0,05%), στα 4,728 δολάρια.