Εξοχικές κατοικίες: Ο χάρτης των τιμών σε Αιγαίο και Ιόνιο, πού επενδύουν οι ξένοι 

Η Μύκονος εξακολουθεί να αποτελεί τη ναυαρχίδα της ελληνικής αγοράς πολυτελών εξοχικών κατοικιών. Σε υψηλά επίπεδα κινείται και η Αντίπαρος

Πολυτελής βίλα με πανοραμική θέα στη Χώρα Μυκόνου© engelvoelkers

Η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας εισέρχεται σε μια νέα φάση ωρίμανσης, όπου η αποκλειστικότητα, η περιορισμένη προσφορά και η ποιότητα του ακινήτου αποκτούν μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Οι ξένοι αγοραστές εξακολουθούν να αποτελούν τον βασικό μοχλό της ζήτησης στα περισσότερα νησιά, ωστόσο το προφίλ τους διαφοροποιείται, καθώς αναζητούν πλέον έτοιμες προς χρήση κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, με ιδιωτικότητα, ενεργειακή απόδοση, ανεμπόδιστη θέα και ισχυρές προοπτικές διατήρησης της αξίας τους.

Αυτό προκύπτει από την τρέχουσα έκθεση Market Report της Engel & Völkers για την Ελλάδα (2026), η οποία χαρτογραφεί τις σημαντικότερες αγορές εξοχικής κατοικίας σε Αιγαίο και Ιόνιο, αποτυπώνοντας τόσο τις τιμές όσο και τις νέες τάσεις που διαμορφώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι Κυκλάδες παραμένουν η «ατμομηχανή» της αγοράς

Η Μύκονος εξακολουθεί να αποτελεί τη ναυαρχίδα της ελληνικής αγοράς πολυτελών εξοχικών κατοικιών. Με τιμές που κυμαίνονται από 7.500 έως 12.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, διατηρεί την υψηλότερη αξία μεταξύ των μεγάλων νησιωτικών αγορών. Η περιορισμένη δυνατότητα νέας δόμησης και η έντονη διεθνής ζήτηση συνεχίζουν να στηρίζουν τις αξίες, ενώ οι αγοραστές στρέφονται κυρίως σε πολυτελείς βίλες με θέα στη θάλασσα και υψηλή ιδιωτικότητα.

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινείται και η Αντίπαρος, η οποία εξελίσσεται σε μία από τις πιο αποκλειστικές boutique αγορές της χώρας. Οι τιμές διαμορφώνονται μεταξύ 6.800 και 10.200 ευρώ ανά τ.μ., με την περιορισμένη προσφορά και τους αυστηρούς όρους δόμησης να λειτουργούν ως βασικοί παράγοντες διατήρησης των υψηλών αξιών.

Η Πάρος συνεχίζει να αποτελεί τη δυναμικότερη αγορά των Κυκλάδων, με τιμές από 5.500 έως 10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και έντονη παρουσία ξένων επενδυτών, κυρίως από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και το Ισραήλ. Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται πλέον μόνο στη Νάουσα, αλλά επεκτείνεται σε νέες περιοχές όπως η Ίστερνη και η Τσουκαλιά, όπου αναζητούνται μεγαλύτερα οικόπεδα και αυξημένη ιδιωτικότητα.

Η Σαντορίνη εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις ασφαλέστερες επενδυτικές επιλογές της Μεσογείου, με τις τιμές να κυμαίνονται από 4.500 έως 8.000 ευρώ ανά τ.μ.. Παρά τη σεισμική δραστηριότητα των αρχών του 2025, η αγορά έχει επανέλθει πλήρως, καθώς η περιορισμένη προσφορά και η διεθνής αναγνωρισιμότητα του νησιού συνεχίζουν να στηρίζουν τις αξίες των ακινήτων.

 Οι τιμές της εξοχικής κατοικίας στα ελληνικά νησιά (€/τ.μ.)

