Πτωτικά κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, καθώς η νέα άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και το άλμα των τιμών του πετρελαίου επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ανησυχίες ότι το αυξημένο ενεργειακό κόστος θα συντηρήσει τις πληθωριστικές πιέσεις, αναγκάζοντας τη Federal Reserve να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.
Αυτή την ώρα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,18%, στις 51.089,66 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,37%, στις 7.772,96 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει πτώση 0,52%, στις 27.395,17 μονάδες. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,56%, στις 2.777,42 μονάδες.
Στο ταμπλό, τεχνολογία και τράπεζες βρίσκονται εκ νέου υπό πίεση. Οι μετοχές των Intel και Marvell Technology υποχωρούν περισσότερο από 2%, ενώ οι Bank of America και Citigroup χάνουν περίπου 1%. Αντίθετα, η Palantir ενισχύεται κατά 2,37%, μετά την αναβάθμισή της από την Goldman Sachs, ενώ ανοδικά κινούνται και οι μετοχές των ενεργιακών εταιρειών.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου δεν μεταβάλλεται ιδιαίτερα σε ημερήσια βάση10, στο 5,28%, το 2ετές βρίσκεται στο 4,79% και το 30ετές στο 5,65%.
Το πετρέλαιο πιέζει τις μετοχές
Πρόσθετη εστία ανησυχίας αποτελεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται μετά τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν επιθυμεί συμφωνία με το Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το CNBC, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μεγάλης κλίμακας βομβαρδισμούς στην περιοχή.
Το Brent σημειώνει άνοδο περίπου 4%, κοντά στα 104 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI ενισχύεται επίσης κατά περίπου 4%, στα 92 δολάρια.
Παρά τις πιέσεις, οι προσδοκίες για τα εταιρικά αποτελέσματα παραμένουν ισχυρές. Σύμφωνα με τη FactSet, ο εκτιμώμενος ρυθμός αύξησης των κερδών του S&P 500 για το τρίτο τρίμηνο διαμορφώνεται περίπου στο 30%. Εφόσον επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο με αύξηση άνω του 25%. Η Κόρτνεϊ Γκαρσία, ανώτερη σύμβουλος διαχείρισης πλούτου στην Payne Capital Management, εκτίμησε μιλώντας στο CNBC ότι η ισχυρή κερδοφορία μπορεί να στηρίξει τη συνέχεια του χρηματιστηριακού ράλι, ακόμη και με υψηλότερα επιτόκια, εάν τα αποτελέσματα ανταποκριθούν ή ξεπεράσουν τις προσδοκίες.
Σε χαμηλό 3 μηνών οι αιτήσεις ανεργίας
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, δείχνοντας ότι οι απολύσεις παραμένουν περιορισμένες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 2.000, στις 197.000, την εβδομάδα που έληξε στις 3 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα κατά την οποία διατηρήθηκαν κάτω από τις 200.000.
Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, που εξομαλύνει τις εβδομαδιαίες διακυμάνσεις, υποχώρησε στις 198.000, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022. Αντίθετα, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν στα 1,72 εκατ.
