Απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν τα αρχικά τους κέρδη, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις για την υπόθεση της Ουκρανίας αλλά και το θολό τοπίο από το πεδίο της οικονομίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Παρά τις ρωσικές διαψεύσεις, η Δύση παραμένει επιφυλακτική απέναντι στο ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της κρίσης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επανέλαβε σε δραματικούς τόνους ότι ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής παραμένει πολύ υψηλός και ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει επίθεση στην Ουκρανία. Η Μόσχα διέψευσε μεν κατηγορηματικά στο κείμενο με τις απαντήσεις για τα θέματα ασφάλειας που έστειλε στους Αμερικανούς. Νέο λάδι στη φωτιά έριξε, στο μεταξύ, η απέλαση του αναπληρωτή Αμερικανού πρέσβη στην Μόσχα.
Σε οικονομικό επίπεδο, οι επενδυτές κλήθηκαν να επεργαστούν τα πρακτικά που δημοσιοποίησε το προηγούμενο βράδυ η Fed, σύντομα με τα οποία είναι έτοιμη να λάβει αυστηρά μέτρα πολύ σύντομα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, προεξοφλώντας στην ουσία την πρώτη αύξηση επιτοκίων από τον επόμενο μήνα. Παράλληλα, το οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ προϊδεάζει για μία αναιμική ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά και έναν υψηλό πληθωρισμό για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, υποχώρησε κατά 0,69% στις 464,55 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες 0,67% στις 15.267,63 μονάδες, ο βρετανικός FTSE έχασε 0,87 και διολίσθησε στις 7.537,37 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC κατέγραψε μικρότερες απώλειες 0,26% στις 6.946,82 μονάδες.
Πτωτικά κινήθηκε και η περιφέρεια, με τον ιταλικός FTSE MIB να καταγράφει απώλειες 1,11%, ενώ και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 διολίσθησε κατά 0,76%.