Μια νέα σελίδα για την ελληνική κεφαλαιαγορά ανοίγει η Capital Maritime Financial συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, με την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών να αποκτά ιδιαίτερη οικονομική και συμβολική βαρύτητα.
Το καμπανάκι της έναρξης της συνεδρίασης χτύπησε η Ειρήνη Μαρινάκη, κόρη του γνωστού εφοπλιστή, σηματοδοτώντας την επίσημη χρηματιστηριακή πρεμιέρα της εταιρείας σε μια συγκυρία κατά την οποία η ελληνική αγορά επιχειρεί να ενισχύσει τον ρόλο της ως πόλος προσέλκυσης μεγάλων επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον αποτυπώθηκε στην εντυπωσιακή υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με το ποσό που συγκεντρώθηκε να φτάνει τα 1,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Capital, Γεράσιμος Καλογηράτος.
Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές που δημιουργούνται για το ελληνικό χρηματιστήριο, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα μπορεί πλέον να διεκδικήσει ουσιαστικότερο ρόλο στην προσέλκυση ναυτιλιακών επιχειρήσεων, ενός κλάδου με ισχυρή διεθνή παρουσία και καθοριστική συμβολή στην ελληνική οικονομία.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, ανέδειξε την ιστορική διάσταση της συγκεκριμένης εισαγωγής. Όπως επισήμανε, η Capital αποτελεί την πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία που επιλέγει το Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς να διατηρεί παράλληλη εισαγωγή σε άλλη χρηματιστηριακή αγορά.
Πρόκειται για μια εξέλιξη με ξεχωριστή σημασία, καθώς η ελληνική ναυτιλία, παρά την παγκόσμια κυριαρχία της, είχε παραδοσιακά στραμμένο το βλέμμα της προς τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού για την άντληση επενδυτικών κεφαλαίων.
Η κ. Λαζαράτου υπενθύμισε, παράλληλα, ότι η ναυτιλία παραμένει ένα από τα ισχυρότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, ενώ ο όμιλος Capital δεν αποτελεί άγνωστο μέγεθος για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, έχοντας ήδη αναπτύξει χρηματοδοτική παρουσία μέσω εκδόσεων εταιρικών ομολόγων.
Στο μεταξύ, καλωσορίζοντας την Capital Maritime Financial, o CFO του Euronext Athens, κ. Νίκος Κοσκολέτος είπε μεταξύ άλλων ότι η ισχυρή επενδυτική ζήτηση οδήγησε τη CMF να αυξήσει το ύψος των κεφαλαίων που άντλησε, επισημαίνοντας ότι η ναυτιλία αποτελεί έναν κλάδο με ισχυρή παράδοση, παγκόσμια παρουσία και σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες.
Το ουσιαστικό διακύβευμα, πλέον, ξεπερνά τα όρια μιας μεμονωμένης χρηματιστηριακής εισαγωγής. Είναι το κατά πόσον η κίνηση της Capital θα αποτελέσει την αφετηρία για την επιστροφή περισσότερων ελληνικών ναυτιλιακών συμφερόντων στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ενισχύοντας τη διεθνή θέση και το επενδυτικό βάθος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
