Χρηματιστήριο Αθηνών: Τράπεζες και blue chips έριξαν τον γενικό δείκτη 1,57%

Η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ έγινε και με υψηλό όγκο

Χρηματιστήριο Αθηνών © Intime

Πτωτικό κλείσιμο καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τις εντολές σορτ, το κλείσιμο ανοιχτών θέσεων σε blue chips, δημιουργώντας συνθήκες sell off σε μία συγχορδία των πωλητών που πίεσαν τον δείκτη μέσα στη μέρα έως τις 1.995 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 2.013 με πτώση 1,57%.

Ακόμα και η αγορά του Τελ Αβίβ, που μέχρι πριν από πέντε μέρες είχε… πόλεμο, σημείωσε απώλειες σχεδόν 1%. Η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ έγινε και με υψηλό όγκο, ο οποίος ξεπέρασε τα 320 εκατ. ευρώ. Η αγορά έγραψε το δεύτερο χαμηλότερο κλείσιμο από τις 2 Σεπτεμβρίου (τότε 2.001 μονάδες) και σήμερα 2.013. Αυτό σημαίνει ότι δοκιμάζονται, όπως αναφέρουν οι χρηματιστές, κρίσιμες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις. Στο μάτι του κυκλώνα και σήμερα η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ προστέθηκαν και οι τραπεζικές μετοχές, δημιουργώντας ένα σπιράλ πτώσης, που προκαλεί υποψίες ενόψει της αυριανής λήξης των συμβολαίων Οκτωβρίου στα παράγωγα. Πριν από ένα μήνα η αγορά είχε κλείσει στις 2.030 μονάδες γράφοντας τότε χαμηλό στις 2.025 μονάδες. Άρα κάποιοι έκλεισαν θέσεις για να πληρωθούν το στοίχημα υποχώρησης της αγοράς κάτω από τα προαναφερόμενα επίπεδα κλεισίματος τον Σεπτέμβριο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ασανσέρ η μετοχή της Metlen για μία ακόμα συνεδρίαση λειτουργώντας μάλιστα σε περιβάλλον ανυπόστατων φημών, οι οποίες διαψεύστηκαν από τον όμιλο. Αντίδραση ωστόσο από τα χαμηλά μέρας για την Cener, που έκλεισε στα 13,32 ευρώ και με κέρδη 1,37%, όταν έγραψε χαμηλό στα 12,84 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για την μετοχή της Αlter Ego, που από το χαμηλό των 6,03 ευρώ, η μετοχή κατέγραψε άνοδο 1,86%, στα 6,29 ευρώ. Ίδια κίνηση και στην Τιτάν, που από τα 35,95 ευρώ έκλεισε στα 36,80 ευρώ και στη ΔΕΗ που από τα 14,15 ευρώ χαμηλό έκλεισε στα 14,43 ευρώ. Ισχυρό μάζεμα και περιορισμός απωλειών στην Aktor, που επέδειξε αντανακλαστικά και από τα 8,07 ευρώ έκλεισε στα 8,38 ευρώ.

Κατά τα άλλα, μάλλον δεν έγινε το χατίρι στους σορτ την Πέμπτη επί της μετοχής της Metlen. Πάνω από 727 χιλιάδες κομμάτια άλλαξαν χέρια με την μετοχή να γράφει χαμηλό στα 41,50 ευρώ κλείνοντας στα 42,64 ευρώ. Το Millennium αύξησε περαιτέρω την σορτ θέση του στο 0,92%.

Στον ΟΠΑΠ οι πωλήσεις προήλθαν περισσότερο από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές. Η ανησυχία για την αλλαγή του αφηγήματος του Οργανισμού από dividend play σε growth play μετά τη συγχώνευση με την Allwyn είναι κάτι που επέτεινε τις πωλήσεις την Πέμπτη διακινώντας 2,2 εκατ. τεμάχια. Ως προς τις τράπεζες πτώση 3,63% για την Eurobank, με κλείσιμο στα 3,50 ευρώ και 12,250 εκατ. μετοχές, πάνω από 15 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια στην Alpha Bank με κλείσιμο στα 3,48 ευρώ και πτώση 2%, βουτιά 2,64% για την Εθνική, στα 13,30 με 2,2 εκατ. μετοχές και περιορισμός απωλειών για την Πειραιώς, στα 7,14 ευρώ και πτώση 1,24% με 3,7 εκατ. τεμάχια. Η μετοχή είχε πιεστεί μέχρι τα 6,99.