Τα εστιατόρια που ξεχώρισαν τη χρονιά που πέρασε

Το 2025 μπορεί να ήταν μια δύσκολη χρονιά για την εστίαση αλλά έτυχε να είναι και πολύ καλή σε επίπεδα γεύσης

Εστιατόριο © EPA/TERESA SUAREZ

Το 2025 μπορεί να ήταν μια δύσκολη χρονιά για την εστίαση αλλά έτυχε να είναι και πολύ καλή σε επίπεδα γεύσης. Όχι τόσο από τους μεγάλους και «φιρμάτους» επιχειρηματίες και σεφ. Αλλά κυρίως από νέους που με προηγούμενη εμπειρία ως εργαζόμενοι αποφάσισαν να φτιάξουν τα δικά τους μαγαζιά, να υπηρετήσουν και να σερβίρουν τη δική τους αλήθεια, έτσι όπως την ήθελαν.

Άλλοι τα κατάφεραν, άλλοι όχι. Αλλά συνολικά ήταν μια πολύ καλή χρονιά γευστικά. Φαίνεται πως όσο το πράγμα δυσκολεύει στο business plan, τόσο ανεβαίνει σε γαστρονομική αντίληψη. Ίσως γιατί το δήθεν, το επιτηδευμένο, περιορίζεται και γίνεται άσχετο με τα σημερινά ζητούμενα.

Από τα αντικειμενικά πολύ καλά fine dinning που δοκιμάσαμε αυτή τη χρονιά, όσο απολαυστικά κι αν ήταν, δεν καταφέραμε να ξεχωρίσουμε κάποια ιδιαίτερη στιγμή συγκίνησης και ανακάλυψης. Πιθανόν να είναι συμπτωματικό. Αλλά ότι κι αν ισχύει, αυτές εδώ είναι οι 12 πιο ισχυρές εστιατορικές εντυπώσεις από τη χρονιά που πέρασε χωρίς αξιολόγηση, με χρονολογική σειρά. Μία για κάθε μήνα. Χωρίς να αγνοούμε πάντως και άλλες τίμιες, νόστιμες εμπειρίες.

1.

Η χρονιά ξεκίνησε «Στου Χάσου» στη Μικρή Πρέσπα. Σπάνια νοιώθεις τόση θαλπωρή με ένα εστιατόριο. Που κάνει δραματική αντίθεση με το κρύο και την συννεφιά του τοπίου. Και δεν το κάνει μόνο η καταπληκτική και γενναιόδωρη τοπική κουζίνα αλλά και οι ζεστοί άνθρωποι που βρίσκεις εκεί, με την αληθινή περιποίηση, με το ειλικρινές χαμόγελο.

«Στου Χάσου» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

«Στου Χάσου» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

2.

«Θωμάς» στο Σκλήθρο. Δεν χρειάζεται να τα ξαναπούμε, κλασσική, διαχρονική αξία, σοβαρός επαγγελματίας, κόσμημα για την περιοχή και αιτία για να κάνεις το ταξίδι. Όμορφο μαγαζί, απίστευτη κάβα, εξαιρετικό σέρβις, αλλά κυρίως μια κουζίνα με βαθιά νοστιμιά.

«Θωμάς» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

«Θωμάς» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

3.

«Στρίγγλα» στο Μαρούσι. Ανακάλυψη ή αποκάλυψη; Οι δόσεις ευτυχίας ανανεώνονται σε κάθε πιάτο που έρχεται στο τραπέζι. Τεράστια ρουστίκ νοστιμιά και εξαιρετικό σέρβις.. Ο Θωμάς Μάτσας ώριμος και κατασταλαγμένος σερβίρει μια ζεστή ρουστίκ κουζίνα το χειμώνα, μυρωδάτη κι ανάλαφρη την Άνοιξη. Έγινε κλασικό μέσα σε ένα χρόνο!

«Στρίγγλα» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

«Στρίγγλα» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

4.

«Sushi mou» στο Σύνταγμα. Το απόλυτο sushi με διαφορά από τον γκουρού του είδους. Θα μου πεις, τώρα το ανακάλυψες; Όχι αλλά η εμπειρία είναι το ίδιο δυνατή κάθε φορά, η πρόταση είναι αξεπέραστη ακόμα και με όλα τα μαγαζιά που έχουν προσπαθήσει να διακριθούν στο είδος.

«Sushi mou» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

«Sushi mou» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

5.

«Άναμα» στη Γιάλοβα. Η κουζίνα του Χρύσανθου Καραμολέγκου έχει ψυχή. Κάθε μπουκιά είναι εμπειρία. Ευτυχώς έκανε παύση στον αναχωρητισμό και θα μας ταΐσει ξανά στο Zappa που κρατάμε να δοκιμάσουμε στις αρχές του 2026.

