Γ.Δ.
1452.24 +0,26%
ACAG
-5,17%
6.24
CENER
+0,76%
8
CNLCAP
+0,64%
7.9
DIMAND
+0,31%
9.6
OPTIMA
+1,50%
10.8
TITC
-1,51%
29.3
ΑΑΑΚ
0,00%
7
ΑΒΑΞ
-1,48%
1.462
ΑΒΕ
+1,26%
0.484
ΑΔΜΗΕ
-1,12%
2.21
ΑΚΡΙΤ
-2,11%
0.93
ΑΛΜΥ
-2,10%
2.8
ΑΛΦΑ
-0,44%
1.5855
ΑΝΔΡΟ
-0,58%
6.84
ΑΡΑΙΓ
+0,40%
12.65
ΑΣΚΟ
+0,37%
2.69
ΑΣΤΑΚ
-3,23%
7.2
ΑΤΕΚ
0,00%
0.378
ΑΤΡΑΣΤ
-0,25%
8.06
ΑΤΤ
+2,25%
11.35
ΑΤΤΙΚΑ
0,00%
2.47
ΒΑΡΝΗ
0,00%
0.24
ΒΙΟ
+0,69%
5.84
ΒΙΟΚΑ
-4,23%
2.49
ΒΙΟΣΚ
+0,38%
1.31
ΒΙΟΤ
0,00%
0.28
ΒΙΣ
0,00%
0.18
ΒΟΣΥΣ
-3,94%
2.44
ΓΕΒΚΑ
-0,30%
1.67
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
-1,19%
16.58
ΔΑΑ
-0,12%
8.3
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.78
ΔΕΗ
-0,71%
11.16
ΔΟΜΙΚ
-2,19%
4.68
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
-0,57%
0.347
ΕΒΡΟΦ
+0,30%
1.68
ΕΕΕ
+1,45%
30.8
ΕΚΤΕΡ
+2,29%
4.475
ΕΛΒΕ
+6,28%
5.25
ΕΛΙΝ
-0,81%
2.45
ΕΛΛ
+0,71%
14.15
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-0,76%
2.6
ΕΛΠΕ
-0,53%
8.385
ΕΛΣΤΡ
-1,27%
2.33
ΕΛΤΟΝ
+0,67%
1.8
ΕΛΧΑ
+0,83%
1.948
ΕΝΤΕΡ
0,00%
7.85
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.14
ΕΠΣΙΛ
0,00%
12
ΕΣΥΜΒ
+0,75%
1.34
ΕΤΕ
+3,31%
7.81
ΕΥΑΠΣ
-0,93%
3.2
ΕΥΔΑΠ
+1,40%
5.8
ΕΥΡΩΒ
+0,50%
2.02
ΕΧΑΕ
-0,19%
5.15
ΙΑΤΡ
0,00%
1.7
ΙΚΤΙΝ
-0,69%
0.4295
ΙΛΥΔΑ
+1,73%
1.76
ΙΝΚΑΤ
+0,37%
5.42
ΙΝΛΙΦ
-2,72%
5
ΙΝΛΟΤ
0,00%
1.148
ΙΝΤΕΚ
+0,32%
6.28
ΙΝΤΕΡΚΟ
+2,27%
4.5
ΙΝΤΕΤ
+0,78%
1.29
ΙΝΤΚΑ
+0,14%
3.655
ΚΑΜΠ
0,00%
2.7
ΚΑΡΕΛ
0,00%
344
ΚΕΚΡ
-0,98%
1.51
ΚΕΠΕΝ
0,00%
2
ΚΛΜ
-1,22%
1.615
ΚΟΡΔΕ
-3,27%
0.532
ΚΟΥΑΛ
-0,62%
1.278
ΚΟΥΕΣ
-0,86%
5.75
ΚΡΕΚΑ
0,00%
0.28
ΚΡΙ
-0,93%
10.6
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.84
ΚΥΡΙΟ
-4,86%
1.37
ΛΑΒΙ
-0,35%
0.848
ΛΑΜΔΑ
-0,44%
6.86
ΛΑΜΨΑ
0,00%
33.4
ΛΑΝΑΚ
-2,75%
1.06
ΛΕΒΚ
0,00%
0.336
ΛΕΒΠ
+4,57%
0.366
ΛΙΒΑΝ
0,00%
0.125
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.47
ΛΟΥΛΗ
-2,55%
2.68
ΜΑΘΙΟ
-0,92%
1.08
ΜΕΒΑ
+0,25%
3.97
ΜΕΝΤΙ
-1,33%
2.96
ΜΕΡΚΟ
+2,16%
47.2
ΜΙΓ
0,00%
3.99
ΜΙΝ
-5,47%
0.605
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
+0,22%
27.22
ΜΟΝΤΑ
+3,09%
3.34
ΜΟΤΟ
-0,50%
3
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.73
ΜΠΕΛΑ
+1,03%
29.48
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
-0,59%
3.36
ΜΠΡΙΚ
+0,25%
1.98
ΜΠΤΚ
0,00%
0.47
ΜΥΤΙΛ
0,00%
38.2
ΝΑΚΑΣ
0,00%
2.78
ΝΑΥΠ
+0,99%
1.02
ΞΥΛΚ
-3,57%
0.27
ΞΥΛΚΔ
0,00%
0.0002
ΞΥΛΠ
+0,58%
0.344
ΞΥΛΠΔ
0,00%
0.0025
ΟΛΘ
-1,34%
22.1
ΟΛΠ
-0,20%
24.75
ΟΛΥΜΠ
+1,05%
2.88
ΟΠΑΠ
-0,70%
15.5
ΟΡΙΛΙΝΑ
+1,45%
0.909
ΟΤΕ
-1,54%
14.06
ΟΤΟΕΛ
-0,78%
12.78
ΠΑΙΡ
-0,85%
1.17
ΠΑΠ
+0,38%
2.63
ΠΕΙΡ
-0,61%
3.752
ΠΕΤΡΟ
0,00%
8.3
ΠΛΑΘ
0,00%
4
ΠΛΑΚΡ
+1,32%
15.4
ΠΡΔ
0,00%
0.296
ΠΡΕΜΙΑ
+1,39%
1.17
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
7.8
ΠΡΟΦ
+0,21%
4.7
ΡΕΒΟΙΛ
-0,59%
1.69
ΣΑΡ
-0,50%
11.84
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.047
ΣΕΝΤΡ
-2,12%
0.37
ΣΙΔΜΑ
+0,26%
1.905
ΣΠΕΙΣ
-0,51%
7.76
ΣΠΙ
-5,33%
0.71
ΣΠΥΡ
0,00%
0.19
ΤΕΝΕΡΓ
+0,49%
18.33
ΤΖΚΑ
-3,04%
1.595
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.19
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-1,16%
1.7
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.18
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
-1,22%
8.1
ΦΡΙΓΟ
-9,70%
0.298
ΦΡΛΚ
+0,85%
4.175
ΧΑΙΔΕ
0,00%
0.695

