Η ελληνική αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών συνεχίζει να καταγράφει έντονη δυναμική, με τις ζητούμενες τιμές να κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τη ζήτηση από αγοραστές υψηλού εισοδήματος, κυρίως από το εξωτερικό, να διατηρείται ισχυρή. Η τελευταία έρευνα του Παρατηρητηρίου Αξιών της GEOAXIS δείχνει ότι για ένατη συνεχή χρονιά οι διάμεσες ζητούμενες τιμές πώλησης αυξάνονται στα πέντε δημοφιλέστερα νησιά της μελέτης -Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Κέα και Σέριφο-, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι ανώτατες ζητούμενες τιμές αγγίζουν ακόμη και τις 30.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Παράλληλα, η έρευνα αποτυπώνει το τεράστιο χάσμα που εξακολουθεί να χωρίζει τις πολυτελείς από τις τυπικές εξοχικές κατοικίες, καθώς τα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών πωλούνται ακόμη και έξι φορές ακριβότερα από τις συμβατικές κατοικίες του ίδιου νησιού. Την ίδια στιγμή, η αγορά των τυπικών εξοχικών κατοικιών συνεχίζει επίσης να αναπτύσσεται, με τις τιμές να ακολουθούν σταθερή ανοδική πορεία την τελευταία δεκαετία.
Η Μύκονος παραμένει η ακριβότερη αγορά της χώρας
Η εικόνα της αγοράς πολυτελών εξοχικών κατοικιών δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για την κυριαρχία της Μυκόνου. Το νησί διατηρεί την πρώτη θέση τόσο στις διάμεσες όσο και στις μέγιστες ζητούμενες τιμές, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί τον ακριβότερο προορισμό της ελληνικής αγοράς εξοχικής κατοικίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η διάμεση ζητούμενη τιμή πώλησης πολυτελών κατοικιών στη Μύκονο διαμορφώνεται στις 16.790 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε σε μοναδικό ακίνητο ανέρχεται στις 30.000 ευρώ ανά τ.μ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Σαντορίνη, όπου η διάμεση ζητούμενη τιμή φθάνει τα 13.943 ευρώ ανά τ.μ., ενώ οι κορυφαίες κατοικίες προσφέρονται έως και 25.000 ευρώ ανά τ.μ.
Ακολουθεί η Πάρος με διάμεση τιμή 10.026 ευρώ ανά τ.μ. και ανώτατη τιμή 20.000 ευρώ ανά τ.μ., η Κέα με 6.549 ευρώ ανά τ.μ. και μέγιστη τιμή 16.000 ευρώ, ενώ χαμηλότερα κινείται η Σέριφος, όπου η διάμεση τιμή διαμορφώνεται στα 3.984 ευρώ ανά τ.μ. και η ανώτατη στις 6.542 ευρώ ανά τ.μ. Η GEOAXIS επισημαίνει ότι οι τιμές αυτές αφορούν κατοικίες ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, υψηλών προδιαγραφών, σε προνομιακές τοποθεσίες και με μοναδικά χαρακτηριστικά, στοιχεία που εξηγούν το σημαντικό premium έναντι της υπόλοιπης αγοράς.
Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλα τα νησιά της έρευνας. Η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος καταγράφεται στην Πάρο, όπου η διάμεση ζητούμενη τιμή των πολυτελών κατοικιών αυξήθηκε κατά 5,55%, από 9.499 σε 10.026 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Ακολουθεί η Κέα, με αύξηση 5,36% (από 6.216 σε 6.549 ευρώ/τ.μ.), η Μύκονος με 4,94% (από 16.000 σε 16.790 ευρώ/τ.μ.), η Σαντορίνη με 4,90% (από 13.292 σε 13.943 ευρώ/τ.μ.) και η Σέριφος με 4,10% (από 3.827 σε 3.984 ευρώ/τ.μ.).
Το γεγονός ότι και τα πέντε νησιά εμφανίζουν αυξήσεις αποτυπώνει τη διατήρηση της ισχυρής ζήτησης, παρά τις διεθνείς οικονομικές αβεβαιότητες και το υψηλό κόστος χρηματοδότησης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια.
Μεγαλύτερα, νεότερα και ακριβότερα σπίτια
Η έρευνα δεν εξετάζει μόνο τις τιμές, αλλά και τα βασικά χαρακτηριστικά των πολυτελών κατοικιών. Οι μεγαλύτερες κατοικίες συναντώνται στην Πάρο, όπου η διάμεση επιφάνεια φτάνει τα 275 τ.μ., ενώ πολύ κοντά βρίσκεται η Μύκονος με 270 τ.μ. Ακολουθούν η Κέα με 209 τ.μ., η Σαντορίνη με 170 τ.μ. και η Σέριφος με 136 τ.μ.
Παράλληλα, οι κατοικίες αυτές είναι αισθητά νεότερες από τις συμβατικές εξοχικές κατοικίες. Η διάμεση ηλικία τους στη Μύκονο και την Κέα είναι μόλις 8 χρόνια, ενώ στα υπόλοιπα νησιά υπερβαίνει τα 16 έτη, στοιχείο που αντανακλά τη σημαντική επενδυτική δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.