«Άναμα» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

«Άναμα» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

6.

«12 με τόνο» στη Νέα Ερυθραία. Το αξιαγάπητο οικογενειακό εστιατόριο «τσέπης» που ήρθε για να μείνει με πολύ σοβαρή δουλειά στα ψαρικά. Η συχνή εναλλαγή του μικρού μενού μας φέρνει ξανά και ξανά και οι επιλογές των εκτός καταλόγου ψαριών είναι κάθε φορά μια αποκάλυψη.

«12 με τόνο» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

«12 με τόνο» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

7.

«Στου Λου». Από τα μαγαζιά που χαίρεσαι την πρώτη φορά που θα πας, αλλά χαίρεσαι ακόμα περισσότερο κάθε επόμενη. Μενού με νου και ανεπιτήδευτη νοστιμιά με τον αεικίνητο Αλέξη Λου να φροντίζει τα πάντα πριν προλάβεις να το ζητήσεις. Πιάτα πληθωρικά σε γεύση αλλά με ανέπαφη την αλήθεια της πρώτης ύλης.

«Στου Λου» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

«Στου Λου» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

8.

«Μακαρούνες». Το διαχρονικό καταφύγιό μας. Το «θέλω να πάω σπίτι μου» σε πιάτα. Η αξεπέραστη μαγειρική αντίληψη του Βίλεμ και το σέρβις του Βαγγέλη που σε προσέχει, σε ταΐζει, σε νοιάζεται.

«Μακαρούνες» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

«Μακαρούνες» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

9.

«Αλμυρίκι». Σε μια ώρα από την Αθήνα, δηλαδή όσο θα χρειαστείς από το κέντρο μέχρι το Χαλάνδρι σε μια οποιαδήποτε μέρα, απολαμβάνεις μια υψηλότατου επιπέδου, δημιουργική ψαροφαγία με εξαιρετική κάβα. Από τις περιπτώσεις που κοντράρουν στα ίσια τις διάσημες, υπερτιμημένες ψαροταβέρνες της Αθήνας.

«Αλμυρίκι» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

«Αλμυρίκι» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

10.

«Μείγμα». Η comfort κουζίνα της Μαρίνας Χρονά σε μεγάλη ένταση χωρίς πολλά περιττά φρου-φρου. Με εξαιρετική πρώτη ύλη. Δεν χρειάζεται καν να δεις το μενού. Και με  μια τυχαία επιλογή οποιουδήποτε πιάτου στον κατάλογο, έχεις χτυπήσει στο κέντρο του στόχου. Από τις πιο value for money επιλογές αυτή τη στιγμή και με τρομερά ψαγμένη κάβα σε τιμές που δεν υπάρχουν αλλού.

«Μείγμα» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

«Μείγμα» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

11.

«Παρέα της Φανής» στο Χαλάνδρι. Το απόλυτο «μαγαζί» για κρέας. Ιδοσυγκρασιακό, απροσχημάτιστο και πλέον πολυσύχναστο και θορυβώδες (αφού μαθεύτηκε γρήγορα) που σερβίρει κρεατοφαγικά ποιήματα σε κανονικές τιμές. Έβαλε τα γυαλιά στα γνωστά πανάκριβα μαγαζιά που ακόμα ζουν με το όνομα του παρελθόντος. Αν δεν έχεις πάει ακόμα, κάτι έχεις κάνει λάθος.

«Παρέα της Φανής» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

«Παρέα της Φανής» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

12.

«Cisore» στη Λευκάδα. Το απόλυτο 10 στην ψαροφαγία. Αν ήσουν ψάρι θα ήθελες να φτάσεις σ’ αυτό το εστιατόριο για να έχεις τις μεγαλύτερες τιμές στο τέλος σου. Ότι και να επιλέξεις σου μένει αξέχαστο και ίσως φλερτάρεις με την ιδέα να αποκτήσεις ένα εξοχικό στο νησί για είσαι κοντά του.

«Cisore» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

«Cisore» © Πάνος Πουρνάρας / PowerGame.gr

Και μια αξιόλογη εμπειρία εκτός λίστας: Το «Suma» στο κέντρο. Μην το ψάξετε, έκλεισε. Μια πολύ τίμια και δημιουργική προσπάθεια που δεν πρόλαβε να κλείσει χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ότι για να είναι βιώσιμο ένα εστιατόριο δεν αρκεί να έχει υπέροχα, δημιουργικά πιάτα και πως αυτός που επιβιώνει δεν είναι πάντα ο πιο αξιόλογος.

Καλή χρονιά με Υγεία, Γεύση και Χαρές!