Το ΑΕΠ της γαστρονομίας

Στο κεφάλαιο «εστίαση» μια πρόταση εξόδου σε ένα εστιατόριο έχει περισσότερο να κάνει με το αν είναι καλά στημένη μια επιχείρηση, με φιλικό σέρβις, με ενδιαφέροντα πιάτα και σπάνια κρασιά ή με ποιοτικά υλικά. Αν δηλαδή είναι περισσότερο μια value for money πρόταση εξόδου για να περάσεις καλά με την παρέα σου. Ανεξάρτητα με το αν τα αραντσίνι σε ένα ιταλικό στην Αθήνα δεν ήταν το ίδιο καλά με αυτά που δοκίμασε κάποιος στη Σικελία.

Στο κεφάλαιο «τρόφιμο», γιατί να μην προβληθούν νέα ποιοτικά προϊόντα που μπορούν να μας πάνε ένα βήμα πιο πέρα, βελτιώνοντας την αντίληψη για τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις; Και μάλιστα σε μια εποχή που το κοινό ναι μεν παρακολουθεί σόου τύπου Master Chef, αλλά αρνείται να μάθει μια απλή συνταγή με υγιεινά υλικά και καταλήγει να παραγγείλει πάλι πιτόγυρα…

Και επειδή έχουμε όλοι κουραστεί να  διαβάζουμε, είτε πληρωμένα είτε δημοσιοσχεσίτικα, άρθρα για εστιατόρια, μασκαρεμένα ως «κριτικές» για μαγαζιά που όταν επισκεφθήκαμε μας απογοήτευσαν οικτρά, εδώ θα κάνουμε κάτι διαφορετικό, αλλά αυτονόητα βασικό: θα πληρώνουμε τον λογαριασμό και θα γράφουμε όλη την αλήθεια όπως τη βιώσαμε.

