“Σφαγή” Ελλάδας και Τουρκίας για μπακλαβά, ραβανί και λουκουμάδες

Η αιώνια «μάχη της προέλευσης», Ελλάδα και Τουρκία διεκδικούν την «πατρότητα» για μπακλαβά, ραβανί και λουκουμάδες

Μπαγκλαβάς ©pixabay

Μπακλαβάς, ραβανί και λουκουμάδες είναι τα γλυκά που «διχάζουν», αφού Ελλάδα και Τουρκία διεκδικούν την «πατρότητά» τους.  Ο λόγος είναι το Taste Atlas, που διαφημίζεται ως ένας βιωματικός ταξιδιωτικός διαδικτυακός οδηγός για το παραδοσιακό φαγητό που συγκεντρώνει αυθεντικές συνταγές. Το Taste Atlas δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες μια λίστα ελληνικών εδεσμάτων, λέγοντας ότι αρκετά από αυτά δεν είναι ελληνικά, αλλά τουρκικά. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν, υποστηρίζοντας πως πολλές από τις γεύσεις της λίστας, όπως ο μπακλαβάς, το ραβανί και οι λουκουμάδες, είναι στην πραγματικότητα τουρκικές.

Το Taste Atlas ενημερώνει περιοδικά τις λίστες τροφίμων του και ενδέχεται να προσαρμόζει την κατάταξή τους με βάση διάφορα κριτήρια. Aξίζει δε να σημειωθεί ότι ανάλογη κόντρα  μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είχε προηγηθεί τους περασμένους μήνες, για το κοκορέτσι. Τα κοινά γαστρονομικά νήματα Ελλάδας και Τουρκίας—από τα σιροπιαστά μέχρι τους τηγανητούς λουκουμάδες—συνεχίζουν να τροφοδοτούν μια ζωηρή, ενίοτε πικάντικη, δημόσια συζήτηση.

Ο μπακλαβάς είναι το καλύτερο τουρκικό επιδόρπιο και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 17ου αιώνα,. Είναι ένα διάσημο τγλυκό που παρασκευάζεται με λεπτά φύλλα ζύμης, γέμιση από ξηρούς καρπούς (όπως φιστίκι ή καρύδι) και σιρόπι ζάχαρης (σερμπέτ). Θεωρείται εθνικό γλυκό της Τουρκίας και είναι γνωστός παγκοσμίως για την τραγανή του υφή και τη γλυκιά του γεύση, με φημισμένους παραγωγούς να είναι η Karaköy Güllüoğlu από την Κωνσταντινούπολη. 

Ο λουκουμάς, είναι ένα γλυκό δημοφιλές στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. Παρασκευάζεται από ζύμη μαγιάς τηγανισμένη σε καυτό λάδι. Οι λουκουμάδες έχουν σχήμα σφαιρικό ή κρίκου και περιχύνονται με μέλι ή με σιρόπι, γαρνίρονται με κανέλλα και μερικές φορές με ζάχαρη άχνη.

Το ραβανί είναι ένα δημοφιλές σιροπιαστό γλυκό από την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, φτιαγμένο κυρίως από ψιλό σιμιγδάλι και γιαούρτι, ψημένο σε σιρόπι. Το ρεβανί είναι γνωστό για την αφράτη, ελαφρώς κοκκώδη υφή του, και διατηρείται στο ζαχαροπλαστείο ως ένα κλασικό επιδόρπιο, ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

 

Καταγγελίες σε βάρος του Τaste Atlas

Στο παρελθόν, το γαλλικό κανάλι TF1 είχε καταγγείλει τις πρακτικές του  Τaste Atlas, με αφορμή μια παλιά  λίστα που είχε αναρτήσει για τα καλύτερα τυριά του κόσμου.

«Είναι η κατάταξη στημένη;» διερωτήθηκε το γαλλικό μέσο, επισημαίνοντας πως το Τaste Atlas δεν λειτουργεί με διαφάνεια, όσον αφορά την κατάταξή της.

Ακόμα και η Νορβηγία, η χώρα με το χειρότερο φαγητό, επεσήμανε πως η κουζίνα της μπορεί να φαίνεται «αδιάφορη» σε μερικούς, αλλά η χώρα έχει τα δικά της εστιατόρια με αστέρι Michelin, άρα δεν είναι και τόσο άσχημη η κατάσταση.