Τιτανικός: Το ρολόι του πλουσιότερου επιβάτη πουλήθηκε για 1 εκατ. δολάρια

Ο οίκος Freeman’s περιέγραψε το ρολόι που ανήκε στον επιβάτη του Τιτανικού Τζον Τζέικομπ Άστορ IV «ένα αριστούργημα της ωρολογοποιίας»

Το ρολόι τσέπης της Patek Philippe από χρυσό 18 Καρατίων του επιβάτη του Τιτανικού, μεγιστάνα Τζον Τζέικομπ Άστορ Δ ©Freeman’s

Το χρυσό ρολόι τσέπης Patek Philippe για την Tiffany & Co., που ανήκε μεγιστάνα Τζον Τζέικομπ Άστορ IV και συνδέεται με την τραγωδία του Τιτανικού, πουλήθηκε σε δημοπρασία της Freeman’s στο Σικάγο έναντι 1 εκατ. δολαρίων, υπερβαίνοντας κατά πολύ την αρχική εκτίμηση.

Ο Άστορ, ένας από τους πλουσιότερους Αμερικανούς επιχειρηματίες της εποχής του, έχασε τη ζωή του στο ναυάγιο του Τιτανικού το 1912. Το ρολόι, κατασκευασμένο από χρυσό 18 καρατίων, είχε εκτιμηθεί πριν από τη δημοπρασία μεταξύ 300.000 και 500.000 δολαρίων, ωστόσο η τελική τιμή πώλησης έφθασε το 1 εκατ. δολάρια. Αγοραστής ήταν Ιρλανδός επιχειρηματίας, ο οποίος συμμετείχε στη διαδικασία μέσω τηλεφώνου.

Στην ίδια δημοπρασία πουλήθηκε και ένα δεύτερο αντικείμενο που ανήκε στον Άστορ: μια χαραγμένη θήκη μολυβιών από κίτρινο χρυσό 14 καρατίων, διακοσμημένη με διαμάντια και ζαφείρια, του οίκου Battin & Co. Η θήκη πωλήθηκε έναντι 204.800 δολαρίων, ποσό υπερδεκαπλάσιο της ανώτατης εκτίμησης των 20.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με το WBEZ Chicago, η θήκη μολυβιών κατέληξε σε διαδικτυακό πλειοδότη, ο οποίος είχε διεκδικήσει και το ρολόι, χωρίς τελικά να το αποκτήσει.

Ο Reginald Brack, ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής του τμήματος ρολογιών της Freeman’s, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της δημοπρασίας «σπάνια σύγκλιση ιστορίας, χειροτεχνίας και ανθρώπινης αφήγησης». Όπως ανέφερε, είναι ασυνήθιστο να εμφανίζονται στην αγορά αντικείμενα που συνδέουν τέσσερα τόσο ισχυρά ονόματα: τον John Jacob Astor IV, το RMS Titanic, την Tiffany & Co. και την Patek Philippe.

«Καθένα έχει τη δική του κληρονομιά, αλλά μαζί αφηγούνται μια μοναδική και συγκινητική ιστορία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ανταπόκριση της αγοράς επιβεβαιώνει τη συναισθηματική και ιστορική αξία των αντικειμένων για συλλέκτες σε όλο τον κόσμο.

Μετά το ναυάγιο του Τιτανικού, το ρολόι και η θήκη μολυβιών παρέμειναν για δεκαετίες στην οικογένεια Άστορ. Ένας από τους γιους του Τζον Τζέικομπ Άστορ IV, ο Βίνσεντ Άστορ, τα κληροδότησε στην τρίτη σύζυγό του, Μπρουκ Άστορ. Εκείνη, με τη σειρά της, τα άφησε στον γιο της από άλλο γάμο, Άντονι Κούζερ.

Στη συνέχεια, τα αντικείμενα πέρασαν στη σύζυγό του, Σαρλίν Μάρσαλ, η οποία πέθανε το 2024 σε ηλικία 79 ετών. Το σετ βγήκε σε δημοπρασία από την περιουσία της, συνοδευόμενο από αρχειακό υλικό της Patek Philippe.

Ο οίκος Freeman’s περιέγραψε το ρολόι και τη θήκη ως «ένα αριστούργημα της ωρολογοποιίας και ένα συγκινητικό κειμήλιο μιας από τις καθοριστικές τραγωδίες του 20ού αιώνα».

Η δημοπρασία κατέγραψε ισχυρή διεθνή συμμετοχή, με το 28% των αγοραστών να είναι νέοι πελάτες του οίκου. Συνολικά, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1,8 εκατ. δολάρια, επιβεβαιώνοντας, σύμφωνα με τη Freeman’s, τη διαρκή ζήτηση για σπάνια ρολόγια με ιστορική σημασία.