🏝️ ΝησίΕύρος τιμών
🔹 Μύκονος7.500 – 12.000 €
🔹 Αντίπαρος6.800 – 10.200 €
🔹 Πάρος5.500 – 10.000 €
🔹 Σαντορίνη4.500 – 8.000 €
🔹 Κέα3.500 – 7.000 €
🔹 Κύθνος4.500 – 6.500 €
🔹 Παξοί4.200 – 5.000 €
🔹 Λευκάδα3.800 – 3.900 €
🔹 Νάξος3.500 – 5.200 €
🔹 Κέρκυρα3.200 – 3.800 €
🔹 Κεφαλονιά3.000 – 3.600 €
🔹 Τήνος3.000 – 5.000 €
🔹 Σύρος2.500 – 5.000 €
🔹 Άνδρος2.200 – 3.200 €

Οι νέοι πρωταγωνιστές των Κυκλάδων

Παράλληλα με τα παραδοσιακά «βαριά χαρτιά», σημαντική άνοδο παρουσιάζουν και οι λιγότερο κορεσμένες αγορές.

Η Νάξος ενισχύει διαρκώς τη θέση της, με τιμές μεταξύ 3.500 και 5.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, προσελκύοντας αγοραστές που αναζητούν μεγαλύτερες κατοικίες, εκτεταμένες παραλίες και μια αγορά με πιο ισορροπημένο χαρακτήρα.

Η Τήνος εξελίσσεται σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για όσους επιθυμούν έναν αυθεντικό κυκλαδίτικο τρόπο ζωής. Οι τιμές κινούνται από 3.000 έως 5.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ αυξάνεται η ζήτηση για ανακαινισμένες παραδοσιακές κατοικίες και βίλες υψηλών προδιαγραφών.

Σημαντικές προοπτικές εμφανίζει και η Σύρος, όπου οι τιμές διαμορφώνονται μεταξύ 2.500 και 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η συνεχής οικονομική δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η έντονη πολιτιστική ταυτότητα και η ανάπτυξη της Ερμούπολης δημιουργούν ένα διαφορετικό μοντέλο αγοράς, το οποίο δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον τουρισμό.

Αντίστοιχα, η Κέα και η Κύθνος αξιοποιούν την εγγύτητά τους στην Αττική. Η Κέα εμφανίζει τιμές από 3.500 έως 7.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η Κύθνος από 4.500 έως 6.500 ευρώ ανά τ.μ., προσελκύοντας κυρίως αγοραστές που επιζητούν εύκολη πρόσβαση και εξοχικές κατοικίες για χρήση όλο τον χρόνο.

Η Άνδρος παραμένει η πιο προσιτή επιλογή μεταξύ των μεγάλων Κυκλάδων, με τιμές από 2.200 έως 3.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, διατηρώντας παράλληλα σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.

Το Ιόνιο κερδίζει συνεχώς έδαφος

Η έκθεση καταγράφει ιδιαίτερα ισχυρή δυναμική και στα νησιά του Ιονίου, τα οποία προσελκύουν αγοραστές που αναζητούν μεγαλύτερα οικόπεδα, ευκολότερη πρόσβαση και πιο ώριμες αγορές.

Η Λευκάδα, χάρη στην οδική σύνδεσή της με την ηπειρωτική Ελλάδα, συνεχίζει να αποτελεί μία από τις πλέον εμπορικές αγορές εξοχικής κατοικίας. Οι μέσες τιμές διαμορφώνονται στα 3.800-3.900 ευρώ ανά τ.μ., ενώ οι πολυτελείς παραθαλάσσιες βίλες μπορούν να φτάσουν ακόμη και τις 7.500 ευρώ ανά τ.μ..

Η Κέρκυρα παραμένει η πιο ώριμη αγορά του Ιονίου, με τιμές από 3.200 έως 3.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και ιδιαίτερα υψηλές αξίες για παραθαλάσσιες επαύλεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 8.500 ευρώ ανά τ.μ..

Η Κεφαλονιά παρουσιάζει επίσης ισχυρή δυναμική, με μέσες τιμές μεταξύ 3.000 και 3.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι σύγχρονες βίλες με θέα στη θάλασσα μπορούν να φτάσουν έως και τις 7.500 ευρώ ανά τ.μ..

Τέλος, οι Παξοί εξακολουθούν να αποτελούν μία από τις πιο σπάνιες και αποκλειστικές αγορές της χώρας. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 4.200 και 5.000 ευρώ ανά τ.μ., με τις κορυφαίες βίλες να ξεπερνούν ακόμη και τις 9.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, γεγονός που αντανακλά την εξαιρετικά περιορισμένη προσφορά και τη μεγάλη διεθνή ζήτηση.