Έως και έξι φορές ακριβότερες από τις τυπικές κατοικίες
Ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι η τεράστια απόκλιση που καταγράφεται μεταξύ πολυτελών και τυπικών εξοχικών κατοικιών. Στη Σαντορίνη, μια πολυτελής κατοικία κοστίζει κατά μέσο όρο 5,9 φορές περισσότερο από μία τυπική κατοικία. Στη Μύκονο η διαφορά ανέρχεται στις 5,7 φορές, στην Πάρο στις 4,2 φορές, στην Κέα στις 3 φορές, ενώ η μικρότερη απόκλιση καταγράφεται στη Σέριφο, όπου οι πολυτελείς κατοικίες είναι περίπου 2,4 φορές ακριβότερες.
Όπως επισημαίνει η GEOAXIS, η αγορά των πολυτελών κατοικιών αντιπροσωπεύει μόλις το 5% έως 15% της συνολικής αγοράς, ανάλογα με το νησί, και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδας, οι οποίοι αναζητούν ακίνητα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, υψηλής ποιότητας κατασκευής και μοναδικής θέσης.
Άνοδος και στις τυπικές εξοχικές κατοικίες
Θετική παραμένει η εικόνα και στην αγορά των τυπικών εξοχικών κατοικιών. Η Μύκονος εξακολουθεί να εμφανίζει τη μεγαλύτερη διάμεση ζητούμενη τιμή, η οποία διαμορφώνεται στα 2.969 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ακολουθούν η Πάρος με 2.384 ευρώ, η Σαντορίνη με 2.363 ευρώ, η Κέα με 2.184 ευρώ και η Σέριφος με 1.676 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Σε σχέση με πέρυσι, η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στη Σέριφο, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,1% (από 1.595 σε 1.676 ευρώ/τ.μ.). Ακολουθούν η Πάρος με 4,8% (2.275 σε 2.384 ευρώ/τ.μ.), η Μύκονος με 4% (2.854 σε 2.969 ευρώ/τ.μ.), η Σαντορίνη με 3,4% (2.286 σε 2.363 ευρώ/τ.μ.) και η Κέα με 3,1% (2.118 σε 2.184 ευρώ/τ.μ.).
Οι τυπικές κατοικίες έχουν σημαντικά μικρότερες επιφάνειες από τις πολυτελείς. Οι μεγαλύτερες βρίσκονται επίσης στη Μύκονο και την Πάρο, με διάμεση επιφάνεια 176 και 150 τετραγωνικά μέτρα αντίστοιχα, ενώ στα υπόλοιπα νησιά οι επιφάνειες κυμαίνονται μεταξύ 126 και 146 τ.μ. Επιπλέον, πρόκειται για σαφώς παλαιότερα ακίνητα, καθώς η διάμεση ηλικία τους αγγίζει τα 30 χρόνια.
Η εικόνα της τελευταίας δεκαετίας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δεκαετής εξέλιξη των ζητούμενων τιμών στις τυπικές εξοχικές κατοικίες. Από το 2017 έως το 2026, η Μύκονος εμφανίζει τη μεγαλύτερη σωρευτική αύξηση, καθώς οι διάμεσες ζητούμενες τιμές ενισχύθηκαν κατά 38,7%, από 2.141 ευρώ σε 2.969 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ακολουθεί η Σέριφος, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 26,4%, από 1.326 σε 1.676 ευρώ ανά τ.μ.
Στην Πάρο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 24,7%, από 1.770 σε 2.384 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην Κέα η άνοδος έφθασε το 24,1%, με τις διάμεσες ζητούμενες τιμές να διαμορφώνονται από 1.629 σε 2.184 ευρώ ανά τ.μ.
Η μικρότερη σωρευτική αύξηση καταγράφεται στη Σαντορίνη, όπου οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 13,4%, από 1.772 σε 2.363 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Παρά τις διαφοροποιήσεις στους ρυθμούς ανόδου, η εικόνα είναι κοινή σε όλα τα νησιά: οι τιμές των εξοχικών κατοικιών κινούνται σταθερά ανοδικά την τελευταία δεκαετία, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική αγορά παραμένει ιδιαίτερα ελκυστική τόσο για ιδιοχρήση όσο και για επενδυτικές τοποθετήσεις.
Η συνολική εικόνα της έρευνας καταδεικνύει ότι η αγορά εξοχικής κατοικίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Οι πολυτελείς κατοικίες, που απευθύνονται κυρίως σε διεθνείς αγοραστές υψηλής οικονομικής επιφάνειας, συνεχίζουν να καταγράφουν ιστορικά υψηλές αξίες, ενώ ακόμη και οι τυπικές εξοχικές κατοικίες παρουσιάζουν σταθερή άνοδο των τιμών, γεγονός που αποτυπώνει τη διαχρονική ελκυστικότητα των ελληνικών νησιών ως προορισμών κατοικίας και επένδυσης.