Αναλαμβάνοντας φυσικά και το ρίσκο της υποκειμενικής γνώμης, αλλά και της πιθανής ασυνέπειας. Βλέπετε, είναι πολύ συχνό να υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στο επίπεδο εξυπηρέτησης και της ποιότητας των πιάτων, είτε επειδή μια επιχείρηση «δεν έβγαινε» οικονομικά, είτε επειδή αποφάσισε να κεφαλαιοποιήσει στην καλή της φήμη, κάνοντας συμβιβασμούς στην ποιότητα των υλικών ή μειώνοντας το προσωπικό. Άρα ό,τι γράφεται θα αφορά την εμπειρία μας σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Και κάποτε ας μετρήσουμε επιτέλους: τι συνεισφέρει στην εθνική οικονομία και στη διαμόρφωση γαστρονομικής κουλτούρας; Ένα ποιοτικό εστιατόριο που γίνεται κλασικό και διαχρονικό ή τα trendy πυροτεχνήματα με διάρκεια ζωής τα δύο χρόνια;

Oh Dio © Πάνος Πουρνάρας
Oh Dio © Πάνος Πουρνάρας

«Oh Dio»: Η Κάλλας στη Μάνη

To «Oh Dio», που δημιούργησαν η Φωτεινή Παντζιά (του θρυλικού «By The Glass») και ο Άγγελος Δαμουλιάνος του botilia.gr, στεγάζεται στο κτίριο που κάποτε ήταν «Ωδείο Athenaeum Μαρία Κάλλας». Ξεκίνησε πριν από περίπου 4 μήνες. Ο πεζόδρομος της Αδριανού είναι ένας γραφικός δρόμος, που όμως έχει αδικηθεί από το λούμπεν τουριστικό φολκλόρ, αν και έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες κατά καιρούς για διαφορετικά, αξιοπρεπή μαγαζιά. Ο χώρος είναι ζεστός και πολύ όμορφος, με πίνακες και εικαστικά έργα που όλα έχουν θέμα τη Μαρία Κάλλας.

Στην κουζίνα δημιουργεί η εξαιρετική Σταυριανή Ζερβακάκου, που επιστρέφει ξανά στην Αθήνα από τo «Ασπασία» στη Μάνη, όπου βγάζει τα καλοκαίρια. Τελευταία φορά την είχαμε συναντήσει στο «Annie’s Fine Cooking» στον Νέο Κόσμο, όπου μας εντυπωσίασε.

Δοκιμάσαμε μαριναρισμένη παλαμίδα με γαρίδες, μανταρίνι, χόρτα εποχής. Εντυπωσιακής νοστιμιάς πλιγουροκεφτέδες με μελάσα ροδιού, με κουκουνάρι, σε ξινόγαλο αρωματισμένο με πιπεριά. Μια δροσερή σαλάτα με κόκκινο και λευκό λάχανο, καρύδι, ψητό μήλο, σύκο και γιαούρτι. Εξαιρετικό λαβράκι με φιδέ, ζωμό γαρίδας, λουκάνικο και φιστίκι. Μια μοναδικής νοστιμιάς ψαρόσουπα με μύδια, καρδάμωμο, κουσκούς, βούτυρο και δυόσμο. Μοσχαρίσια μάγουλα με λευκά φασόλια (βανίλιες) Φενεού. Λαζανάκι Αρκαδίας, μαγειρεμένο σε ζωμό μανιταριών, με λεμόνι, θυμάρι και αμύγδαλα. Όλα με ελληνικά υλικά, που η Σταυριανή συνθέτει για μια εξαιρετική comfort ζεστασιά.

Το σέρβις, εξαιρετικό. Μας εντυπωσίασε το ότι παρακολουθούν τα τραπέζια και τρέχουν να σου φέρουν το επιπλέον πιάτο για να μοιραστείς, το ξεχωριστό σερβίτσιο, πριν ακόμα το ζητήσεις.

Η κάρτα κρασιών έχει κάτι για τον καθένα και για κάθε προϋπολογισμό, η μουσική ιδανική σε τόνο και ένταση, ο κόσμος χαμηλόφωνα πολιτισμένος, πράγμα σπάνιο και περιζήτητο.

Το «Oh Dio» δεν είναι wine bar. Όχι πως δεν μπορείς να απολαύσεις το κρασί σου στην μπάρα με ένα συνοδευτικό πιάτο, αλλά στα  wine bars τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το κρασί, με τα πιάτα σε αποστολή να ταιριάξουν στις ετικέτες. Εδώ γίνεται το αντίστροφο, αφού τα πιάτα της Ζερβακάκου, με τη βαθιά, ουσιαστική, ανεπιτήδευτη νοστιμιά τους, είναι πρωταγωνιστές. Είναι επομένως «εστιατόριο κρασιού», όπως σωστά αυτοχαρακτηρίζεται.

Εξαιρετική συνολικά η εμπειρία. Φροντίστε να πάτε με παρέα, γιατί αξίζει να δοκιμάσετε όσο το δυνατόν περισσότερα.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!